www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Let op! Sommige uiterwaarden nog steeds afgesloten

12 februari 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Hoogwater, sneeuw en ijs! Wie had gedacht dat dit alles nu samen zou komen !? De afgelopen weken kende weer eens echte hoge waterstanden. Dit maakte dat sommige uiterwaarden tijdelijk afgesloten moesten worden voor publiek. Het hoogste punt is reeds bereikt en de daling is ingezet, maar toch blijven sommige gebieden nog even gesloten voor bezoekers. Lees in deze blog waarom wij dit doen.

Hoogwater is een geweldig natuurlijk spektakel. Voeg daar een lading sneeuw en temperaturen rond het vriespunt aan toe en je hebt een fenomeen wat je niet al te vaak meemaakt! Binnen een mum van tijd staan de uiterwaarden vol met water. Er ontstaat een nieuw landschap wat van dag tot dag anders is. Afgelopen weken is het water gestegen tot boven de 14 meter NAP. Het stijgende water zorgde voor steeds smaller wordende hooggelegen droge delen. Zo smal dat sommige uiterwaarden zoals de Millingerwaard en Gendtse Waard tijdelijk afgesloten zijn voor publiek. Ondanks dat het water zakt zorgt het winterse weer ervoor dat veel van de afgesloten gebieden nog even afgesloten moeten blijven.

Lees hier alles over het hoogwater en het tijdelijk afsluiten van uiterwaarden.

Sneeuw en ijs

De uiterwaarden liggen bedekt onder een dik pak sneeuw. Voor veel dieren is het een uitdaging om voedsel te zoeken. Voeg daar hogere waterstanden aan toe en de uitdaging wordt nog een stukje groter. Vogels moeten extra inspanningen leveren om voedsel te vinden.  Aan de voet van de dijken, waar het water gezakt is en gras zichtbaar is, zie je nu vele bij elkaar op zoek naar eten. Wakken in het ijs zijn vaak drukbezocht door ganzen en eenden. Bevers zoeken hoge droge delen op en houden wakken rondom hun burchten open om bij hun wintervoorraad te komen. Reeën eten bessen en knoppen en verstoppen zich in de dichte begroeiing. Knap hoe de natuur zich in korte tijd aan kan passen aan het weer!

Ondergelopen uiterwaarden samen met aanhoudende vrieskou leveren niet alleen mooie plaatjes op. IJs trekt vaak veel bezoekers aan die graag de ijzers onder binden om een rondje te schaatsen. Door het terugtrekkende water kan het ijs in de uiterwaarden extra verraderlijk zijn!

Als ondergelopen uiterwaarden bevriezen blijft de hoogwatervluchtplaats waar veel dieren het hoge water afwachten langer smal en omgeven door water en ijs. Deze dieren moeten zo veel mogelijk met rust worden gelaten. Als gevolg van verstoring kunnen reeën en hazen mogelijk het ijs op vluchten waardoor zij letsel op kunnen lopen of in een wak kunnen vallen. Dit kan voorkomen worden door de rust even te bewaren. Wij vragen bezoekers deze tijdelijke afsluiting te respecteren. Zodra het water en ijs zich verder terugtrekt zal de uiterwaard weer open worden gesteld. Bewonder het terugtrekkende water en winterlandschap vanaf de dijken.

Actuele informatie afgesloten uiterwaarden

Onderstaande gebieden zijn tijdelijk afgesloten voor het publiek. Respecteer deze tijdelijke afsluiting en gun de dieren hun rust. Lees voor het betreden van de gebieden altijd de toegangsregels op de borden bij de ingang.
Vanaf maandag 15-02-2020 zijn alle uiterwaarden weer opengesteld voor publiek

**klik op de groene locatieaanduidingen voor een weergave op kaart**

 Millingerwaard

  Gendtse Waard

Bisonbaai

Hooggelegen deel van Stadswaard

Loenensche Buitenpolder

Oosterhoutse Waard

Beuningse Uiterwaarden

Vragen of meer informatie?

Klik hier voor meer informatie over de Gelderse Poort

Klik hier voor meer informatie over het Rijk van Nijmegen

 

reageren

geef een reactie

  • jeanne zwart
    12 februari 2021 om 21:40

    goede informatie en mooie plaatjes ! Dankjewel !!!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog