www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Week van de boswachter; ‘Planten en plantjes’

10 februari 2022 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

In deze blog lees je het laatste nieuws uit het Rivierengebied Oost. Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Deze week meer informatie over actualiteiten en het 5000 soortenjaar.

Stand van zaken 5000 soortenjaar

Het gaat hard! In de eerste maand van dit jaar zijn al meer dan 2300 soorten geteld. Elke week wordt een bijzondere of noemenswaardige waarneming uitgelicht. Wist jij bijvoorbeeld al van het bestaan van motmuggen? Of dat er in de Gelderse Poort wel 21 soorten roofvogels worden gezien, waaronder de Blauwe Kiekedief ? Of dat parasitaire platwormen een gemene, maar effectieve leefwijze hebben soms ten koste van barnsteenslakken? Voor een bijzondere waarneming hoef je soms niet ver te zoeken. Zo bewijst mijn collega met zijn waargenomen late meidoornspanner.

Mis geen enkel bericht door de sociale mediakanalen te volgen.

Lees meer informatie over het soortenjaar op deze website of in ons blog en help zelf ook mee!

Luistertip

Misschien niet voor iedereen de eerste plek om op zoek te gaan naar beestjes, maar poep en kadavers worden vaak drukbezocht. Laurens Tijink gaat samen met Aglaia Bouma en Jan Wieringa in Buitengewoon Radio op zoek naar beestjes.

Gemist? Je kan hier de hele uitzending terug luisteren.

Plantwerkzaamheden Groesbeekse Bos

Het najaar is de tijd om nieuwe bomen aan te planten. Zo ook in het Groesbeekse bos bij Dekkerswald en op de But. Jonge bomen worden op open plekken geplant waar natuurlijke verjonging niet aanslaat. Ook worden bomen geplant om nieuwe soorten in te brengen. Het grootste deel van de te planten bomen bestaat uit inheemse loofhoutsoorten. Zo ontstaat op termijn een divers bos wat bestaat uit verschillende soorten en leeftijden.

Foto; Jeroen Scheelings

Excursies !

We gaan weer struinen door de Stadswaard en Millingerwaard en op termijn op zoek naar bevers! Trek je wandelschoenen aan en ga met één van onze voorlichtingsboswachters op pad door de ruige uiterwaarden. Dit jaar moet je extra goed opletten tijdens een excursie. Wie weet kom je soorten tegen die nog niet zijn waargenomen tijdens het ‘5000 soortenjaar Gelderse Poort‘. Op onze website staan al enkele activiteiten en excursies waar je aan deel kan nemen. Houd de site, blogs en sociale media in te gaten voor het laatste nieuws!

Kijk hier voor alle activiteiten in de Gelderse Poort en het Rijk van Nijmegen

Staatsbosbeheer biedt nog veel meer activiteiten aan. Kijk hier voor meer informatie.

Vogelgriep, wat kun je als bezoeker doen?

Momenteel is er een uitbraak van vogelgriep in Nederland. Wij krijgen hier veel vragen over. Lees onderstaand wat je als bezoeker van natuurgebieden kan doen?

  • Raak geen zieke en dode vogels aan en blijf uit de buurt van vogels die afwijkend gedrag vertonen. Vogels kunnen ongecontroleerde bewegingen maken of heel suffig ogen.
  • Houd de hond aan de lijn. Honden kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met dieren die vogelgriep hebben.
  • Blijf op de paden. Probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren in gebieden waar veel watervogels zijn. Hiermee voorkomen we de verstoring van watervogels en verkleinen we de kans op verspreiding.
Foto; Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Het melden van dode vogels kan via de website van Sovon. Als er drie of meer watervogels (zwanen, ganzen en/of eenden) op dezelfde plaats liggen, dan moeten deze worden gemeld bij het Landelijk Meldpunt Dierziekten van de NVWA via telefoonnummer 045-546 31 88.

Meer informatie over vogelgriep? Zie de website van de NVWA.

Tip van de boswachter

Ondanks dat er vrij recent nog veel werk is verzet in de uiterwaarden bij Afferden Deest is dit gebied nu al een bezoekje waard. De uiterwaard kent de langste meestromende nevengeul van Nederland van meer dan 4 kilometer. Recent onderzoek door Wageningen University & Research wijst uit dat de geul nu al een prima kraamkamer is voor vissen. Trek je laarzen aan en maak een wandeling door de ruige uiterwaard die jaarrond begraasd wordt door koniks en rode geurzen.

Rode geus, Foto; Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

 

Lees hier het artikel in de Gelderlander over de nevengeul in de Afferdense en Deestse uiterwaarden.

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog