www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Bezoek aan het Zuiderduin

13 september 2012 bertcorte in Rottum

We hadden zaterdagavond een bezoekje aan het Zuiderduin, een eilandje in de Waddenzee, in gedachten. Deze keer om een actueel beeld te krijgen van de ontwikkelingen van het eilandje en het natte wad en voor een milieu-controle. Het was om 19:20 uur laagwater met een verlaging van 147 cm. Dus dat kan een bezoek niet tegenhouden. Maar een onweersbui gooide roet in het eten. Ook was het wad tussen het Zuiderduin en ‘Oog’ in gebruik door rustende en fouragerende vogels en dat wil ik natuurlijk niet verstoren. Voldoende redenen om niet te gaan en het de volgende dag weer te proberen. De volgende morgen was het om 7:30 uur laag. Dus vroeg uit bed.  Zo’n twee uur voor laag staken we over. Het wad was door de vogels verlaten en er was geen onweersdreiging. Rustig over het wad scharrelend was het vanaf het vogelwachtershuis ongeveer drie kwartier lopen. 

Onderweg
De Aalschoversnesten waren verlaten. Omdat aan de westkant een paar jonge maar wel vliegvlugge Aalschovers, Kleine Zilverreiger en Lepelaars rondliepen zijn we vlot afgebogen naar het oosten. Het beeld dat ik had van het Zuiderduin was vrijwel niet veranderd en er lag geen aangespoeld vuil van betekenis. Hier volgt een impressie:

[slideshow]

Zuiderduin of Zuiderstrand?
Het Zuiderduin wandelt zo’n 10 a 20 meter per jaar in Noordoostelijke richting. Op topografische kaarten wordt het Zuiderduin vermeldt als het Zuiderstrand. De naam Zuiderstrand wordt eigenlijk nooit gebruikt. Op het Zuiderduin komen geen duinen voor, wel zijn er schelpenstranden.

reageren

geef een reactie

  • Spoonbills on Dutch desert islands | Dear Kitty. Some blog
    13 september 2012 om 08:41

    […] a small desert island close to Rottumeroog. See also here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog