www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Avonturen op Rottumerplaat

7 april 2019 Vogelwachters Aaldrik en Nicolette in Rottum
Grote slenk.

Avondlicht op de grote slenk.

De eerste volle week op Rottumerplaat was voor ons een met veel avonturen. We begonnen maandag met een spectaculaire waarneming van drie jonge zeearenden die een dode zeehond hadden ‘gevonden’ en probeerden daar grip op te krijgen. Dat was een van de dikke krenten in de toch al zoete pap. Voor de rest hebben we ons vooral bezig gehouden met het verder in kaart brengen van de broedende grauwe ganzen, spoorden we een tweede slechtvalknest op en deden ook al diverse mooie strandvondsten.

Zanglijster.
Zanglijster aan het werk.

De vogelbevolking hier op het eiland is grotendeels honkvast, maar er komen ook elke dag nieuwe tijdelijke gasten binnen. Ze gebruiken het eiland om een beetje op adem te komen voordat ze verder noord- of oostwaarts vliegen naar hun broedgebieden. Omdat we een paar keer oostenwind hadden, blijven ze misschien wat langer hangen. We zagen vooral veel lijsterachtigen, zoals kramsvogel, koperwiek en een paar grote lijsters. Af en toe zien we ook een merel, maar die is rond ons huis in Norg een stuk algemener.

Huisjeslakken

De huisjesslakken op het eiland zijn wat minder enthousiast over deze tijdelijke gasten. Vooral de zanglijsters maken er een slagveld van. Ineens vinden we overal kapot geslagen huisjes en af en toe horen we de lijsters zelfs aan het werk. Een wat luguber idee, maar ja, dat is natuur zeggen we dan. We letten nu ook extra goed op, want dit is de tijd dat de beflijsters doortrekken.  Helaas hebben we die nog niet aan onze daglijsten kunnen toevoegen. Maar je kunt ook niet alles hebben.

Lijstervoer.

Stekelrog

Een van onze andere liefhebberijen is het zoeken naar bijzondere ‘sporen’ op het strand. De meest bekende zijn natuurlijk de schelpen, maar een echte klapper hebben we nog niet gevonden. Het strand ligt wel bezaaid met strandgapers en hier en daar  een prachtige wulk. Ook vinden we geregeld de zogenaamde eikapsels van die wulken. Die zijn al mooi genoeg, maar nog net iets bijzonderder zijn de eikapsels van roggen. Vorig  jaar vonden we een paar vrij zeldzame van de sterrog, maar nu vonden we twee exemplaren van de wat algemenere stekelrog. De kapsels zijn leeg, de jonge rog is er gelukkig al uit geslopen.

Eikapsel stekelrog.
Eikapsel van een stekelrog.

Hoogwatertelling

Vandaag hebben we weer een hoogwatertelling gedaan, samen met de twee vogelwachters van Rottumeroog. Eigenlijk stond de telling gisteren al op het programma, maar het was zo heiig dat we de vogels verder weg niet goed konden onderscheiden. Nu is het zelfs als ze dichterbij zitten al een gekrioel van jewelste, want er zitten vaak duizenden vogels van verschillende soorten door elkaar. De grote groepen die wij nu vooral zien, bestaan vooral uit bonte strandlopers, rosse grutto’s, zilverplevieren en kanoeten.

Steltlopers.
Beeld van een grote groep steltlopers door de telescoop.

Eiders

Verder focussen we ons op de groepen eiders. Binnenkort gaan ze broeden en we tellen naast het aantal eenden ook de verhouding tussen mannetjes en vrouwtjes. Bij latere tellingen herhalen we dat en dan zal het aantal vrouwtjes in de groepen dalen. Deze ‘verdwijnende’ vrouwtjes zitten dan waarschijnlijk op het nest. Deze manier van het schatten van het aantal broedende eidereenden is bedacht door onze voorgangers Bart Ebbinge en Doortje Dallmeijer. Het sowieso heerlijk om door de oude vogelwachtersverslagen te bladeren. Hopelijk leveren wij ook iets moois af aan het eind, maar gelukkig is het nog lang niet zover.

Aaldrik Pot & Nicolette Branderhorst
Vogelwachters Rottumerplaat 2019

reageren

geef een reactie

 • Wim Weijman
  12 april 2019 om 15:10

  Bedankt voor jullie verslag. Sfeer van Rottumeroog en -plaat is direct weer aanwezig (al is het achter de computer). Wordt vervolgd. Veel succes. Wim

 • Guido
  11 april 2019 om 20:10

  Hallo, leuk om jullie zo te volgen! Ik blijf jullie blogs lezen, genieten en tot de volgende!

 • Dagmar
  9 april 2019 om 18:10

  Wat tof dat jullie dit mee mogen maken! En leuk om de verhalen te lezen. Heel veel plezier de komende weken.

 • K.van Wijhe
  8 april 2019 om 20:39

  Het is een voorrecht om met jullie mee te kunnen genieten. Het leest lekker en vlot
  Veel plezier en geniet ervan.

 • Reinhard
  8 april 2019 om 09:48

  Bedankt voor jullie leuk verslag.

  Fijne werkweek toegewenst

  Reinhard Tabak

 • Anne Elverdink
  8 april 2019 om 07:04

  Wat is het weer super om jullie blog(s) te mogen lezen.
  Mooie foto’s en respectvolle verhalen.
  Dan ben je zelf ook weer even op het Wad.

  • Piet Janssen
   8 april 2019 om 14:39

   Mooi om het te zien wat jullie allemaal ontdekken,ga zo door dan genieten wij ook.

  • Johan Hermsen
   8 april 2019 om 16:02

   Een kostbare cadeau midden op de dag; even met jullie meekijken,
   dankje

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog