www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Terug naar Norg

28 juli 2019 Aaldrik Pot in Rottum

Nog vier dagen, dan zit ons avontuur er op. De laatste loodjes wegen in ons geval het lichtst, want nu het broedseizoen bijna achter de rug is, de meeste planten zijn gevonden en de vlinders zijn geteld, kunnen we nog een beetje freewheelen. Nou ja, we gunnen het onszelf want het strand is natuurlijk nooit lang schoon. De afgelopen week liepen we bijna dagelijks een stevige ronde over het eiland waar het lila van de lamsoor op de kwelders nu overweldigend mooi is.  

Het was een week van klusjes die waren blijven liggen. Naar een daarvan keken we niet echt uit: het uitkoken van diverse schedels en botten. Ze zijn bedoeld om tentoon te stellen in de zeecontainer die onder de laatste vogelwachterstoren op  Rottumeroog stond. Deze staan nu samen met het oude vogelwachtershuis bij Natuuractiviteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog. Vrijwilligers van het Nationaal Park richten de container in met foto’s en vondsten van de Rottums. Zo kun je ook aan de vaste wal een blik werpen op de prachtige Groningse Waddeneilanden.

Schedels.
Schedels van diverse diersoorten, waaronder een jan-van-gent, zeehond en bruinvis.

Het is trouwens razend interessant om te zien hoe de schedels van verschillende soorten vogels zich hebben aangepast aan hun levenswijze. Een jan-van-gent heeft bijvoorbeeld geen ‘neusgaten’. Ze duiken met snelheden tot wel 100 km/u in het water en dan zijn dergelijke openingen niet heel handig. Een eidereend heeft juist weer heel grote neusgaten. Het zout dat hij binnenkrijgt en dat door speciale klieren uit het bloed wordt gefilterd, wordt via de neusgaten als supergeconcentreerde vloeistof afgevoerd.

Duindaalder.
Duindaalder op stuk scheepstouw in het duin.

We hadden ook tijd om naar een stuk scheepstouw te zoeken dat lang geleden op de Stuifdijk is terecht gekomen. Erwin Goutbeek, die de komende weken als vogelwachter op Rottumeroog zit en eerder als vogelteller op Plaat was, tipte ons dat op het touw de duindaalder groeit. Het is een vrij zeldzame korstmos dat vooral te vinden is in duinen en op heide en stuifzanden. Qua uiterlijk springt hij niet echt in het oog. Als je er niet op gewezen wordt, zoals wij, denk je misschien dat er een laag cement op het touw zit. Maar als je het van dichtbij bekijkt, zie je wel degelijk de voor veel korstmossen zo typische schotelvormige bekertjes.

Boerenzwaluwen op de waslijn.
Boerenzwaluwen op de waslijn.

De laatste dagen draaien we een soort van tropenrooster. We staan vroeg op om nog wat veldwerk te doen of vuil te ruimen en installeren ons in de middag achter de laptops om alle gegevens netjes in te voeren of aan ons rapport te werken. Gelukkig kunnen we dan wel weer genieten van wat er allemaal in de tuin en bij de waterbak gebeurt. We krijgen nog steeds veel jonge spreeuwen op bezoek die beginnen met de rui naar het zo typische gespikkelde metallic zwartblauwgroene verenkleed. Ook vermaken we ons kostelijk met de jonge boerenzwaluwen die op de waslijn afwachten of hun ouders nog wat te eten komen brengen. ’s Avonds klimmen we in de toren om te zien hoe het de scholeksterparen vergaat die nog wel jong onder hun hoede hebben.

Vuilruimen.
Al weer een volle wadkar met troep.

Het vuilruimen kreeg de laatste dagen overigens nog een opmerkelijke wending. Waar we in de beginmaanden vooral nog troep van de containerramp de MSC ZOE in onze wadkar laadden, zijn het nu ongelofelijke hoeveelheden touw en visnet die aanspoelen. Ook de hoeveelheid plastic rotzooi blijft onverminderd groot. In deze eindsprint haalden we nog zo’n drie kuub rommel van het strand. In totaal hebben we in de afgelopen vier maanden bijna tien kuub verzameld. Dat stemt aan de ene kant tot tevredenheid, maar we weten ook dat we morgen weer moeiteloos een kar vol kunnen ophalen. In die zin stopt het nooit en lijkt het vrij uitzichtloos werk. Hopelijk helpt ons gezeur erover toch een beetje om ons meer bewust te maken van de hoeveelheid afval die we maken. Het heeft ons in ieder geval weer aan het denken gezet over wat we zelf kopen en vooral weggooien.

Terugblik

Tot slot zouden we graag een terugblik willen geven op alle bijzondere dingen die we hebben meegemaakt. De lichtende nachtwolken, het onweer, de eeuwige wind, de verzengende hitte en bittere kou bijvoorbeeld. Of het langdurig observeren van de lepelaars, noordse sterns en scholeksters waardoor je het idee krijgt dat je de individuele vogels een beetje leert kennen. Het maakt ons in ieder geval weer bewust van het feit dat het veel te simpel is om dieren als een soort te zien en niet als individu. In die zin gaan we naar huis met een tas vol mooie en bijzondere verhalen.

Scholeksters.
Ruziemakende scholeksters.

Die verhalen brengen we bijeen in het boek Terug naar Rottumerplaat dat half november zal verschijnen bij Uitgeverij kleine Uil. In dagboekvorm beschrijven we in woord en beeld hoe een vogelwachtseizoen op Rottumerplaat verloopt. De kern van het boek gaat over onze zoektocht naar een eenvoudiger leven mét de natuur als belangrijke inspiratiebron. Maar uiteindelijk zal het vooral een boek zijn waar de fascinerende verhalen die in de natuur voor het oprapen liggen, het hoogste woord krijgen. We zijn Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de mensen van de Waddenunit erg dankbaar dat we de kans hebben gekregen om dit unieke avontuur te kunnen beleven en op te tekenen. En natuurlijk ook hartelijk dank aan alle volgers en jullie reacties op ons wekelijkse blog!

Afijn. Nog een keer alle jonge meeuwen tellen. Nog een keer de vlinderroute lopen. Nog een keer het hele eiland rond. Vrijdag gaan we terug naar Norg.

Aaldrik en Nicolette
Tot ziens!

Aaldrik Pot & Nicolette Branderhorst
Vogelwachters Rottumerplaat 2019

reageren

geef een reactie

 • isa
  13 oktober 2020 om 09:48

  Hoe kook je een schedel uit? ik vindt dat zelf heel cool om te doen……

  • Boswachter Aaldrik Pot
   21 oktober 2020 om 15:21

   Dag Isa, We hadden je reactie even gemist. Schedels kook ik uit in een oude pan op een gasstelletje buiten (het stinkt nogal). Ik doe er vaak een beetje Biotex bij omdat daardoor al het vlees goed oplost. Hoe lang je het kookt, hangt een beetje van de grootte van de schedel af en hoeveel vlees er nog aan zit. Als je het te lang kookt, worden sommige delen zacht en breken snel. Na het koken kun je de restjes er met een pincet afpulken of met een tandenborstel schoonmaken. Vervolgens leg ik ze een tijd lang in de zon te drogen. Daardoor worden ze ook weer wat witter. Je kunt een skelet ook begraven in zand of in een bak met maden leggen (het is allemaal niet heel fris;-)). Groeten, Aaldrik Pot, voormalig vogelwachter

 • Wim Tijsen
  31 juli 2019 om 11:43

  Geweldig om jullie verhalen te lezen, en gezien jullie kunst om beeldend te vertellen en te schrijven, zal dat een mooi boek worden@!

 • Jolanda
  30 juli 2019 om 21:09

  Hoi Aaldrik en Nicolette,

  wat een feest om steeds weer te kunnen genieten van jullie prachtige verhalen! Wat hebben jullie ontzettend veel beleefd en gezien, lange dagen gemaakt.
  Een fantastische ervaring. Ik kijk uit naar jullie boek Terug naar Rottumerplaat.

  Helaas zit het er bijna weer op voor jullie, tot ziens in de Kop van Drenthe!

 • noordhollander
  30 juli 2019 om 06:57

  jaarlijks terugkerend genoegen; graag info over boekje tzt als t gereed is

 • Liesbeth van Besouw
  29 juli 2019 om 21:58

  Geweldig en heerlijk hoe jullie je belevenissen beschrijven, ik geniet me te barsten! Beetje jammer dat het voorbij is, maar wel leuk dat je weer naar Norg komt. Ieder nadeel hele z’n voordeel zal ik maar zeggen ?. Goeie reis!

 • Yvonne Flikkema
  29 juli 2019 om 16:23

  In 2010 had ik het genoegen om op Rottum een dagje rond te struinen. Als ik jullie blog lees, ben ik in gedachten weer op het eiland. Dank jullie wel voor de mooie verhalen en al het werk wat jullie hebben gedaan.

 • Enith de Putter
  29 juli 2019 om 16:09

  Dankjulliewel Nicolette en Aaldrik!
  Ik heb erg van jullie avonturen genoten!

 • Jan Willem
  29 juli 2019 om 13:38

  Veel dank voor al die mooie verhalen en foro’s
  En sterkte met het weer wennen ‘aan de wal’.

 • Wouter
  29 juli 2019 om 07:46

  Het was geweldig om elke keer jullie belevenissen te lezen. Elke keer weer een verrassing wat jullie observeerden en gedaan hadden.

  Leuk dat jullie dat in dagboekvorm te boek gaan stellen.

  Heel veel respect voor jullie grote inzet op Rottumerplaat !

 • Widmar
  29 juli 2019 om 07:10

  Mooie verhalen! Tot snel in Drenthe!

  • Carla
   3 augustus 2019 om 15:09

   Dit is de eerste blog over jullie verblijf die ik lees. Wat een ervaring hebben jullie gehad! Ik kijk uit naar het boek.

 • Theo Zuur
  29 juli 2019 om 00:05

  Our nature cultivated away!

  De hele wereld was natuur. Hoe was de natuur in Nederland voordat de tropische mens Nederland in cultuur heeft gebracht? De natuur in het Waddengebied waant ons nog een klein beetje in de oorspronkelijke natuur.

  Every body is NATURE. NATUUR is me!

 • Anja
  28 juli 2019 om 23:35

  Bedankt voor jullie prachtige verhalen.
  Tot ziens en vriendelijke groet!

 • Rinske & Ed
  28 juli 2019 om 23:15

  Hoi Aaldrik & Nicolette, het was een groot genoegen om jullie avontuur te mogen volgen. Een fantastische klus.Jammer van de troep die jullie zo liefdevol steeds weer hebben moeten opruimen. Fijne afsluitende dagen en tot ziens in De Kop van Drenthe!

 • Rafaella
  28 juli 2019 om 22:22

  Dank jullie wel voor jullie prachtige en waardevolle bijdrage, zowel fysiek op de plaat als in woord in deze blogs. Toppers! Groet, Rafaella

 • Willemien
  28 juli 2019 om 22:21

  Prachtige laatste blog!
  Geniet nog even deze laatste daagjes..
  “ Ploat “ gaat jullie missen!

 • Peter Fijt
  28 juli 2019 om 19:53

  Beste Aaldrik en Nicolette,
  Het was genieten van jullie blogs. Het was leerzaam en jullie hebben op uitstekende wijze aangetoond wat een prachtig en kwetsbaar gebied de Waddenzee en de eilanden zijn. Ook namens
  Gina, de waardering voor de verhalen en mooie foto’s.
  Bedankt !
  Peter en Gina Fijt

 • Jetty speelman
  28 juli 2019 om 19:51

  Heb genoten van jullie verhalen en was onder de indruk van jullie kennis en inzet! Een prachtig avontuur waarvan ik de details opgezogen heb!
  Succes met alle gegevensverwerking!
  Hartelijke groet!
  Jetty
  ( ken jullie allebei vanuit Ramosch, vogelweek o.a)

 • Meindert
  28 juli 2019 om 18:50

  Bedankt voor jullie mooie verhalen vanaf Rottumerplaat . En ook bedankt dat jullie die 10 m3 rommel van ONS hebben opgeruimd. Tot weerziens op een andere plek in Nederland. Gr Meindert

 • JennyGramsma
  28 juli 2019 om 17:52

  Bedankt voor jullie verslag.Het is heerlijk om te lezen ,dat er mensen zijn ,die anders willen, ophouden met vervuilen en economische groei.Dat boek ga ik zeker aanschaffen.
  Jenny

  • W.D. Branderhorst
   31 juli 2019 om 20:40

   Zal wel weer een overgang zijn naar de wal.De periode op Rottumerplaat zal ook wel je hele leven bijblijven als heel bijzonder.Bedankt dat ik jullie mocht volgen in jullie belevenissen en wellicht tot ziens!

 • jan nijland
  28 juli 2019 om 17:25

  onvoorstelbaar hoe mooi PLAAT kan zijn.
  DANK en tot een volgend keer.

  • Marion van Voorst
   28 juli 2019 om 17:44

   O jee, dat moet wel erg wennen zijn in Norg. Niet alleen om alle comfort van thuis weer te hebben, maar ook de wind, de ruimte en de vrijheid te missen. Ze waren aan jullie zéér besteed. Bedankt dat we mochten meegenieten!

  • Ton van Gent
   28 juli 2019 om 19:10

   Zoals jullie het verblijf op “R,Plaat”hebben beschreven spat de liefde en het respect voor het eiland van af geweldig .
   Ik hoop dat ik de gelegenheid krijgt om jullie boek te kunnen aanschaffen.

  • Wiebe Zijlstra
   30 juli 2019 om 17:59

   W Z Laatste letters van het alfabet.
   ik heb geen woorden voor het genoten !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog