www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Leuke Drieteentjes

8 augustus 2012 bertcorte in Rottum
Drieteenstrandloper op Noordzeestrand. Foto: Bart Jan Prak

Ik heb wat met deze energieke, niet schuwe, altijd langs de vloedlijn rennende vogel. Op de Rottums zijn de Drieteenstrandlopers, door vogelaars liefkozend Drieteentjes genoemd, vooral te vinden aan de Noordzeekant. Ze houden namelijk niet zo van slikkige bodems. De Drieteenstrandloper is altijd op zoek naar voedsel: zeediertjes, zandvlooien en verdronken insecten. Hij meet van snavel tot staart ongeveer 20 cm en broedt in hoognoordelijke streken. Dat betekent dat er in de zomer vrijwel geen Drieteentjes te vinden zijn op de Rottums.

Drieteenstrandloper in vlucht. Foto: Bart Jan Prak.

In augustus en september is dat een heel ander verhaal. Dan tellen we per eiland wel meer dan 1.200 Drieteentjes; 1% van de gehele West-Europese populatie verblijft op ‘oog’ en op ‘plaat’. Soms is het percentage nog hoger. Wat te denken van andere vogels als de Kanoet: bijna 9% (1% norm is 4.500) verblijft op ‘plaat’. En de Zilverplevier op ‘oog’ met meer dan 5% (1% norm is 2.500). Daarom zijn de Rottums voor deze vogelsoorten van groot internationaal belang (Bron SOVON: cijfers 2006-2011).

reageren

geef een reactie

  • Dutch Rottum islands birds | Dear Kitty. Some blog
    8 augustus 2012 om 16:20

    […] According to the blog of the warden of the Dutch island Rottum, the desert islands Rottum and Rottumerplaat are important for migratory birds. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog