www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Broedseizoen komt op stoom

14 april 2019 Aaldrik Pot in Rottum
Buizerd.

Buizerd.

De tweede volle week op Rottumerplaat was er weer eentje met veel gezichten. We begonnen met flinke zonnige dagen en een stevige (noord)oostenwind die het erg kil maakte. Gelukkig hebben we in het huis een houtkachel om de woonkamer warm te stoken. Maar in onze ‘badkamer’ en slaapkamer komt het kwik niet boven een graad of 8 en is het dus koukleumen. We stappen ‘s avonds met een kruik en met twee wollen dekens over ons bedje in. Buiten is het trouwens prima toeven.

Op maandag maakten we een ronde langs de buitenkant van het eiland. Rondom Rottumerplaat worden ieder voorjaar 22 borden met daarop de tekst ‘Kwetsbaar gebied’ geplaatst om ongewenst bezoek te wijzen op het bijzondere karakter van het noordelijkste Waddeneiland van Nederland. Omdat het eiland vanwege de afslag van bestaande duinen en aangroei van nieuwe duintjes constant in beweging is, staan sommige palen ieder jaar op een andere plek. Volgens Google maps (2018) staan paal 10 t/m 13 dit jaar in de duinen maar in werkelijkheid heeft de Noordzee op dit stuk de afgelopen winter zeker 20 meter duin weggeslagen en staan ze, net als de rest van de palen, gewoon op het strand.

Stuifdijk.
Van de kop van de Stuifdijk is weer 20 meter afgeslagen.

Buizerd

Dinsdag struinden we de stuifdijk af op zoek naar vroeg bloeiende planten en bezette nesten van buizerd, ekster en zwarte kraai. We zijn daarvoor in Drenthe gewend om boomkruinen af te speuren en die heb je op Rottumerplaat gauw gehad. Toch vinden we één bezet buizerdnest in de noordelijkste bosschages van de Stuifdijk. En we doen de bijzondere vondst van een buizerdgrondnest. Er zijn maar weinig gevallen bekend van buizerds die op de grond broeden. Rottumerplaat lijkt er in ieder geval een geschikte plek voor; zonder predatoren en weinig verstoring. Maar helaas is dit prachtige nest dit jaar niet in gebruik. De eilandbuizerd heeft het hogerop gezocht, al kun je nog steeds zonder te klimmen in het nest kijken.

Grondnest buizerd.
Grondnest van een buizerd (2018).

Op de terugweg vinden we een plantensoort die niet op de lijst van onze voorgangers staat: de zandraket.  Een eenjarige plantje uit de kruisbloemenfamilie met een piepklein wit bloemetje dat van een afstandje veel weg heeft van de vroegeling en kleine veldkers.  Die zandraket is minder opvallend omdat hij hier niet zijn ‘normale’ grootte lijkt te hebben. De plant is volgens de Verspreidingsatlas echter niet nieuw voor Rottumerplaat. Voor 2005 werd hij al wel op het eiland vastgesteld.

Grauwe ganzen op ‘avontuur’

Terwijl we donderdagochtend in het zonnetje en dit keer uit de straffe wind vanaf de toren het wad en de scholeksters observeren, valt ons oog op een familie grauwe gans. Pa, moe en één jong stappen moedig over het wad. Ze worden op de hielen gezeten door meerdere zilvermeeuwen die het hebben voorzien op het enige (nog overgebleven?) kuiken. De nesten van de grauwe ganzen bevinden zich op Rottumerplaat tussen de kleine mantel- en zilvermeeuwkolonies en blijkbaar is dat alleen al het riskeren van het oversteken van het wad waard.

Vrijdag ontvangen we voor het eerst de nodige proviand met de Harder. Wat een heerlijkheid zeg, verse etenswaren. De complete bemanning van de Harder gebruikt de dag, nu ze er toch zijn, om nieuwe prikken (jonge essen van een meter of zes lang) in de geul zetten. De loop van de geul is het afgelopen jaar weer aardig verschoven en daarom wordt de geul ieder jaar opnieuw gemarkeerd.

Eiders op het nest

Gisteren was het weer buiig en onstuimig en we vinden bij een inventarisatie rondom de stuifdijk de eerste eidereenden op de eieren. Van meerdere grauwe ganzennesten zijn de pullen al de omgeving van het nest aan het verkennen. We zorgen dat we snel weer vertrekken zodat de vogels weer hun nest kunnen opzoeken: het broedseizoen komt nu écht op stoom.

Eidereenden
Dit eiderpaar is nog niet met een nest begonnen.

Vandaag is het weer stralend, pakken we de wadkar en halen al het vuil op dat we in de afgelopen dagen bij de palen verzameld hebben. We duwen de mudvolle kar door het rulle zand en het plakkerige slik naar huis, waar we het bij het andere vuil van de afgelopen twee weken gooien. De eerste bigbag is vol. Het blijft gek dat je daar een tevreden gevoel over kunt hebben…

Wadkar met rommel
De wadkar vol met rommel van het Noordzeestrand.

Aaldrik Pot & Nicolette Branderhorst
Vogelwachters Rottumerplaat 2019

reageren

geef een reactie

 • Oebele Dijk
  8 mei 2019 om 20:08

  Dankje wel voor jullie mooie verslag. Genieten daar!

 • Anco
  15 april 2019 om 20:30

  Koud, ankroep’n dus. Geweldig om jullie belevenissen te lezen gelardeerd met leuke foto’s . Suk6.

 • Arend
  15 april 2019 om 15:30

  Mooie blog jullie genieten van al het mooie daar.

 • Anja
  15 april 2019 om 10:49

  Hallo Aaldrik en Nicolette, erg leuk om jullie blog te lezen.
  Veel succes.
  Gr. Anja

 • Rafaella
  14 april 2019 om 22:00

  Mooie blog weer om te lezen! 🙂 En wat een mooie waarnemingen en gebeurtenissen weer.
  Hier is de eerste ‘scholekster-leg’ ook klaar voor het seizoen. Ik ben zo benieuwd waar de geringde paren dit seizoen hun nestje hebben! Houdt de puindammen maar goed in de gaten 🙂
  Veel succes en plezier met het werk daar.
  Hartelijke groet van Rafaella

  • Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
   14 april 2019 om 22:48

   Dank. Wij zijn ook benieuwd. Er komen nu niet veel meer nieuwe geringde schollies meer bij. Nu 23 geringde scholeksters in beeld en 10 paren waarvan deels nog dezelfde als vorig jaar, maar er zijn ook een paar wijzigingen…

  • dick arentsen
   14 april 2019 om 22:52

   Goed bezig en lijkt me heerlijk daar te verblijven !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog