www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Ontmanteling vogelwachtershuis op Rottumeroog van start

17 februari 2014 bertcorte in Rottum
Rottumeroog vanaf de Noordzee, februari 2014. Foto: Rijkswaterstaat
Rottumeroog vanaf de Noordzee, februari 2014. Foto: Rijkswaterstaat

Met de grote storm en het springtij van 5-6 december 2013 is het duinmassief aan de Noordwestkant van Rottumeroog bijna volledig verdwenen. Hierdoor is het vogelwachtershuis van Staatsbosbeheer aan de rand van de Noordzee komen te staan. Een ontwikkeling die we op termijn wel hadden voorzien, maar die nu snel is gegaan.

Het gevaar voor het verder afslaan van de resterende meters duin en het in zee belanden van de cabines en toebehoren, is sindsdien erg groot. Op 13 december 2013 hebben wij daarom samen met Rijkswaterstaat in een gezamenlijke actie direct alle milieubelastende stoffen en brandstoftanks van het eiland gehaald. Omdat wij als natuurorganisatie willen voorkomen dat we zelf afval veroorzaken in het gebied, zijn we genoodzaakt ruim voor het broedseizoen (1 april) het vogelwachterhuis te ontmantelen en af te voeren. Het kenmerkende baken, de ‘Kaap’, op Rottumeroog is eigendom van de gemeente Eemsmond; dit staat stevig en blijft tot nader order staan.

De ontmantelingsoperatie wordt uitgevoerd van maandag 17 t/m vrijdag 21 februari 2014, in een nauwe samenwerking tussen Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer. Onze beheerder Henk Maring (normaal gesproken werkgebied Hoogeland/Oldambt) heeft de leiding. De duur van de operatie is afhankelijk van weer en getij. De provincie Groningen en gemeente Eemsmond hebben gezorgd voor een spoedige vergunningverlening. De bemanning van de MS Harder van het ministerie van EZ zorgt oa. voor vervoer en houdt toezicht. De Stichting Vrienden van Rottumeroog en Rottumerplaat levert een groep vrijwilligers. Tijdens het werken overnachten de mensen op Rottumerplaat en op de schepen.

Rottumeroog close up februari 2014
Vogelwachtershuis en de Kaap, februari 2014. Foto: Rijkswaterstaat

Hoe zit het met de vogels en de zeehonden tijdens de ontmanteling?
Jaap Kloosterhuis, boswachter in Lauwersmeer en tevens gids op Rottum: “Uiteraard proberen we grote verstoringen tijdens het werk te voorkomen. Uit onze monitoring blijkt dat de eerste lepelaars zich meestal melden in de derde week van maart. Daar zitten we ruim voor, maar in de opzet van de werkzaamheden hebben we wel een route gekozen ver van de lepelaarskolonie. Een ander aandachtspunt zijn de ligplaatsen van de zeehonden. Over het algemeen houden die zich op de platen in het Schild op. De vaarroutes zijn zo gekozen dat er geen problemen zijn te verwachten.”

Hoe nu verder?
De natuurlijke dynamiek op Rottumerplaat en Rottumeroog is indrukwekkend; wind en water regeren hier. Stormen zijn direct zichtbaar in een verschuiving van de zandmassa van de eilanden. Een ontwikkeling die we willen in dit wildernisgebied en die zich al langere tijd geleidelijk voltrekt. De natuur reageert daar positief op met een toename aan soorten en aantallen.

Qua natuurlijk proces is de situatie na de decemberstorm en het springtij op beide eilanden zoals verwacht. Op sommige plekken verdwijnt de kunstmatige stuifdijk in zee, op andere plekken groeien zandbanken weer vast. Rottumeroog wordt op termijn een grote wadplaat met een dynamisch jong duinlandschap. Juist die dynamiek biedt kansen voor de natuur. Het kustfundament is daarbij niet aangetast; het zand is niet weg maar heeft zich over Rottumeroog en omgeving verspreid. Belangrijk is ook, dat er geen gevaar is voor de Groningse kust volgens betrokken morfologen.

Boswachter Jaap Kloosterhuis (midden) bij het vogelwachterhuis
Boswachter Jaap Kloosterhuis (midden) bij het vogelwachterhuis tijdens een excursie, maart 2013. Foto: Staatsbosbeheer

Monitoring en toezicht
Jaap: “Samen met Rijkswaterstaat, en in nauw overleg met de gemeente Eemsmond en andere betrokkenen, moeten wij nu wel eerder dan voorzien een alternatief vinden voor het vogelwachtersonderkomen. En de benodigde financiering daarvoor vinden!”
Dit jaar is het in ieder geval niet mogelijk om vogelwachters op Rottumeroog te stationeren. De handhavende diensten (Staatsbosbeheer, Min. van EZ) houden op onregelmatige basis toezicht. De benodigde monitoring (van vogels en zeehonden) wordt conform de planning als meerdere 1-dagsacties door Staatsbosbeheer-vrijwilligers uitgevoerd.

Volg deze week dit blog voor updates met beeldmateriaal vanaf het eiland!

reageren

geef een reactie

 • Hoe staat het met de onderkomens? | Staatsbosbeheer Rottum
  5 december 2014 om 14:35

  […] augustus en hij stond overeind: de nieuwe schuilhut op het Oog. In februari 2014 hadden we het vogelwachtershuis ontmanteld en afgevoerd met hulp van Rijkswaterstaat en de Stichting Vrienden van Rottumeroog. […]

 • Schuilhut geplaatst op Rottumeroog | Staatsbosbeheer Rottum
  5 augustus 2014 om 15:55

  […] Als gevolg van de storm en het springtij van december 2013 hebben we in februari 2014 het vogelwachtershuis op Rottumeroog moeten ontmantelen en afvoeren. Dit betekende automatisch: geen schuilgelegenheid meer voor de […]

 • Dagarrangementen Rottumeroog maandag online | Staatsbosbeheer Rottum
  11 juli 2014 om 11:51

  […] gevolg van de storm en het springtij van 5 december 2013 hebben we in februari 2014 het vogelwachtershuis op Rottumeroog moeten ontmantelen en afvoeren. Dit betekende automatisch: geen schuilgelegenheid meer op dit […]

 • Arthur Kamminga
  18 februari 2014 om 10:35

  Zou het kunnen dat we over tien jaar zeggen: wat eeuwig zonde dat RWS en SBB een uniek eiland hebben laten verworden tot een vrij saaie zandplaat waar we al zoveel van hebben. Natuurlijke dynamiek? Dat is de vraag. Als er natuurlijke dynamiek was zou Schiermonnikoog naar het oosten wandelen en zou er wellicht ergens een nieuw eiland ontstaan. Nu dat vrijwel onmogelijk is kan je je afvragen hoe “natuurlijk dynamisch” het is dat in dit deel van de Waddenzee de eilanden verworden tot zandplaten… #kritischenoot

  • Jorien Bakker
   18 februari 2014 om 17:19

   Beste Arthur, we kunnen niet in de toekomst kijken, maar het lijkt er op dat Rottumerplaat zich ontwikkelt tot een eiland op de plek waar 100 jaar geleden Rottumeroog nog lag. Toen al waren mensen bij wijze van spreken dag en nacht bezig om het eiland op z’n plaats te houden. Dat doen we nu niet meer en laten de natuur zijn gang gaan. Dus het is onvermijdelijk dat de kaart er anders uit gaat zien.

 • Coen
  18 februari 2014 om 10:31

  Is crowdfunding voor de bouw van een nieuw vogelwachtershuis een optie? Ik ben geen abonnee van natuurorganisaties, maar een eenmalige donatie voor een concreet doel zie ik wel zitten. Er zijn vast meer mensen die er zo over denken.

  • Jorien Bakker
   18 februari 2014 om 14:48

   via twitter kregen we deze suggestie ook al een paar keer. dit wordt erg gewaardeerd! we moeten ons nu eerst goed beraden op de vorm van huisvesting (op palen in zee, een ponton, of toch een ‘opklapbaar huisje’ op het eiland), voordat we weten wat het gaat kosten. crowdfunding zou een optie kunnen zijn!

 • billwyman2013
  17 februari 2014 om 14:46

  Hoe nu verder?
  Deze alinea zou m.i. wat genuanceerde kunnen. Verschuiving oorspronkelijke eiland Rottumeroog met duinen en kwelder richting zandplaat (“wildernis”) betekent niet per definitie toename van soorten en aantallen. Zie ook mijn hoofdstuk over Rottum in SBB boek Van Rottum tot Reest! Vergelijk foto’s in boek en huidige foto’s eens met elkaar en je ziet hoe snel het eiland is veranderd tot een “zielig” duinreepje met zandplaten. Ook recreatief (excursies) zal Rottumeroog als zandplaat minder aantrekkelijk worden. Als hoogwatervluchtplaats zal Rottumeroog verstoringsgevoeliger worden, gezien de ontstane openheid; m.a.w. de geplande “eendags”- monitoring geeft weinig garantie voor betrouwbare gegevens. Beter een verblijf op palen nastreven, zoals b.v. op Griend, zodat naast monitoring de belangrijke bewakingstaak, m.n. in het broedseizoen, in ere wordt hersteld.

  • Jorien Bakker
   17 februari 2014 om 17:31

   Beste Bill,
   De eendags monitoring is tijdelijk. Zoals u kunt lezen beraden wij ons nog over een oplossing voor de komende jaren. Een ponton, een huis op palen of een verplaatsbare unit zijn mogelijke opties!

 • Truus
  17 februari 2014 om 13:29

  Einde wandelen op een wandelend eiland

  • Jorien Bakker
   18 februari 2014 om 14:53

   nee hoor. de excursies/dagarrangementen in augustus en september gaat naar alle waarschijnlijkheid in aangepaste vorm door.

 • Rottum island wildlife report | Dear Kitty. Some blog
  17 februari 2014 om 09:41

  […] Rottum warden’s house removed after storm: here. […]

 • Blanca van Nus
  17 februari 2014 om 09:33

  Afgelopen zomer ben ik een weekend te gast geweest op Rottemeroog, terwijl zoon Tim daar bezield zijn taken als vogelwachter verrichtte. Het is me gegund geweest om even van dit prachtige eiland te genieten en van alle broedende, krijsende, ruziënde, zingende vogels en niet te vergeten de zeehonden. Ik heb toen kunnen aanschouwen hoe de situatie verslechterde. Jammer voor Tim en Henk, dit jaar geen Rottemeroog!
  Blanca van Nus

  • Jorien Bakker
   17 februari 2014 om 17:31

   Nee dit jaar niet. Maar misschien volgend jaar wel weer. We zullen zien!

 • dick arentsen
  17 februari 2014 om 00:57

  Veiligheid voor alles is uitgangspunt, wel jammer dat het zo snel gaat…einde Rotummeroog….

  • Jorien Bakker
   17 februari 2014 om 09:38

   Nou, einde Rottumeroog nog niet hoor zoals u uit het blog kunt lezen. wel einde bebouwing in deze vorm.

  • Els Knol-licht
   17 februari 2014 om 09:43

   Hoe staat het met de excursieplanning? Zijn daar al data van? Nu nog aantrekkelijker voor mensen die een dag ‘ het niets’ willen ervaren

  • Jorien Bakker
   17 februari 2014 om 10:53

   Het is op dit moment onzeker hoeveel excursies er gehouden kunnen worden in 2014. Die van maart gaan in ieder geval niet door in verband met de ontmanteling van het vogelwachtershuis. Eind februari volgt meer info.

  • Els Knol-licht
   17 februari 2014 om 09:40

   Hoe zo ‘ einde Rottumeroog’? Nu pas wordt het een echt onbewoond eiland.

 • Anton van Riel
  17 februari 2014 om 00:26

  Beste Bert,
  Heftige berichten en enorm fijn dat we dit we dit allemaal via de nieuwsbrieven kunnen volgen. Veel succes met de dynamiek van de natuur en de dynamiek van “handen uit de mouwen”.
  Vriendelijke groet,
  Anton van Riel

  • Jorien Bakker
   18 februari 2014 om 17:20

   Hartelijk dank, ook namens Bert Corté, Henk Maring en Jaap Kloosterhuis!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog