www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Oog en Plaat na de storm; de kracht van de zee in beeld

13 december 2013 bertcorte in Rottum

Wat was het stormachtig op donderdag 5 en vrijdag 6 december! Windkracht 11/12 joeg over de Noordzee, gecombineerd met springtij. Niet vaak gebeurt het dat het zeewater zo hoog wordt opgestuwd. Er is zeker een verhoging van zo’n 4.20 meter boven NAP geweest op Rottum. Dat komt niet vaak voor. Ter vergelijking: in november 2006, met windkracht 10, was de verhoging +4.00 meter NAP en kwam het water 1,5 meter onder het vogelwachtershuis. In december 2012 maten we +3.00 m NAP. De storm heeft nogal wat gevolgen gehad voor de eilanden; daarover berichten we in dit blog.

Rottumeroog december 2013
Rottumeroog nu vanaf de Noordzee. Foto: Klaas Kreuijer

De bemanning van de MS Harder (Klaas Kreuijer ea), het inspectieschip van het ministerie van Economische Zaken, is dinsdag 10 december op verkenning geweest bij de Rottums. Ze zijn aan de Noordzeekant langs Rottumeroog gevaren, en aan land gegaan. Spectaculair waren de tienduizenden zwarte zee-eenden op de Noordzee. En ronduit indrukwekkend wat de zee met de duinen en platen van Rottumeroog heeft gedaan. Je kunt zien dat er flink stuk duin is weggeslagen. De kunstmatige stuifdijk die het vogelwachtershuis en de kenmerkende Kaap bescherming gaf, is grotendeels weg. De restanten van de door de mens ooit aangelegde zeeverdediging, de ‘Gobimatten’ hebben de krachten van de zee nog enigszins geremd.

Rottumeroog Kaap en vogelwachtershuis, december 2013. Foto: Klaas Kreuijer
Rottumeroog Kaap en vogelwachtershuis, december 2013. Foto: Klaas Kreuijer

Gevolg is wel dat het vogelwachtershuis en de Kaap nu aan de rand staan, bijna vol voor de Noordzee. Er ligt wel een brede strandvlakte voor, maar de beschermende duinenrij is weg.

Met deze foto’s alleen kun je de situatie nog niet goed overzien, daarom heeft Rijkswaterstaat dinsdag een inspectievlucht boven het Wad uitgevoerd, en de onderstaande foto’s van Oog en Plaat gemaakt.

Rottumerplaat westkant
Rottumerplaat westkant. Foto: Rijkswaterstaat 10/12/2013

Het is voor de natuur niet erg dat dit is gebeurd. Het hoort bij de dynamiek die kenmerkend is voor dit deel van de Waddenzee, en die al eeuwenlang gaande is. Op sommige plekken verdwijnen duinen in zee, op andere plekken groeien zandbanken weer vast. Juist die dynamiek biedt kansen voor deze wildernis. De eilanden passen zich aan; aan stormen, maar ook aan zeespiegelstijging en bodemverlaging door aardgaswinning.

Rottumeroog noordzijde met wash-overs. Foto: Rijkswaterstaat 10/12/2013
Rottumeroog noordzijde met wash-overs. Foto: Rijkswaterstaat 10/12/2013
Rottumeroog noordzijde met pijl bij huis
Rottumeroog noordzijde met pijl bij huis. Foto: Rijkswaterstaat 10/12/2013

De werking van het hoge water en de storm zijn goed zichtbaar en zoals we hadden verwacht. De door de mens gemaakte stuifdijk verdwijnt, en vooral Rottumeroog ontwikkelt zich nu snel naar een robuuste, grote zandplaat met een gevarieerd en veranderlijk duinlandschap. Een duinlandschap met duintjes tot enkele meters hoog, die in tijden van rust groeien, en in tijden van storm afvlakken. Het zand wat eerst in één – door de mens op zijn plek gehouden – duinenrij lag, verspreid zich breed over het gebied. De zandmassa is gebleven, het ligt er alleen anders bij. Direct ten oosten van het vogelwachtershuis is nu een zogenaamde wash-over (witte zandvlakte) goed zichtbaar. Een wash-over die ook na de storm van november 2006 was ontstaan. De jaren daarna ontwikkelde zich weer een mooi jong duinlandschap. Richting de zomer ontstaan er meestal weer natuurlijke duinen van 1-3 meter hoogte op Rottumeroog. Ook vindt er successie (vernieuwing) van bijzondere plantensoorten plaats.

Gevolgen voor vogelwachtershuis
Het vogelwachtershuis staat nu te dicht op de Noordzee en kan met een volgende storm beschadiging oplopen. Samen met Rijkswaterstaat, en in nauw overleg met de gemeente Eemsmond en andere betrokkenen moeten we nu wel eerder dan voorzien een oplossing vinden voor het onderkomen en toebehoren.

reageren

geef een reactie

 • Rottum winterklaar?! | Staatsbosbeheer Rottum
  20 oktober 2014 om 15:19

  […] het simpelweg te guur om op de eilanden te zijn. Alleen in geval van een calamiteit zoals vorig jaar december plannen Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat vóór de maand maart nog een inspectiebezoek. In […]

 • gerrit
  21 december 2013 om 22:00

  Ik heb daar gewerkt in 1978/79 veel gobimatten neergelegd en tonnen zand vervoerd en helmgras gepoot. voor twee week terug nog geweest met bos marine service om personeel heen te brengen, maar inderdaad je kijkt raar op hoe het er nu bij staat. vroeger moest je vanaf ons onderkomen best wel even lopen om bij zee te komen. en nu? wat een verschil…….

  groeten, G Postema- Pieterburen

 • Franke de Ruiter
  17 december 2013 om 20:49

  Ben afgelopen 2 jaren met staatsbosbeheer 2 maal op Rottum geweest met FRB fotografie. Ben zeer onder de indruk van hetgeen is verdwenen! Pfffff. Hoop dat er wat overblijft….
  Bedankt voor de foto’ s!
  Groetjes, Franke de Ruiter – Heerenveen

  • Bert Corté
   6 januari 2014 om 16:01

   Ja heftig he, om te zien wat de kracht van de natuur is? Maar ook heel mooi dat het nog kan. En verdwijnen doen de eilanden niet zomaar. Het zand verplaatst zich vooral; zoals het al eeuwen heeft gedaan.

  • truus veldhuis
   12 maart 2014 om 16:04

   moet de Emder Zeekaap nu ook verplaatst worden? wie is eigenlijk eigenaar van de kaap?

  • Jorien Bakker
   9 mei 2014 om 15:44

   Nee de Kaap staat stevig verankerd. Hij is eigendom van de gemeente Eemsmond.

 • Rudolf Mulder
  16 december 2013 om 11:44

  Bedankt voor dit mooie verslag met foto’s.

  Vr.gr. Rudolf Mulder

 • Rottum island wildlife report | Dear Kitty. Some blog
  13 december 2013 om 19:43

  […] Rottum and the 5 December 2013 storm: here. […]

 • andre
  13 december 2013 om 19:07

  En hoe staat het met rottumerplaat????

  • Bert Corté
   16 december 2013 om 10:24

   Zie hierboven. Redelijk zelfde gevolgen. alleen staat het vogelwachtershuis op een ‘veiliger’plek.

 • Luuk Knol
  13 december 2013 om 17:35

  Wat betekent dit voor de beestjes en de vogeltjes?

  • Steven
   13 december 2013 om 18:38

   Dit is heel goed voor de (karakteristieke) beestjes en vogeltjes. Die zijn namelijk afhankelijk van natuurlijke dynamiek. En dat zien we hier!

  • Bert Corté
   16 december 2013 om 10:25

   ia idd. Afhankelijk van de soorten uiteraard. Maar voor strandbroeders en planten die van zilte situaties houden is dit juist positief. Voor duinvegetatie uiteraard minder.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog