www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Hoe staat het met de onderkomens?

5 december 2014 bertcorte in Rottum

De laatste tijd krijgen we regelmatig vragen over de behuizing op de eilanden; bijvoorbeeld over het onderhoud aan het vogelwachterhuis op Rottumerplaat, maar vooral over het hoe en wat van de toekomstige bebouwing op Oog. Tijd voor een update op de dag van de ‘verwoestende’ Sinterklaasstorm (precies een jaar geleden)!

Vogelwachtershuis op Rottumerplaat, augustus 2014
Vogelwachtershuis op Rottumerplaat, augustus 2014

De ongekende dynamiek in het oostelijk Waddengebied heeft veel effect op de gebouwtjes op de eilanden. Het vogelwachtershuis plus uitkijktoren en garage op Rottumerplaat staan voorlopig nog wel goed, veilig achter een hoge stuifdijk. Bij storm en springtij komt ‘achterlangs’, via de Waddenzee, het water wel dichtbij, maar dat is voorlopig geen probleem. Op de brede strandvlakte vormt zich recentelijk een geultje vlak onder het duin. Deze ontwikkeling volgen we op de voet, want de geul leidt lokaal tot afslag. Rijkswaterstaat is eigenaar van het gebouw op Plaat en kijkt samen met ons naar de toekomstige bestemming en het benodigde onderhoud. Het gebouw is namelijk niet meer van deze tijd; een upgrade is nodig en daar is geld voor nodig.

Rottumeroog is een ander verhaal.
Twee dagen klussen met een groepje vrijwilligers begin augustus, en hij stond overeind: de nieuwe (tijdelijke) schuilhut op het Oog. In februari 2014 hadden we het vogelwachtershuis ontmanteld en afgevoerd met hulp van Rijkswaterstaat en de Stichting Vrienden van Rottumeroog. Het onderkomen (een combinatie van containers, schuurtjes, tanks en een losse wc) dreigde in de Noordzee te verdwijnen na de Sinterklaasstorm in 2013. Dit betekende automatisch: geen schuilgelegenheid meer voor de excursiedeelnemers en vogeltellers. Hard nodig op dit eiland waar wind en water heersen. Hierdoor was het heel lang onzeker óf en hoeveel excursies er gehouden konden worden dit jaar. De nieuwe schuilhut van inlands larixhout biedt nu even soelaas, maar je kunt er niet overnachten.

Samen met Rijkswaterstaat, en in nauw overleg met de gemeente Eemsmond en andere betrokkenen, zijn we sindsdien op zoek gegaan naar een alternatief voor de accommodatie voor de vogelwachters en andere mensen die op Oog moeten verblijven. Ook daarbij zijn we op zoek naar financiers. De ontruiming heeft er toe geleid dat een diverse groep van mensen ons nu ondersteunt in het vinden van een lange termijn oplossing en voor het overbruggen van de komende jaren. De zee heeft ons weer eens duidelijk gemaakt dat we in moeten zetten op gebouwen die bestand zijn tegen de bekende morfologische veranderingen.

De stand van zaken is nu:

 1. Staatsbosbeheer behoudt zijn vogelwachters op Rottumerplaat én Rottumeroog, dus we kiezen voor een duurzame oplossing voor beide eilanden, liefst voor de komende 20 jaar.
 2. We nemen de tijd om die duurzame oplossing mogelijk te maken; qua financiering en qua doorlooptijd van schetsontwerp(en) tot realisatie. Dit kost zo’n 1 à 1,5 jaar.
 3. We realiseren tegen beperkte kosten een oplossing voor de korte termijn:
  – Rottumerplaat: huidige situatie nog maximaal 2 jaar volhouden
  – Rottumeroog: we vragen offertes aan voor tijdelijke bouw op land, een grote tent en/of de huur van een verblijfsvaartuig.
 4. Financiering:
  – We onderzoeken verschillende subsidiemogelijkheden voor financiering van de lange termijn oplossing
  – Voor de financiering op korte termijn kijkt Staatsbosbeheer naar eigen middelen, sponsoring, én crowdfunding.
reageren

geef een reactie

 • ‘Basecamp Rottumeroog’ voor broedseizoen 2015 | Staatsbosbeheer Rottum
  3 april 2015 om 13:17

  […] jaar het semipermanente vogelwachtersonderkomen van Rottumeroog te ontmantelen. Hierover heb je in eerdere blogs kunnen […]

 • Jaap van Dort
  7 december 2014 om 12:19

  Wederom mijn dank voor je update, Jorien. Al reageer ik niet altijd, als vriend van R&R vind ik het prettig op de hoogte te worden gehouden van het wel en wee van deze twee zand- en zeeparels. Ga alsjeblieft door met je fijne verslagen.
  Met vr. groet van Jaap van Dort

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog