www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Week van de boswachter; Tips voor in de herfstvakantie

22 oktober 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Foto Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer

In deze blog lees je het laatste nieuws uit het Rivierengebied Oost. Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Deze week tips en ideeën voor in de herfstvakantie.

Herfstwandelingen

Maak een mooie wandeling door de natuur! Begeef je in een herfstlandschap vol geuren en kleuren. Loop bijvoorbeeld de vernieuwde Filosofen wandelroute in het Groesbeekse bos. Een mooie route door een bos van wel 175 jaar oud. Het oude stroomdal gevormd in de ijstijd is een prachtig deel van deze route.

Lees hier alles over de Filosofen wandelroute.

Foto, Albert Henckel, Staatsbosbeheer

In de herfst is de Duivelsberg een plek die je eigenlijk niet over mag slaan. Een divers bos rijk aan historie! Loop over oude holle wegen of trotseer de uitdagende rode wandelroute. In de herfst kan je op de Duivelsberg tamme kastanjes vinden. Super leuk, maar houd je wel aan de regels in het bos en houd bij het rapen rekening met je medemens.

Gezegd wordt dat tamme kastanjebomen hier ooit zijn gekomen door de Romeinen. Zij waren zo dol op deze lekkernij dat zaden op de Duivelsberg zijn geplant.
Ook in het Groesbeekse bos vind je trouwens tamme kastanjes. Een bezoekjes waard dus!

Kijk hier voor meer informatie over de rode route op de Duivelsberg.

Foto, Aaldrik Pot, Staatsbosbeheer

Wil je liever zelf je eigen route ontdekken deze herfst en heb je geen zin om op wegen en paden te blijven? Trotseer dan een van de uiterwaarden met struinnatuur! Of je mag struinen staat aangegeven op de regelgevende borden met de tekst ‘Vrije toegang’. Ga bijvoorbeeld naar de Klompenwaard. Deze mooie uiterwaard ligt op de splitsing van de Rijn en de Waal. In dit bijzondere natuurgebied vind je Fort Pannerden. Het fort maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en heeft sinds kort de status van Unesco Werelderfgoed. Fort Pannerden is tegenwoordig opengesteld voor publiek. Een bezoekje waard!

Kijk hier voor meer informatie over Fort Pannerden en het programma tijdens de herfstvakantie.

Foto, Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Excursies en inloopmoment

Tijdens de herfstvakantie organiseren wij een aantal mooie activiteiten in de Gelderse Poort. Lies onderstaand wat wij doen en hoe je deel kan nemen.

Struinexcursie door de Millingerwaard

Ga op zondag 24 oktober mee met onze gidsen op struinexcursie in de Millingerwaard. Zoek sporen van bevers of kom oog in oog te staan met één van de grote grazers! Een avontuurlijke tocht door een prachtig natuurgebied.

Ook enthousiast geworden? Kijk dan hier voor meer informatie of om te boeken.

Foto, Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Inloopmoment in de Bastei en Struinen door de Stadswaard

Heb jij een brandende natuurvraag of wil je graag meer weten over een bepaald natuurgebied? Onze vrijwillige boswachters staan op woensdag 27 oktober voor je klaar in de Bastei! Zij kennen de mooiste plekken in het Rijk van Nijmegen en de Gelderse Poort waar ze je graag meer over vertellen.
Ga aansluitend mee op struinexcursie door de ruige Stadswaard. Loop met een ervaren gids door de unieke ‘achtertuin van Nijmegen’.

Meer weten over de Struinexcursie in de Stadswaard? Klik dan hier en meld je aan!
Wil je meer weten over de Bastei en alle activiteiten die tijdens de herfstvakantie worden georganiseerd? Kijk dan hier en lees wat je allemaal kan verwachten!
Foto, Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Wist je dat…..

begin oktober het eerste schip met ‘Gendts zand’ is geladen in de Gendtse Waard ? De komende jaren wordt in dit gebied zand gewonnen door K3Delta. Door zandwinning wordt nieuwe natuur ontwikkeld en ontstaat een groter aaneengesloten natuurgebied. Tijdens de werkzaamheden is een groot deel van de Gendtse Waard waar niet gewerkt wordt gewoon toegankelijk voor publiek.
Uitgebreide informatie over het de herinrichting van de Gendtse Waard lees je op de website van Staatsbosbeheer en op de website van K3Delta en in het inrichtingsplan.
Lees hier het blog van boswachter Twan Teunissen over de herinrichting van de Gendtse Waard
Foto, Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog