www.boswachtersblog.nl/ Rottum

Onze vliegende en onstuimige start

7 april 2021 Vogelwachters in Rottum

Dit broedseizoen aan ons – Frank Oosterhoff en Addo van der Eijk – de eer om de vogels van Rottumerplaat te beschermen en te tellen. Op Goede Vrijdag zetten we hier onze eerste wankele stappen, na een onstuimige vaartocht vanaf de Eemshaven. De eerste dagen geven Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst, onze voorgangers uit 2019, en Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer een spoedcursus Rottumerplaat. Ze bezorgen ons een vliegende start.

Aaldrik en Nicolette stralen. Na twee jaar zijn ze weer even op ‘hun’ eiland. Prachtig, vinden ze het. “Het voelt meteen vertrouwd”, zegt Nicolette. “De tijd vervaagt, je leeft op het ritme van eb en vloed.” Aaldrik vult aan: “Thuis gaan we naar de natuur toe. Hier zit je er continu middenin. Je bent echt te gast in de natuur.”

Eerste blik op Rottumerplaat vanaf een schommelende boot
Eerste blik op Rottumerplaat vanaf een schommelende boot

Stokje doorgeven

Inwerken is juist hier cruciaal. Enerzijds omdat hulp van buitenaf lastig is – als bijvoorbeeld iets stuk gaat – anderzijds vanwege de vele vogeltellingen. “De tellingen vinden bij voorkeur altijd op exact dezelfde wijze plaats. Uniformiteit is belangrijk, anders zijn de aantallen vogels van verschillende jaren niet goed met elkaar te vergelijken”, legt Aaldrik uit. Wat dat is één van onze hoofdtaken: tellingen uitvoeren, vooral van vogels, maar ook van planten, insecten en zoogdieren. Hiervoor sluiten we aan in een hele lange traditie. “Tellen gebeurt hier al sinds de jaren zeventig. De lange reeksen van gegevens maken trends zichtbaar, bijvoorbeeld of soorten in aantal toe- of afnemen.”

Aaldrik en Nicolette tijdens spoedcursus Rottumerplaat
Aaldrik en Nicolette tijdens spoedcursus Rottumerplaat

Eerste wadvogeltelling

Onze voorgangers kijken hun ogen uit. In twee jaar tijd is het eiland veranderd. “De stuifdijk is een stukje korter, terwijl op andere plekken, zoals de duinen aan de noordzijde, meer zand ligt”, zegt Nicolette. Verder zien ze meer konijnen en minder zwarte zee-eenden in begin april. Dat laatste blijkt tijdens onze eerste wadvogeltelling. Bij hoogwater, wanneer de Waddenzee volstroomt, blijven slechts enkele plekken droog waar alle wadvogels een poos samenkomen. Overtijen, in vogelaarsjargon. Eén daarvan is Rottumerplaat. De score voor vandaag: 5.479 vogels, verdeeld over 36 soorten.

Alleen de smalle stuifdijk bleef boven water
Alleen de smalle stuifdijk bleef boven water

Bijna alles onder water

Onze eerste dag alleen op het eiland verloopt ronduit spectaculair. Forse hagelbuien, sneeuw, windkracht 8: het weer is onstuimig, wanneer we ’s ochtends de kwelder verkennen. We brengen de broedvogels in kaart. Uren later blijkt de kwelder verdwenen. Overal om ons heen zee. Rottumerplaat vernauwt zich tot een smalle reep. Enkel de lange stuifdijk en hoge duinen steken nog uit zee. 1,88 meter boven NAP, aldus de waterstand, die is opgestuwd door de stevige noordwestenwind. Over de smalle stuifdijk lopen we naar het andere einde van het eiland, waar forse golven tegen de dijk beuken. We worden gezandstraald. Forse stukken breken van de stuifdijk af en schuiven in zee. De dijkwerkers, die in de jaren vijftig deze dijk met noeste arbeid aanlegden, zullen dit tafereel met afgrijzen hebben aanschouwd.

Wassende water tegen uiteinde stuifdijk
Wassende water tegen uiteinde stuifdijk

Instagram @Rottumerplaatje

Maar tijden veranderen: Rottumerplaat is nu van de vogels en de natuur. Daar hoort natuurlijke dynamiek bij. Als vogelwachters mogen wij dit schouwspel als gast de komende vier maanden gaan beleven. We hebben er zin in. Wie ons wil volgen: op Instagram plaatsen we dagelijks een @Rottumerplaatje. Aaldrik en Nicolette hielden over hun belevenissen een vogelwachtersdagboek bij. ‘Terug naar Rottumerplaat’ heet het boek. Een aanrader en voor ons perfect om thuis alvast in te lezen. “Te koop bij je lokale boekhandel”, zegt Aaldrik. Zijn belangrijkste tip aan ons: “Vergeet niet te genieten. Wij hebben hier dag in, dag uit tellingen uitgevoerd, vuil opgeruimd en aan onderzoeken gewerkt. Daardoor hebben we te weinig beseft: dit is heel bijzonder en mooi. Daar kwamen we thuis pas achter.”

Addo van der Eijk & Frank Oosterhoff

reageren

geef een reactie

 • Meindert
  8 april 2021 om 13:54

  Wat een mooie foto met aan weerszijde van de dijk water, dat komt niet zo vaak voor. Hoop dat jullie een mooie tijd hebben op Plaat. En geniet er van.

 • Wilma
  8 april 2021 om 12:50

  Zo fijn om alles weer te volgen van dit prachtige stukje natuur?

 • ton van der wardt
  8 april 2021 om 12:09

  Meegenieten met de Rottum – natuurwisselingen en jullie belevenissen.
  Succes

  • Anneke van der Kooi
   19 mei 2021 om 10:42

   Super wat moet dat bijzonder zijn, vol bewondering en respect één zijn met de natuur! In gedachten ben ik er bij..

 • Oebele Dijk
  8 april 2021 om 11:18

  Fijn om weer te horen hoe het op de mooie Plaat gaat. Ben erg benieuwd naar jullie waarnemingen en verhalen!
  Hoop niet dat er veel rotzooi aanspoelt!!!
  Veel succes

 • Vrienden van Rottum
  8 april 2021 om 10:29

  Veel succes op Plaat. We volgen jullie (en dat is niet dreigend bedoeld).

 • Annemarie de Kok
  8 april 2021 om 07:54

  Gelijk in het diepe gegooid met die storm. Ben zeer benieuwd naar jullie verslagen weer. Ik wens jullie een mooie tijd toe

 • Theky
  8 april 2021 om 07:46

  Erg leuk om weer te volgen!!!

 • Jan
  7 april 2021 om 22:54

  Geweldig, wat een avontuur! Benieuwd naar de verhalen.

 • Saskia
  7 april 2021 om 20:36

  Wat leuk om te lezen! Alsof je erbij bent. En mooie foto’s ook. Ik kijk alvast uit naar de volgende blog!

  • wiebe Zijlstra
   12 april 2021 om 19:35

   12 April,

   Hebben jullie de lieslaarzen weer uit?.
   Waren het hele grote bedreigende golven?.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog