www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Werkzaamheden Defensiedijk Bemmel

15 november 2022 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Maandag 21 november start Staatsbosbeheer met werkzaamheden aan de Defensiedijk in de Bemmelse Waard. Er worden rasters en wildroosters geplaatst. De werkzaamheden worden uitgevoerd voor de veiligheid en de rust van de grote grazers én de bezoekers aan het gebied. Tijdens de uitvoering blijft de Bemmelse Waard toegankelijk voor publiek. Bij het plaatsen van de wildroosters worden (brom)fietser mogelijk tijdelijk omgeleid via de Waaldijk. De werkzaamheden zullen naar verwachting enkele weken duren.

Grote grazers

De Bemmelse Waard wordt jaarrond begraasd door Koniks (paarden) en rode geuzen (runderen). Begrazing is een belangrijk onderdeel van de natuurontwikkeling en het beheer. Het is goed voor de variatie in de natuur en het vertraagt de begroeiing in de stroombaan van de rivier. Verschillende planten- en dierensoorten profiteren van het grazen, snoeien, schillen, schuren, betreden en zandbaden van de grazers. De begrazing gebeurt met dieren die zichzelf jaarrond buiten redden. De kuddebeheerder FREE Nature houdt het welzijn van de dieren in de gaten.

Foto: Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Wil je meer weten over de grote grazers of FREE Nature? Kijk dan hier.

De werkzaamheden

De Defensiedijk is vrij recent opnieuw ingericht. Na de inrichting bleek dat de grazers bij warm weer langdurig op de Defensiedijk stonden. De huidige inrichting maakt het lastig voor (brom)fietsverkeer om voldoende afstand te houden tot de dieren. Voor de veiligheid en rust van de grote grazers én bezoekers wil Staatsbosbeheer deze situatie verbeteren.

Defensiedijk Bemmel

De komende weken gaat een aannemer een raster plaatsen aan de voet van de Defensiedijk. Het hekwerk wordt gemaakt van kastanje palen met prikkeldraad. Om er voor te zorgen dat de grote grazers zich vrij kunnen blijven verplaatsen door de hele Bemmelse Waard worden er smalle doorgangen gecreëerd met behulp van wildroosters in de weg. Voor voetgangers worden er klaphekken geplaatst naast de wildroosters. De paarden en runderen kunnen via de doorgang tussen de wildroosters de Defensiedijk oversteken. Door deze werkzaamheden uit te voeren verwacht Staatsbosbeheer dat het veiliger en rustiger wordt voor zowel mens als dier.
Mogelijk wordt er tijdens het plaatsen van de wildroosters voor (brom)fietsers tijdelijk een omleiding via de Waaldijk gerealiseerd. Deze omleiding wordt dan op locatie aangeduid met bebording.

Op onderstaande kaart worden de uit te voeren werkzaamheden weergegeven. De wildroosters worden aangeduid met een oranje streep en de rasters met een blauw/groene stippellijn.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.

reageren

geef een reactie

 • Jan Kremer
  1 mei 2023 om 07:38

  Gisteren met de fiets een flinke buiteling gemaakt bij deze nieuwe wildroosters. Ik zag te laat dat links en rechts van het rooster nieuw prikkeldraad is gespannen dwars op de dijk. In het felle licht van de zon nauwelijks te zien. Vol in de remmen, over de kop en in het prikkeldraad. Bont en blauw en een beschadigde knie. Natuurlijk is het mijn fout, maar mijn advies is om geen prikkeldraad dwars op een fietsdijk te plaatsen. Levensgevaarlijk. En zo lang het prikkeldraad er nog hangt, zou ik er heel snel rood-witte linten aanhangen om het volgende ongeluk te voorkomen.

 • E. Cretier
  22 november 2022 om 22:59

  Op de tekening valt te zien dat er een doorlopend hek wordt geplaatst aan de rivierzijde ter hoogte van het fiets/wandelpad richting Bemmel. Maar op die plek is de toegang gepland (en met jullie afgestemd) voor het pad voor het voetveer. Door allerlei redenen gaat het voetveer nu hoogstwaarschijnlijk nog niet in 2023 varen, maar met grote waarschijnlijkheid wel in 2024. Waarom lijkt er in het ontwerp en de keuze voor de doorgangen/rasters geen rekening mee gehouden te zijn?

  • Boswachter Daan Meeuwissen
   23 november 2022 om 15:29

   Beste E. Cretier,

   Bedankt voor uw bericht. De huidige werkzaamheden hebben verder geen invloed op toekomstige plannen. Indien nodig kan er altijd een hek worden bijgeplaatst of een aanpassing worden gemaakt.

   Vriendelijke groet,

   Daan Meeuwissen,
   Staatsbosbeheer

 • Aris
  17 november 2022 om 22:07

  Is daarom met dezelfde reden een hekwerk aan de Waalwijk beneden geplaatst? Deze sluit de ruiterroute geheel af. Wordt hier door Staatsbosbeheer over een alternatief nagedacht?

  • Boswachter Daan Meeuwissen
   18 november 2022 om 10:01

   Beste Aris,

   Bedankt voor uw bericht. Dit maakt geen onderdeel uit van de werkzaamheden waar in deze blog over wordt geschreven. Zou u een email kunnen sturen naar geldersepoort@staatsbosbeheer.nl met een omschrijving van de locatie? Dan kan ik met u meekijken. Alvast bedankt.

   Vriendelijke groet,

   Daan Meeuwissen,
   Staatsbosbeheer

 • Nele
  17 november 2022 om 17:01

  De wandelpaden in de Bemmelse waard zijn vaak slecht tot niet begaanbaar. Staat hier ook nog wat voor op de planning?

  • Boswachter Daan Meeuwissen
   18 november 2022 om 10:33

   Beste Nele,

   Bedankt voor uw bericht. In de Bemmelse Waard worden de paden heel beperkt onderhouden. Het is namelijk struinnatuur. Men hoeft niet op wegen en paden te blijven. De paden die hier liggen zijn vaak ontstaan doordat de route veel wordt belopen door mens of dier. Wij zorgen er wel voor dat veel belopen paden zoals bijvoorbeeld het pad tussen de uitkijktoren en het gemaal niet dichtgroeien. Als het langere tijd nat is dan kunnen paden modderig of slechter begaanbaar zijn.

   Vriendelijke groet,

   Daan Meeuwissen,
   Staatsbosbeheer

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog