www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Wat is dat nou? #1

29 mei 2019 Aaldrik Pot in Rottum
Golfhoogtemeetboei

De meetboei gefotografeerd op een iets rustiger zee.

Als we in de duinrand even zitten uit te blazen van een opruimronde op het Westerstrand zien we op zee in de verte iets dobberen. ‘Krijg nou wat, daar komt iemand aan. In een zeekajak!’ Minutenlang kijken we door onze verrekijkers naar het object, dat erg onduidelijk blijft, maar wel langzaam dichterbij komt. Of toch niet? Tja, door een lang verblijf op een onbewoond eiland ga je blijkbaar dingen zien die er niet zijn, want uiteindelijk blijkt het om een boei te gaan. Aan Henk Middendorp beheerder Waddenzee/Eems-Dollard van Rijkswaterstaat vragen we of hij weet wat we hebben gezien. Het is een zogenaamde golfhoogtemeetboei. Zijn collega en specialist ir. Herman Peters geeft uitgebreid antwoord in dit extra blog.

‘De mensen die wel eens wat vaker op zee komen zien natuurlijk veel boeien. De meeste daarvan zijn markeringsboeien die zorgen voor de zogenoemde laterale en kardinale betonning van respectievelijk vaargeulen en bijzondere locaties. Maar af en toe zien ze ook andere boeien, meestal geel van kleur, die niet dienen voor markering, maar die werken als meetboeien. Rijkswaterstaat heeft in de Noordzee en Waddenzee enkele tientallen van dergelijke meetboeien liggen. Je vraagt je dan natuurlijk af wat er met die boeien nou eigenlijk gemeten wordt en wat er met die meetgegevens gebeurt.

Welnu, met die boeien worden in eerste instantie golven gemeten. Het gaat voornamelijk om de golfhoogte, maar daarnaast wordt ook de golfperiode en soms zelfs de golfrichting gemeten. Naast al deze zogenoemde tijddomein parameters wordt ook het golfspectrum bepaald. In dat spectrum kan een expert zien in welke mate golven met een bepaalde golfperiode en vanuit een bepaalde richting op zee aanwezig zijn.

Aangezien niet alle golven even hoog zijn, wordt over enige tijd (in Nederland is dat 20 minuten) de hoogte van alle langskomende golven gemeten en wordt in dat tijdsinterval het gemiddelde bepaald teneinde tot een betrouwbare schatting van de golfhoogte te komen. Om tot een goed vergelijkbare maat te komen met wat een waarnemer op het oog van de golfhoogte zou zeggen, worden bij die middeling alleen de hoogste golven meegenomen en de wat kleinere weggelaten. Men spreekt in dat geval van de zogenoemde significante golfhoogte. Daarbij wordt van alle geregistreerde individuele golven (dat zijn er meestal enkele honderden) alleen het hoogste 1/3 gedeelte beschouwd.

Naast golfinformatie leveren die boeien tegenwoordig soms ook gegevens over de watertemperatuur, de stroming en de luchttemperatuur. Ook zit er op deze boeien vaak een GPS ontvanger, zodat men aan de wal kan zien of de boei nog op de juiste positie ligt. Deze informatie is voor de beheerder van de boeien belangrijk, want af en toe worden boeien door schepen weggevaren.

Wat doet Rijkswaterstaat met al die gegevens? De gegevens worden, meteen nadat ze gemeten zijn, gebruikt voor zogenoemde operationele activiteiten. Denk aan het verstrekken van actuele golfgegevens aan de beroepsmatige en recreatieve scheepvaart, maar ook aan de strandwachten en watersporters.

Daarnaast zijn de gegevens, vooral als ze voortdurend gedurende vele jaren op steeds dezelfde plek zijn geregistreerd, van groot belang om tot een goede schatting te komen van de meest extreme golfcondities die (onder stormomstandigheden) op een bepaalde locatie kunnen optreden. En dat is nuttige informatie voor het kustbeheer en het ontwerpen/toetsen van primaire waterkeringen. Bedenk dat waterkeringen, zoals dijken en duinen niet alleen te maken krijgen met een extreem hoge waterstand, maar ook met hoge golfoploop en golfoverslag.’

Aaldrik Pot & Nicolette Branderhorst
Vogelwachters Rottumerplaat 2019

reageren

geef een reactie

  • Jan Groenhart
    2 juni 2019 om 10:16

    Dag Aaldrik en Nicolette .
    Aaldrik , je hebt ons via Jaap[ zat op de Bosplaat ] uit de droom geholpen met de sporen van wat een opvliegende aalscholver bleek te zijn . we hebben nog dagenlang de sporen op het strand bestudeert en geconcludeerd dat ze eerst schijten , dan een paar passen lopen en de laatste huppen om dan op te vliegen .
    Jaap vertelde ook dat jij ” vervelend ” :] vaak gelijk had als het om sporen gaat .
    Wij [Herman Vuijsje ] en ik hebben inmiddels bijna de Nederlandse kust langs het strand gelopen . In juli /aug in NRC in 8 afleveringen . Daarna ook een boek .
    Dus je zou je naam tegen kunnen komen . Ga jouw boek bestellen .
    Veel plezier daar , groeten Herman en Jan

    • Aaldrik Pot
      2 juni 2019 om 21:51

      Dag Jan, Jaap heeft weer andere talenten 😉 Het is trouwens wel een leuk spoor van die aalscholvers. Ik heb hier op Rottumerplaat wat opstijglengtes bepaald en soms moeten ze eerst een meter of acht lopen voordat ze daadwerkelijk de lucht in gaan. De stand van hun tenen is nogal afwijkend en daarom krassen die nagels waarschijnlijk ook zo diep in. Veel plezier nog op jullie voetreis. Ik ben benieuwd naar het stuk in de NRC en het boek. Hopelijk kun je Het Prentenboek ook waarderen. Groeten Aaldrik Pot

  • Ed
    30 mei 2019 om 19:00

    Hoi Aaldrik en Nicolette. Heel interessant en nooit geweten! Bedankt, maar gelijk vraag ik me af is deze boei van zijn vaste plaatst weggeslagen of ….?

    • Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
      30 mei 2019 om 21:00

      Hoi Ed, deze boei ligt netjes vast maar we begrepen van de bemanning van de Harder dat zij weleens dit soort boeien oppikken die zijn losgeslagen.

  • Jan Willem
    30 mei 2019 om 15:29

    Interessant verhaal. Zal in de toekomst nog meer letten op die boeien. Dank !

    • Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
      30 mei 2019 om 21:04

      Geen dank, kun je ze vanaf je zeilboot spotten!

  • Meindert
    30 mei 2019 om 10:05

    Op de vroege morgen al weer veel bij geleerd. Hoop dat jullie nog meer van deze “ontdekkingen” doen.
    Nog even volhouden.

    • Vogelwachters Aaldrik en Nicolette
      30 mei 2019 om 21:08

      Ha Meindert, we zitten vandaag op de helft van ons verblijf hier dus we hebben zeker nog wat tijd om veel mooie ontdekkingen te doen!

  • Loek
    30 mei 2019 om 07:57

    Interessante wetenswaardigheid, dank jullie wel voor het delen en nog een fijne tijd daar!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog