www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Zeearend in de Millingerwaard!?

29 maart 2023 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Zeearend, Foto: Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

De zeearend is een nest aan het bouwen in de Millingerwaard! Deze imposante, zeer grote roofvogel heeft een oud bos gekozen om neer te strijken. Rust is nu heel belangrijk. Er is onder andere een tijdelijke omleiding gerealiseerd en een rustgebied ingericht. Als je komt kijken, doe dat vanaf de dijk en volg de aangewezen route.

De ‘vliegende deur’

De zeearend is een geweldige vogel! Met een spanwijdte van soms meer dan 2 meter wordt het dier ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd. Zeearenden zijn standvogels wat betekent dat ze het hele jaar door in Nederland kunnen verblijven. Jonge vogels willen nog wel eens gaan rondzwerven op zoek naar een territorium. Dat het dier de Millingerwaard verkiest is niet zo gek. De zeearend houdt van waterrijke gebieden. Uiterwaarden en moerasbossen behoeven daarbij de voorkeur. Op het menu staan vooral vis, watervogels en kleine zoogdieren. Alle ingrediënten die de Millingerwaard te bieden heeft. Maar toch is het heel bijzonder dat de zeearend een nest bouwt in dit natuurgebied. Er zijn namelijk maar enkele tientallen broedparen in Nederland. De ‘kers op de taart’ na de herinrichting van dit gebied!

Kijk voor meer informatie over de zeearend en broedgevallen in Nederland op de website van Werkgroep Zeearenden Nederland.

Zeearend, Foto: Tjibbe Hunink, Staatsbosbeheer

Groot, groter grootst!

Zeearenden bouwen een gigantisch nest vaak bovenin de kruin van een boom. Zo’n nest wordt jarenlang gebruikt. Als ze eenmaal een nest hebben gebouwd zijn ze honkvast. De zeearend in de Millingerwaard broedt nog niet, maar wat niet is kan hopelijk nog komen. De vogel legt meestal twee eieren tussen januari en mei dus ze zijn een beetje aan de late kant. De kans is groot dat de eerste broedpoging mislukt. De hoop is dat de dieren in de Millingerwaard uiteindelijk een nest afbouwen, gaan broeden en een succesvol legsel krijgen. Rust is hierbij van groot belang voor succes! Wie weet kunnen we dan nog jaren genieten van deze fantastische vogel!

Wil je zelf ook een zeearend zien? Kijk op de website van de Vogelbescherming hoe je het dier kan herkennen en luister naar wat voor geluid het maakt.

Zeearend vliegend van nest, Foto: Cor Fikkert

Bescherming en rust

De zeearenden zijn erg verstoringsgevoelig. Bij de minste invloed van bijvoorbeeld wandelaars of andere indringers vluchten ze en daarmee kan de broedpoging mislukken. Om verstoring te voorkomen heeft Staatsbosbeheer in samenwerking met vogelaars uit Kekerdom en Werkgroep Zeearend een deel van de uiterwaard in de nabijheid van het nest afgesloten en een omleiding aangelegd. Het gebied tussen de omleidingsroute en de Millingerhof (op kaart aangeduid met rood) is aangewezen als tijdelijk rustgebied. Om de rust te waarborgen zijn wij extra aanwezig in de vorm van voorlichting en handhaving.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten en om de poster met route te downloaden.

Vanaf het uitkijkpunt aan de Duffeltdijk kan je het nest goed bewonderen. Neem een verrekijker mee zodat je zeearenden goed kan zien.

Kraamkamer van Moeder Natuur

De komende tijd wordt een spannende tijd. Gaat de zeearend ook daadwerkelijk broeden op het nest!? Het kan soms jaren duren voordat er een eerste succesvol legsel is. Boswachters van Staatsbosbeheer en leden van de Werkgroep Zeearenden Nederland houden het paar de komende tijd goed in de gaten. Houd onze sociale media en blogs in de gaten voor het laatste nieuws.

Foto: Bert Ooms

Klik hier voor meer informatie over het broedseizoen en de ‘Kraamkamer van Moeder Natuur’

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.
Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.
Wil je niks missen uit het Rivierengebied Oost? Volg dan onze sociale media kanalen!

Twitter  Facebook  Instagram

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog