www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Bestrijding kleine waterteunisbloem Waterrijk Oost

10 januari 2022 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

In Park Lingezegen Waterrijk Oost zijn kleine waterteunisbloemen gevonden. Dit is een invasieve exoot die in korte tijd grote schade aan kan richten. Op maandag 10 januari start Staatsbosbeheer in opdracht van de Provincie Gelderland met werkzaamheden ter bestrijding van deze plant. Lees in dit blog wat we gaan doen en waarom we dit doen.

De kleine waterteunisbloem?

Maandag 10 januari start Staatsbosbeheer in opdracht van de Provincie Gelderland met het verwijderen van de kleine waterteunisbloemen in Rivierengebied Oost. Deze plant is een invasieve exotische oever- en waterplant, die steeds vaker voorkomt in de natuur. Waarschijnlijk zijn de planten in de natuur afkomstig van weggegooide vijverplanten. De plant veroorzaakt grote problemen door het dichtgroeien van waterwegen en afwateringssloten. Als we niks doen kan dit op termijn grote gevolgen hebben voor het rietmoeras.

Kleine waterteunisbloem in Lingezegen Waterrijk Oost

Bestrijding

De kleine waterteunisbloem is een snelle groeier. De plant vormt grote aaneengegroeide plakkaten op het water waardoor geen licht meer door kan dringen. Hij overwoekert andere vegetatie en verstikt levende organismen. Om de plant effectief te bestrijden moet deze machinaal worden verwijderd. Na het verwijderen worden de planten begraven onder een meter grond. De werkzaamheden duren ongeveer een week. Het gebied blijft toegankelijk voor publiek.

Deze wijze van bestrijding is op andere locaties in Nederland al zeer effectief gebleken. De aankomende jaren zal dit gebied goed in de gaten worden gehouden. Op iedere locatie waar de plant is verwijderd komt een tijdelijke markering in het terrein. Op deze manier kunnen we goed bijhouden waar de plant terugkomt of definitief is verdwenen.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 

Meer informatie?

Kijk hier voor de factsheet van het NVWA met meer informatie over de kleine waterteunisbloem.

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog