www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Durf jij het aan? Vogelwachter op Rottumeroog!

6 december 2012 bertcorte in Rottum

Ik ben voor seizoen 2013 op zoek naar nieuwe Vogelwachters (in duo) voor Rottumeroog. Sinds 1977 is Staatsbosbeheer verantwoordelijk voor het natuurbeheer op de onbewoonde Waddeneilanden Rottumeroog, Rottumerplaat en het Zuiderduin e.o. De eilanden en omgeving zijn onder de Natuurbeschermingswet en Habitat- en vogelrichtlijn geplaatst. Vanwege Natura 2000, nationale wetgeving en andere Europese afspraken stellen we gedurende het broedseizoen op Rottumeroog en Rottumerplaat twee duo’s vogelwachters aan. Middels een tijdelijke arbeidsovereenkomst (37 uur per week) via een aannemingsbedrijf, worden de vogelwachters gedetacheerd bij Staatsbosbeheer regio Noord.

Functieomschrijving
Als vogelwachter sta je letterlijk middenin het veld. Een vogelwachter op Rottum is verantwoordelijk voor drie kerntaken: toezicht, monitoren en inventarisatie en voorlichting. Het toezicht bestaat uit handhaving van de rust van broedvogels, hoogwatervluchtplaatsen en zeehondenligplaatsen in het art. 20 Natuurbeschermingswetgebied. Er wordt nauw samengewerkt met handhavers. Wekelijks rapporteer je aan mij (boswachter Bert Corté).

Je voert het monitoringsprogramma uit voor broedvogels, hoogwatervluchtplaatsen, dagvlinders en houdt een soortenlijst van diverse planten bij. Op aanvraag geef je voorlichting aan passerende wadlopers. De gegevens die worden verzameld worden verwerkt in een rapport ‘Rottumeroog broedseizoen 2013’.

Profiel
Je beschikt over een MBO- diploma op gebied van Natuurbeheer en Milieu. Ook heb je goede contactuele eigenschappen en sociale vaardigheden en kan je zelfstandig en in teamverband werken.
Je hebt aantoonbare kennis van de Nederlandse avifauna en ervaring met de inventarisatie- en telmethoden van vogels in het Waddengebied. Ervaring met het gebruik van de Heukels Flora, software als Microsoft Word, Access of Excel, en het verwerken van (avi-)fauna en flora gegevens en het samenstellen van rapporten.

Jonge Lepelaars op nest Rottumeroog.Foto: Jelle Postma
Jonge Lepelaars op nest Rottumeroog.
Foto: Jelle Postma

Kennis en ervaring met (terreingebonden) voorlichting, relevante wetgeving o.a. Natuurbeschermings- en Flora en faunawet, omgaan met een tractor, en houder zijn van een marifooncertificaat, strekken tot de aanbeveling. 

Duo
Omdat je geruime tijd op het afgelegen eiland verblijft en daardoor echt op elkaar bent aangewezen, heeft een sollicitatie van een duo (personen die elkaar geruime tijd kennen) onze voorkeur.

Duur arbeidsovereenkomst
De verblijfsperiode op het eiland is van vrijdag 29 maart tot en met maandag 29 juli 2013.

Salarisindicatie
Bruto verdien je € 1716,75 per vier weken uitgaande van een 37-urige werkweek te verdelen over 7 dagen. Vakantiegeld is 8 %. Deze wordt uitgekeerd bij de laatste betaling aan het einde van de contractperiode. Salarisverwerking (afdracht loonbelasting, sociale verzekeringspremies e.d) wordt verzorgd door het aannemingsbedrijf evenals alle personele regelingen.

Je dient zelf in het bezit te zijn van een professionele verrekijker en telescoop.
Bij inlevering van de definitieve rapportage wordt éénmalig € 500,- per persoon uitgekeerd.  

Faciliteiten
Voor het vervoer naar de eilanden en v.v. wordt gebruik gemaakt van het surveillance- en onderzoeksschip Harder van het Ministerie van Economische zaken. De plaats van aankomst en vertrek naar de eilanden is de Eemshaven (Groningen). De Eemshaven is niet met het openbaar vervoer bereikbaar.

Het onderkomen op Rottumeroog bestaat uit woonunits (uit 2005). De units zijn goed geïsoleerd en voorzien van een woonwerkkamer met een goed uitgeruste open keuken, twee slaapkamers, douche, wc en centrale verwarming. In energie wordt voorzien door zonnecollectoren die 220 volt leveren. Een dieselaggregaat is beschikbaar als back-up. Een PC met internetverbinding en andere moderne communicatieapparatuur zijn aanwezig.

Verlof
Per eiland kan eens per veertien dagen één van de vogelwachters met verlof gaan. Het verlof bestaat uit een weekend (vrijdag vertrek naar de Eemshaven en ‘s maandags terug naar het eiland). De vogelwachter die met verlof gaat, wordt vervangen. De vervangers (max. 2) worden door de achterblijvende vogelwachter aangewezen.

Informatie en sollicitatie
Voor inlichtingen: bel met mij, tel. 06-51417860 of 050-7506610.
Sollicitaties kun je tot en met 21 januari 2013 richten aan: noord-vacatures@staatsbosbeheer.nl
onder vermelding van “sollicitatie vogelwacht Rottumeroog” in het onderwerp van de e-mail.

Voor de volledige vacature zie de vacaturebank van www.agriholland.nl of www.groeneruimte.nl

reageren

geef een reactie

 • Mike
  24 december 2012 om 11:09

  Lijkt me een mooie job, en heb ook nog eens het geschikte profiel. Maar om welke maanden gaat het precies?

  • Mike
   24 december 2012 om 11:15

   Laat maar, las er overheen;) rond die tijd kan ik helaas niet.. moest nog een mooie stage hebben namelijk, ik leer voor natuur en milieukundige (hbo) maar die stage is pas in augustus, dus dan houdt het op..

 • Fleur Bloemen « Mrs.dBvZ
  17 december 2012 om 07:21

  […] was nog ergens een vacature geloof […]

 • henk
  11 december 2012 om 18:34

  Suggestie: als je sollicitatie overweegt, informeer ook e’s na bij de vorige vogelwachten waarom ze gestopt zijn met deze fantastische baan….

 • Rob Scheper
  11 december 2012 om 14:47

  Ja,hoe moeilijk kan het zijn,maar je moet het wel kunnen.Het lijkt mij ook wel een mooie baan,maar ja met al die aanbevelingen en ervaringseisen toch ook wel moeilijk.Maar altijd het proberen waard toch.

 • Martin Hoek
  11 december 2012 om 10:20

  Ervaring………….gewoon schrijven mensen je weet nooit hoe een koe een haas vangt……………
  Met enthousiasme en plezier soms veel meer te bereiken dan met kennis.

 • Emiel
  10 december 2012 om 20:11

  Inderdaad een droombaan voor een oud Boeddhistische monnik. Ruimte en stilte om te mediteren. Maar ja geen ervaring in vogels tellen en planten opsporen. Wel weer sociale vaardigheden.

 • Febe Huisman
  10 december 2012 om 19:52
 • Christine
  10 december 2012 om 15:22

  Nou, hier nog één! Helaas ook niet de benodigde ervaring, maar inderdaad een prachtbaan!

 • Stefan de Koninkf
  10 december 2012 om 11:27

  Daar zit je dan met je academische opleiding te balen… Wat een super mooie baan! Nu ik hier toch ben, is Rottumeroog eigenlijk geschikt als bevruchtingsstation voor bijen?

 • Dutch Rottum islands new animal book | Dear Kitty. Some blog
  6 december 2012 om 12:18

  […] of the Netherlands are three desert islands: Rottumeroog, Rottumerplaat, and […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog