www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Week van de boswachter; Akkerranden en wrattenbijters

19 april 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

In deze blog lees je het laatste nieuws uit het Rivierengebied Oost. Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Deze week gaan we dieper in op het beheren van akkers, wordt uitgelegd waarom Roodslag tijdelijk is afgesloten en geeft de boswachter wandeltips op de Duivelsberg en in het Vennengebied.

Akkers beheren is een vak apart!

Eg voor bodembewerking

Akkers zijn niet alleen belangrijk voor onze voedselvoorziening. Het is een thuis voor zeldzame en bijzondere soorten planten en dieren. Om deze soorten zich hier thuis te laten voelen moet flink wat werk verzet worden. De akker hoeft geen geld op te leveren of gewas voor consumptie. De winst zit hem in de flora en fauna die er voorkomen en zich vestigen. Het land wordt ingezaaid met rogge en tarwe. Tussen deze gewassen kiemt het zaad met opvallende soorten als korenbloem en bolderik, maar ook minder opvallende akkerplanten zoals glad biggenkruid, korensla, kandelaartje, heelbeen en ruw parelzaad. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Je wil immers dat het zaad wat in de bodem zit gaat groeien.

Bolderik, foto Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Als het zonnetje begint te schijnen en het voorjaar voor de deur staat begint de boswachter met het eggen van de akkerranden. Door de toplaag tot maximaal 18 centimeter om te woelen ontstaat het perfecte zaaibed voor de bijzonder akkerflora. De akkerranden zijn de ‘zaadbank’ van de akkers. Zodra deze in bloei staan en zaad hebben gezet vinden de zaden hun weg naar de akkers waar ze zich nestelen voor de volgende ronde.

Akker met akkerrand

Een mooi voorbeeld van het succes van de akkers is de wrattenbijter. Deze zeldzame sprinkhaan die zandige plekken nodig heeft voor de eiafzet verkiest de akkers als zijn thuis. Het dier leent zijn naam aan het stofje wat hij afgeeft bij een beet. Dit stofje zou goed moeten werken tegen wratten. Een bijzondere en bijzonder mooie sprinkhaansoort die samen met zeldzame flora het succes van de akkers onderschrijft!

Wrattenbijter, foto Thijmen van Heerde, Staatsbosbeheer

Tijdelijke afsluiting Roodslag Beuningen

Tijdelijke afsluiting Roodslag

Het natuurgebied Roodslag bij Beuningen is tijdelijk afgesloten voor publiek. Veel van de essen hebben het zwaar door essentaksterfte. Hierdoor is het bos niet veilig voor bezoekers. Na het broedseizoen zullen werkzaamheden worden uitgevoerd om het bos weer open te kunnen stellen. Wandelaars van het Klompenpad kunnen via het aangrenzende schouwpad hun route vervolgen.

Zin om zelf een keer het Doddendael Klompenpad te lopen? Kijk dan hier voor meer informatie.

Pad Halve Maan afgesloten voor fietsers er ruiters

Het paadje bij de Halve Maan, ook wel het Sprinkhanenreservaat genoemd, in het Groesbeekse Bos is ontoegankelijk gemaakt voor fietsers en ruiters. Dit vanwege de kwetsbare natuur. Wandelaars blijven er welkom op het smalle paadje langs het voormalige spoor. Fietsers kunnen hun weg vervolgen via het aangrenzende fietspad.

Tip van de boswachter; Familiepaden in het Rivierengebied Oost

In de Overasseltse en Hatertse Vennen en op de Duivelsberg ligt een route voor het hele gezin! Maak een mooie wandeling over de stuwwal of langs prachtige vennen. Deze paden zijn goed toegankelijk voor kinderwagens. In het Vennengebied kan men ook met een rolstoel de route afleggen. Een mooi dagje uit voor het hele gezin!

Kijk hier voor meer informatie over het Familiepad in de Overasseltse en Hatertse vennen

Het Familiepad op de Duivelsberg vind je hier

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

reageren

geef een reactie

 • Dick Metselaar
  26 april 2021 om 12:27

  l.s. Waarom is het pad Halve Maan langs de spoorlijn naar het Groesbeekse bos afgesloten voor fietsers? Er zijn meerdere onderzoeken die aangeven dat bv. mountainbiken en wandelrecreatie niet verschillen in de impact op de natuur. Dit pad wordt door ons MTB-ers al sinds de jaren 80 gebruikt om onverhard van het Bruggetje naar het Groesbeekse bos te kunnen rijden. Nu worden we ook hier over het drukke verharde fietspad gestuurd. De natuur krijgt alle voorrang op Mulderskop, aan de andere kant van de spoorlijn, moet dan ook dit enig overgebleven onverharde pad naar de MTB route Mook ook nog weggehaald worden?

 • Harry Woesthuis
  19 april 2021 om 21:14

  Verdiep je eens in de soorten waarvoor we het doen Daan. Veldsla bv is niet goed gekozen!

  • Boswachter Daan Meeuwissen
   19 april 2021 om 21:40

   Hallo Harry,
   Bedankt voor je reactie. Ik heb de tekst nog iets aangevuld.
   Groet,
   Daan

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog