www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Restant houtkap in Schoorlse Duinen na de branden van start

25 januari 2016 schoorlseduinen in Schoorlse Duinen

Door boswachter Yvonne van der Meer

Inleiding
In februari voert Staatsbosbeheer in de Schoorlse Duinen de laatste houtkap uit die in het kader van de branden gepland was. Daarmee wordt een deel van het open duinlandschap hersteld. Dit werk werd niet meegenomen met de grote kap vorige winter, omdat het een kleinschaliger aanpak vraagt in verband met de aanwezige kwetsbare vegetatie. Gedurende de werkzaamheden kunnen fietsers en wandelaars het werkverkeer tegen komen op de verharde paden van Dr. van Steinweg, Blijdensteinsweg en Schoorlse Zeeweg. De werkzaamheden zijn gereed voordat het broedseizoen begint op 1 maart 2016.

Samen naar gezonde duinen
Met inzet en financiële steun van vele sympathisanten en partijen, waaronder het ministerie van Economische zaken, zijn al veel werkzaamheden uitgevoerd na de branden in de Schoorlse Duinen. Onder het mom van ‘Samen naar gezonde duinen’ werden reeds verbrande dennenbomen gekapt, loofbomen aangeplant en wandel- en fietspaden hersteld. Al deze werkzaamheden worden uitgevoerd passend bij de doelstellingen van Natura 2000.

Werkzaamheden
De werkzaamheden die voor februari op het programma staan betreffen het verwijderen van voornamelijk staande en liggende verbrande bomen en een paar levende dennen op twee stroken in de Schoorlse Duinen. Zie de foto’s en het kaartje:

Kwetsbare natuur
Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt rekening gehouden met de kwetsbare vegetatie die op de genoemde stroken groeit. Door de aannemer wordt licht materieel gebruikt. Tevens wordt de aannemer geïnstrueerd om zo min mogelijk paden te maken en deze zo min mogelijk te berijden. Natuurlijk zijn beschermde nesten, zoals mierenhopen van de rode bosmier, in het veld duidelijk gemarkeerd.

Open duinlandschap
Het open duinlandschap is van grote waarde voor veel planten- en diersoorten. Het is te verdelen in twee typen: ‘blonde’ duinen en ‘grijze’ duinen. Het meest bekende type is wellicht het ‘blonde’ duin. Bergen van helder wit duinzand, begroeit met helmgras, waar de elementen zon, water en wind vrij spel hebben en het zand doen stuiven. Het type waar het om gaat in de genoemde stroken betreft het ‘grijze’ duin. Het ‘grijze’ duin herken je vooral aan de struikheide dat zich in grote velden uitstrekt en dat in augustus prachtig paars kleurt! Zeldzame mossen, zoals rendiermos en bekertjesmos, en korstmossen maken de open plekken tussen de heide tot kleine paradijsjes. Op ooghoogte van een rode bosmier waan je je in als in ‘het koraalrif van het duin’! Verbossing is het grootste gevaar voor dit landschapstype. Met de werkzaamheden werkt Staatsbosbeheer aan het behoud van deze bijzondere en kenmerkende blonde en grijze duinen. Niet alleen vele planten- en diersoorten profiteren hier van. Ook u als bezoeker kunt genieten van deze gevarieerde natuur!

Fotograaf: Yvonne van der Meer

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog