www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Duinopgang de Viertrappen bij Catrijp hersteld

5 november 2015 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Vernieuwde duinopgang Viertrappen

Staatsbosbeheer heeft een van de oudste duinopgangen van de Schoorlse Duinen weer volledig in ere hersteld. De Viertrappen bij Catrijp is voorzien van een nieuwe duinopgang en uitzichttoren. De bovenste trap volgt binnenkort. Bezoekers kunnen weer veilig van het mooie uitzicht genieten over het dorp Catrijp en de Schoorlse Duinen. De trap en de uitzichttoren verkeerden in slechte staat en Staatsbosbeheer wilde de situatie voor de bezoekers veiliger maken. Daarom werd besloten de duinopgang te verplaatsen en de uitzichtoren en de bovenste trap te vernieuwen.

Vernieuwde duinopgang Viertrappen
Vernieuwde duinopgang Viertrappen

Nieuwe duinopgang

De voormalige duinopgang van de Viertrappen is ongeveer 150 meter naar links verplaatst. De duinopgang ligt nu op de plek van een vervallen duinopgang, ooit gecreëerd in de tweede wereldoorlog. De nieuwe duinopgang komt uit op een picknickveld waardoor de situatie voor wandelaars een stuk veiliger is geworden. De oude opgang lag namelijk direct aan de Oorsprongweg. Dit leverde regelmatig onveilige situaties op voor wandelaars die de trap afkwamen. De voormalige duinopgang is afgesloten en wordt terug gegeven aan de natuur.

Laatste hand herstel bovenste trap

Ook het bovenste deel van de Viertrappen wordt hersteld. De huidige houten bielzen worden vervangen voor betonnen elementen zodat ook in de toekomst de trap goed begaanbaar blijft. Deze laatste stap in het herstel van de Viertrappen vind plaats medio december 2015/ januari 2016.

Vernieuwde uitzichttoren

Met de vernieuwde uitkijktoren hebben bezoekers weer een prachtig uitzicht over de omgeving. Vanuit dit punt beleef je de hoogste duinen van Nederland op z’n best. De uitzichttoren is gemaakt door onze Staatsbosbeheer vrijwilligers en voor een deel met hout uit eigen bos. De uitzichttoren is aangesloten op het wandelroutenetwerk in de Schoorlse Duinen. De Roetroute en de Duintoppentocht lopen langs de uitzichttoren. Deze wandelroutes zijn te starten vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen.

Boswachter Laurens Bonekamp

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog