www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Er op uit in de Kerstvakantie !

24 december 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Net als alle andere dagen van het jaar zijn onze natuurgebieden ook tijdens de lockdown gewoon open. De boswachter geeft leuke, interessante en uitdagende tips en weetjes voor in de Kerstvakantie. Fijne feestdagen!

Of je nou van een mooie wandeling door de natuur houdt of op zoek bent naar een uitdaging, in de Gelderse Poort en het Rijk van Nijmegen kan je je hart ophalen. Van vennen tot bossen en uiterwaarden, er is voor ieder wat wils.

Struinen

De echte avonturiers zoeken natuurlijk hun eigen route! In veel uiterwaarden mag je struinen. Struinen betekent dat je niet op de wegen of paden hoeft te blijven. Wandel dwars door de ruige natuur langs ooibossen en over rivierduinen. In de winter zijn uiterwaarden vaak minder dicht begroeid waardoor je makkelijker door het gebied kunt struinen. De beginnende struiner heeft dan ook geen excuus meer om zelf op onderzoek uit te gaan. Ga op zoek naar sporen van bevers of grote grazers. Jij bepaalt je eigen route!

Wandel vanuit de binnenstad van Nijmegen door de Stadswaard. Een mooi, jong gebied in de achtertuin van Nijmegen. Struin langs de stranden van de Waal richting de Groenlanden. Wellicht kom je oog in oog met één van de grote grazers.

Wil je op zoek naar bevers dan is de Bemmelse Waard een aanrader. Loop langs de uitkijktoren genaamd ‘Mauritstoren’ via het smalle (vaak modderige) struinpaadje richting te defensiedijk. Ga op zoek naar verse sporen. Wie goed oplet ziet vlak naast het pad een van de burchten liggen.

Wist je dat…

de koniks en Galloway runderen in deze tijd van het jaar veel klissen van de grote klit in hun vacht kunnen hebben? Het ziet er misschien niet fijn uit, maar de dieren hebben hier ogenschijnlijk geen last van. De grote klit verspreid zijn zaden via zaadbollen. Deze blijven met weerhaakjes in de vacht van de grazers hangen. Naar verloop van tijd breken de weerhaakjes af en vallen de klissen vanzelf uit de vacht.

Foto; Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Lees meer informatie over de klissen in de vacht van de grazers in het nieuwsbericht van FREE Nature.

Uitdagend !?

Wil je toch liever een uitdagende wandeling maken? Trotseer dan de Duivelsberg of het Groesbeekse bos. Gelegen op de stuwwal bij Nijmegen kenmerken deze gebieden zich door hun hoogteverschillen. Het hoogste punt op de Duivelsberg is de grote Motte met een hoogte van meer dan 75 meter. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij Mulderskop. Een prachtig gebied met waanzinnige vergezichten.

Voor wie van filosoferen houdt is er in het Groesbeekse Bos een mooie boswandeling met beuken van 175 jaar oud. Een wandeling door een bos rijk aan natuur en cultuurhistorie.

Trotseer de stuwwallen bij Nijmegen. Wandel een van de routes op de Duivelsberg of creëer je eigen route over de bestaande wegen en paden. De echte atleten onder ons wagen zich wellicht aan een uitdagende trailrun over de  N70 route.

Rust en Natuur

Sommige mensen willen in de Kerstvakantie juist even ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Door de lockdown kan het in de bossen drukker zijn dan gebruikelijk. Je kan hier rekening mee houden door een gunstiger tijdstip te kiezen. Ervaring leert dat het vaak het drukst is tussen 10.00 uur ’s ochtends en 15.00 uur ’s middags. Ga een keer heel vroeg wandelen of juist later op de dag. Veel horeca ondernemers bieden de mogelijkheid om eten en drinken af te halen. Maak een mooie middagwandeling  en sluit af met een lekkere afhaalmaaltijd van je favoriete restaurant.

Foto; Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer

Veel uiterwaarden zijn ook ’s avonds opengesteld. Maak een magische vollemaan- of avondwandeling door de Millingerwaard of Beuningse uiterwaarden. Ga op zoek naar bevers in het maanlicht of prikkel je zintuigen door helemaal in het donker te wandelen zonder zaklamp. Kijk wel goed uit waar je loopt! Sommige wegen en paden kunnen oneffen, glad of modderig zijn.

Foto; Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer

Naar buiten met het hele gezin

Spelenderwijs leren kinderen (en volwassenen) veel over de natuur. Wandelen is helemaal niet saai als je onderweg kunt speuren naar sporen van dieren of op onderzoek kunt gaan. Ga met het hele gezin op ontdekkingsreis door de natuur. En onthoud, vies worden mag en er is geen slecht weer alleen slechte kleding!

Ga deze vakantie lekker naar buiten! Staatsbosbeheer geeft leuke tips en ideeën voor het buitenspelen. Ga samen op ontdekkingsreis door je eigen achtertuin of in een nabijgelegen bos.

Boswachters in actie voor behoud regenwoud

De boswachters van Staatsbosbeheer vragen bezoekers van hun natuurgebieden vanaf 18 december tot 10 januari 2022 een donatie te doen voor 3FM Serious Request voor het behoud en herstel van regenwoud in Zuid-Amerika. Ook in het Rivierengebied Oost hangen poster met meer informatie over deze actie.

Boswachter Andy Liebrand raakte geïnspireerd toen hij op 3FM hoorde over het thema van Serious Request 2021: behoud en herstel van regenwoud in Zuid-Amerika. Andy Liebrand: “Als boswachters houden we van bos. Dagelijks zijn wij met veel passie bezig met het beheren en het beschermen van onze bossen. Tegelijkertijd zien we dat de regenwouden in Zuid-Amerika en onze collega’s daar enorm onder druk staan. Dat gaat ons aan het hart. Daarom heb ik een aantal collega-boswachters gebeld en deze actie op touw gezet.”

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Doneren kan via de website van 3FM Serious Request. De actie loopt tot 10 januari 2022 en is ook zichtbaar in onze bossen, waar we posters met QR-codes ophangen.

Kijk hier voor meer informatie over de actie bij Staatsbosbeheer.

Waar gaat dit hout naar toe?

Heb je je altijd al afgevraagd waar het hout uit het Groesbeekse Bos naartoe gaat? Het hout wordt op verschillende manieren verwerkt. Zo wordt het onder andere gebruikt voor schuttingen, vezelhout, MDF en kisthout. Op de houtstapels in het bos vindt je sinds kort verschillende informatieve labels. Op het label staat uitgelegd waar het hout voor wordt gebruikt. Daarnaast kan je de QR code scannen voor nog meer informatie.

Labels op houtstapels, Foto Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog