www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Week van de boswachter; Voorjaar!

28 maart 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Lees in deze blog het laatste nieuws uit het Rivierengebied Oost. Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Deze week staat in het thema van het voorjaar!

Lente!

De lente is officieel begonnen! Je ziet, ruikt en voelt het als je naar buiten gaat! Binnenkort worden er posters opgehangen bij veel ingangen van onze terreinen. Op deze manier vragen wij extra aandacht voor de kwetsbare natuur in het broedseizoen. Lees voor je het gebied betreedt welke regels er gelden op de regelgevende borden! Ga lekker wandelen en wees welkom, maar heb respect voor de natuur!

Klik op de afbeelding om de poster weer te geven

Meer informatie over de campagne? Klik dan hier.

Rode geuzen in de Afferdense en Deestse waarden

Rode geus

In de Afferdense en Deestse waarden grazen nu naast konikpaarden ook rode geuzen. Samen met de paarden zijn deze dieren belangrijk voor het beheer van dit gebied. Zo verspreiden ze zaden, onderdrukken dominante plantensoorten waardoor andere soorten meer kans hebben en is de poep een bron van voedsel voor allerlei insecten. De grazers kunnen zich vrij bewegen door het gebied. Je bent van harte welkom om op gepaste afstand van de dieren te genieten. Houd minimaal 25 meter afstand en aai of voer de dieren niet. Voor de veiligheid van grazers en hun jongen, maar ook voor voldoende rust voor andere dieren moeten honden worden aangelijnd.

Zelf de Afferdense en Deestse waard bezoeken? Klik hier voor de locatie.

Bijzondere bijensoort gespot in Overasseltse en Hatertse Vennen

Overasseltse en Hatertse Vennen, foto: Bob Verweij

In het vennengebied is een bijzondere, zeldzame nieuwe bijensoort waargenomen; de donkere rimpelrug. Een soort die waarschijnlijk niet eerder is vastgesteld in de Overasseltse en Hatertse Vennen! Het diertje is lastig te herkennen omdat het veel lijkt op de algemenere grijze rimpelrug. De donkere rimpelrug is een zandbij. Dit wil zeggen dat het zich nestelt in de grond. Een mooie, bijzondere waarneming!

Door het hele land zetten vele vrijwilligers zich in om flora en fauna te inventariseren en monitoren. Zonder deze gemotiveerde mensen zouden veel werkzaamheden niet plaats kunnen vinden. Wij zijn dan ook ontzettend dankbaar dat zij zich in willen zetten! Dit geldt natuurlijk voor alle vrijwilligers bij Staatsbosbeheer!
Wil je zelf ook als vrijwilliger aan de slag? Houd dan de website in de gaten voor de laatste vrijwilligersfuncties.

Zelf een bezoekje brengen aan het vennengebied? Klik hier om de folder te downloaden.

Volg live de visarend in de Biesbosch

Visarend

Een bijzonder uitstapje naar de buren! In de Biesbosch broeden sinds enkele jaren weer visarenden. Via een webcam bij het nest krijg je nu een inkijkje in het dagelijks leven van deze roofvogel. Het nest waar de webcam op staat, staat in het broedgebied waar het allemaal begon. Hier broedt al vanaf het begin een Duits mannetje. Het mannetje keert al 5 jaar trouw terug op het nest. De herkomst van het vrouwtje is onbekend. Een livestream die je niet wil missen!

Zelf live meekijken? Klik dan hier.

Tip van de boswachter

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog