www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Basecamp 2.0 kan vogelwachters ontvangen

25 maart 2016 Staatsbosbeheer in Rottum
en klaar is Kees! oh nee, Staatsbosbeheer :-)
En klaar is Kees! oh nee, Staatsbosbeheer 🙂 Foto: Henk Postma

Zoals ik 2 weken geleden al schreef, hebben we op 14, 15 en 16 maart onder goede weersomstandigheden samen met het duurzaam kledingbedrijf Blue Loop Originals en de bemanning van de Ms Harder een ‘Basecamp 2.0’ voor onze vogelwachters vorm gegeven. Een Alaska-proof shelter in de vorm van een iglo, geeft de duo’s vogelwachters op Rottumeroog een veilig onderdak, beschermd tegen wind en water.

Zorgvuldig werken
Het werk moest heel zorgvuldig gebeuren in verband met de natuurwaarden op het eiland. Uit de meerjarige monitoring weten we dat de eerste lepelaars zich meestal begin april melden, maar het kan ook eerder zijn. In de opzet van de werkzaamheden hebben we hiermee rekening gehouden en een route gekozen ver van de lepelaarskolonie.Na 2,5 dag klussen waren de mannen klaar. De shelter is nu geschikt om in te slapen, te eten, te werken, te koken en te verblijven. Elke vogelwachter heeft zijn eigen slaapunit. Klein, maar basic met een veldbed met matrasje. De vogelwachters moeten zelf zorgen voor een slaapzak, lakenzak/dekbedhoes en kussen. Vandaag vindt al de eerste vogeltelling van het seizoen plaats en vanaf 8 april is Rottumeroog net als Rottumerplaat weer bemenst.

Erny van BLO kon het niet laten.. #selfie
Erny van BLO kon het niet laten.. #selfie Foto: Henk Postma

Waarom houden vogelwachters eigenlijk toezicht op de Rottums?

De shelter valt gelukkig niet zo op.
De shelter valt gelukkig niet zo op. Foto: Henk Postma

De Rottums zijn een van de weinig echt stille plekjes in de Waddenzee. ‘Oog’ en ‘Plaat’ zijn bij vloed vluchtplaatsen. Tienduizenden vogels wachten hier op de ‘volgende gang’. Is het hoogwater, dan kunnen de vogels op Rottumeroog rustig wachten tot het tij weer gunstig is voor de volgende maaltijd. Bij laag water zijn de drooggevallen wadplaten een lopend buffet. Verstoring betekent opvliegen. En vliegen kost energie. Terwijl ze Rottum juist aandoen om bij te tanken.

Rust en ruimte in de periode april – juli zijn van levensbelang. De meeste broedvogels van Oog en Plaat zijn typische kustbewoners. Erg kritisch in de keuze van hun nestplaats. Ze zijn zo gevoelig voor verstoring dat ze de meest afgelegen plekken op de grens van land en water uitzoeken. Ze nemen het risico voor lief dat hun legsels onder stuivend zand bedolven raken, of door hoge vloed worden verzwolgen. Onze vogelwachters op Rottumeroog en Plaat bewaken de rust en monitoren de aantallen zeehonden en vogels en hun broedsucces.

Steltlopers in vlucht (foto: Reinier Smabers)
Steltlopers in vlucht. Foto: Reinier Smabers

 

 

Belangrijk en zwaar werk dus. Ik wens ze veel succes! Straks in augustus komen we met de excursiedeelnemers het onderkomen ook even bekijken als de vogels weer gevlogen zijn.

Boswachter Jaap Kloosterhuis

reageren

geef een reactie

  • Rottumeroog island birds and flowers | Dear Kitty. Some blog
    25 maart 2016 om 15:16

    […] Update 2014: new hide on Rottumeroog. See also 2016 update, here. And here. […]

  • Rust op de Rottums | Staatsbosbeheer Groningen
    25 maart 2016 om 12:00

    […] zijn de vogelwachters ook weer veilig onder dak op Rottumeroog. Daar moesten we twee weken geleden namelijk noodgedwongen een tijdelijke huisvesting plaatsen. De […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog