www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Fata morgana

30 juni 2019 Aaldrik Pot in Rottum

Net als aan de wal was het hier afgelopen week bij momenten ook flink puffen. Onze wens was wat meer warmte en minder wind en dat kregen we volop. Zelfs hier op het eiland werd het 30 graden. En dat kan leiden tot waanbeelden, zoals even verderop te lezen valt. De zangvogels rondom het huis zoeken verkoeling in de waterbak en kleine vijver die we dagelijks bijvullen. Helaas staat onze grote vijver nu bijna droog. De groepen jonge spreeuwen die zich overal op het eiland ophouden en dus ook bij ons huis, vinden het nog wel fijn om met elkaar in de laatste plasjes water te gaan zitten.

Veldwerk krijgt ander karakter

Waar het de afgelopen drie maanden vooral om de vogels draaide, verschuift het nu steeds meer naar het in kaart brengen van de planten en insecten. De broedvogelmonitoring zit er dus grotendeels op, al zullen we hier en daar nog wel een ‘aanvullende waarneming’ doen, bijvoorbeeld bij de oeverzwaluwen. En ook het  volgen van de scholeksters en de noordse sterns gaat nog door totdat de jongen vliegvlug zijn. Rondom het huis is voor ons het meest duidelijk te zien dat voor veel vogels het broedseizoen de laatste fase is ingegaan. We zien nu volop jonge zwarte roodstaarten, witte kwikstaarten en heggenmussen.

Witte kwikstaart.
Jonge witte kwikstaart.

De ligusters rond het huis zijn bijna uitgebloeid en dat zien we meteen terug in het aantal zweefvliegen, hommels, bromvliegen en andere soorten die van dit tijdelijke rijke nectaraanbod hebben geprofiteerd. We moeten nu nog beter kijken en verleggen onze aandacht naar minder in het oog springende bloemen zoals die van de grote brandnetel. Ook nu weer blijkt hoe belangrijk die brandnetel is voor veel insecten als waardplant. Zo zien we tientallen bij elkaar gesponnen bladeren waarin de rupsen van de atalanta zich hebben verschanst.

Atalantarups
Door atalanta-rups samen gesponnen blad van een brandnetel.

We worden ook ‘geconfronteerd’ met soorten die we hier helemaal niet zouden verwachten. Zo kwamen we zowel een mannetje als vrouwtje kleine roodoogjuffer tegen, een soort die je normaal gesproken bij zoet stilstaand water met veel ondergedoken waterplanten aantreft. Wat heeft die hier nu te zoeken en vinden vragen we ons dan af? De grote vijver staat zoals gezegd droog en in de kleine vijver kunnen ze zich niet voortplanten. Van twee andere soorten libellen die we zagen, de zwervende heidelibel en de geelvlekheidelibel, is bekend dat het zwervers zijn, maar zo’n roodoogjuffertje…

Kleine roodoogjuffer.
Kleine roodoogjuffer.

Zeldzaamheid is relatief

Ook erg leuk aan een eiland is dat soorten die aan de vaste wal heel algemeen zijn, hier zo maar een spectaculaire zeldzaamheid zijn. In die categorie konden we eerder in het jaar al eens een huismus op onze vogellijst bijschrijven. En die zeldzaamheid geldt ook, zij het in iets mindere mate, voor de gehakkelde aurelia. De vlinder was tot nu toe, voor zover wij kunnen terugvinden, twee keer op Rottumerplaat waargenomen, in 2003 en 2010. Wij zagen er in de afgelopen week twee op verschillende plaatsen van het eiland.

Gehakkelde aurelia.
Gehakkelde aurelia.

En naast al die interessante planten en dieren zijn er natuurlijk ook allerlei ‘abiotische’ fenomenen waar we af en toe wel even van staan te kijken. Dinsdag was de heetste dag tot nu toe op het eiland en toen we ’s avonds nog even puffend op de toren naar de scholeksters stonden te kijken, zagen we dat aan de westelijke horizon een heuse stad was verrezen op de plek waar we het bescheiden Schiermonnikoog verwachtten. Het zal  op het Wad met zulke hete dagen misschien wel vaker gebeuren, maar voor ons was het de eerste keer dat we zo’n duidelijke fata morgana zagen.

Fata morgana.
Fata morgana oftewel een luchtspiegeling van Schiermonnikoog.

En afgelopen nacht, terwijl we hadden gehoopt om het wonderlijke fenomeen zeevonk te zien, was aan de zuidelijke hemel een meteorenzwerm te zien. Dat wisten we nog niet toen we om een uur of een na onze nachtelijke BMP-ronde nog even op het bankje voor het huis zaten, maar ineens zagen een twee seconden durende, vrij brede en felle lichtstreep naar beneden gaan. Op de website hemel.waarnemen.com zagen we later dat het om de zogenaamde τ-Aquariden ging. En nu hebben we wéér iets nieuws dat ons heeft gegrepen, want de site staat vol met natuurverschijnselen die de komende tijd kunnen worden waargenomen en die natuurlijk ook weer razend interessant zijn.

Aaldrik Pot & Nicolette Branderhorst
Vogelwachters Rottumerplaat 2019

reageren

geef een reactie

 • Liesbeth van Besouw
  9 juli 2019 om 18:36

  Wat een super verhalen, ik word er helemaal blij van. En ook van het idee dat encyclopedische kennis van de natuur bestaat! Ik vind het fantastisch en wens jullie de komende weken nog talloze mooie ervaringen. Groeten van de buurvrouw-met-de-rollator Liesbeth

 • Ed & Rinske
  1 juli 2019 om 14:20

  Bedankt, het is zo een heel afwisselend verblijf gedurende de maanden van jullie verblijf op Rottumerplaat.
  ‘De tijd doet zijn werk ‘.
  Hartelijke groet!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog