www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Catrijpermoor aantrekkelijker voor dieren en planten

7 december 2015 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Op vrijdag 4 december heeft gedeputeerde van de provincie Tjeerd Talsma natuurgebied de Catrijpermoor opnieuw geopend. Met een graafmachine groef hij een paar flinke halen zand weg en liet zo het schone kwelwater het gebied in stromen. Daarmee zijn de grondwerkzaamheden afgerond en de leefomstandigheden voor insecten, vogels, amfibieën en planten verbeterd.

20151204_142232
Openingshandeling van de vernieuwde Catrijpermoor door gedeputeerde Tjeerd Talsma van de provincie Noord-Holland.

 

Samenwerking Provincie Noord-Holland en Staatsbosbeheer

De Catrijpermoor is een bijzonder natuurgebied van ongeveer 80 voetbalden in de duinzoom van Catrijp. De afgelopen periode heeft de provincie Noord-Holland in samenwerking met Staatsbosbeheer het gebied vernieuwd en daarmee de basis gelegd voor een betere biodiversiteit. De Catrijpermoor maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN, voorheen ecologische hoofdstructuur).

Schoon duinwater en vlakke oevers

In het gebied zijn gedeeltes afgeplagd. Daarbij zijn de meer bemeste oppervlaktelaag van de grond weggehaald. Daarnaast zijn twee duinrellen waar zoet water vanuit de duinen naar het kanaal stroomt, hersteld en er zijn regelbare stuwen aangelegd. Daardoor kan het schone duinwater in het polderlandschap langer worden vastgehouden. Ook zijn de oevers van de duinrellen vlakker gemaakt zodat dieren en insecten beter bij het water kunnen.

 Waterrijke oase

De Catrijpermoor is een waterrijke oase geworden voor veel verschillende dieren en planten, zoals de klimopwaterranonkel en rugstreeppad, de beekpunge, holpijp, de beekloper en verschillende vlokreeftjes. De wandel- en fietspaden zijn hetzelfde gebleven en vrij toegankelijk. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, kom dan gerust een kijkje nemen in de duinzoom van Catrijp.

Boswachter Maarten Duinker

reageren

geef een reactie

  • Boswachter Laurens Bonekamp
    2 september 2016 om 14:00

    Als reactie op onderstaand bericht:

    Beste Jan Bijl,

    Bedankt voor uw interesse en vragen over de Catrijpermoor.

    De Catrijpermoor is een gebied die wij, met hulp van de boeren die de gronden pachten, beheren als soortenrijk en kruidenrijk grasland. Wij sturen er op om meer variatie te krijgen in kruiden en grassen, waar vervolgens weer meer diersoorten van profiteren. Wij sturen hiermee op een zo gunstig mogelijk habitat voor veel insecten, zoogdieren maar ook weidevogels.

    Een van de maatregelen is het maaien van de graslanden ná 1 juli. Dit zorgt ervoor dat broedvogels en zoogdieren ruim de kans hebben om hun jongen groot te brengen en dat de kruiden hun zaad af kunnen zetten. Nestbescherming is alleen nodig als er voor 1 juli gemaaid wordt en door de agrarische activiteit de kans er is dat nesten kapot worden gemaaid.

    Een andere maatregel die hierbij hoort is om te zorgen dat het kwelwater vanuit de duinen, wat van zeer hoge kwaliteit is, langer in het gebied blijft. Hiervoor zijn afgelopen najaar de sloten verondiept. Dit heeft er direct in geresulteerd dat de zeer zeldzame plant, de Klimopwaterranonkel, is toegenomen dit voorjaar. Deze maatregel zorgt ervoor dat de graslanden natter worden wat weer zorgt voor een beter habitat voor zeldzame planten, broedvogels en andere dieren. Dat het water minder snel doorstroomd als voor de ingreep klopt dus en is ook de bedoeling.

    Wat betreft het dichtgroeien van de sloten, kijken wij elke jaar in oktober of hier wat aan gedaan moet worden of dat de aanwezige begroeiing juist gewenst is, bijvoorbeeld met de Klimopwaterranonkel. De schouw van de watergangen, zoals wij dat noemen, komt er dus nog aan dit najaar.

    Ik kan goed begrijpen dat sommige mensen het beeld krijgen dat het er rommelig uit ziet. Voor de natuur is dit juist heel waardevol. Hoe meer verschillen in grondhoogte, hoge en lage planten, hoe meer soorten hier weer van kunnen profiteren. Ook het bewust laten staan van uitgebloeide planten en grassen is weer goed voor veel insecten. Veel soorten (bijvoorbeeld libellen en vlinders) zijn er bij gebaat als er oudere planten in de winter blijven staan waar ze hun eitjes op kunnen leggen. Dus wat er voor ons als mens heel rommelig uit kan zien, is voor de natuur weer goed.

    In de Catrijpermoor worden 1 keer per 6 jaar de broedvogels geïnventariseerd. Hierbij kijken wij niet naar broedsucces of dergelijke, alleen naar de aanwezige territoriums. Toevallig is dit voor de Catrijpermoor dat dit jaar gedaan. Hierbij zijn broedvogels waargenomen zoals graspiepers, grutto, kievit, tureluur, scholekster, kuifeend, krakeend en wilde eend.

    Als met al zien de resultaten er tot nu erg gunstig uit. Wel zullen wij het gebied de komende jaren blijven beheren en blijven sturen op de bovenstaande uitgelegde punten. Ik wens u dan ook veel (kijk)plezier over de Catrijpermoor!

    ________________________________________________________________________________________
    Ondergetekende woont in het Jan van Scorelpark hetgeen grenst aan het natuurgebied Catrijpermoor. Ik fiets en trim wekelijks langs het natuurgebied. Ik vind dat het gebied is verbeterd maar heb toch de volgende vragen / opmerkingen tw:

    Hoe ziet het onderhoud en beheer er uit van dit gebied ? Ik zie dat de nieuw aangelegde duinrellen nagenoeg zijn dichtgegroeid. Dit geldt ook voor de sloten rondom de weilanden. Met andere woorden het water kan niet lekker doorstromen.

    Dit geldt ook voor de sloot die direct achter onze wijk loopt. Deze is volledig dichtgegroeid met alle gevolgen voor helder en schoon water. Ik vermoed dat deze sloot alleen nog maar stilstaand water heeft.

    Het ziet er een jaar na de aanpassing zeer onverzorgd uit.

    Is er voor de komende jaren geld gereserveerd voor het onderhoud en beheer ?

    Hoeveel vogels hebben er het afgelopen seizoen met succes gebroed ?

    Ik heb dit jaar de grutto niet gehoord en gezien. De kievit heb ik gehoord en gezien maar zelf betwijfel ik of het tot broeden is gekomen.
    Voor de tureluur en scholekster geldt het zelfde.
    De veldleeuwerik en graspieper niet gezien en gehoord.

    Vindt er een telling en nestbescherming plaats ?

    Wat waren de broedresultaten van voorgaande jaren ?

    In afwachting van uw antwoord teken ik met vriendelijke groet

    Jan Bijl

  • A van der Roest
    6 januari 2016 om 11:13

    Graag blijf ik op de hoogte van nieuwe berichten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog