www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Boswachters geven uitleg over zaagwerkzaamheden

29 januari 2016 schoorlseduinen in Schoorlse Duinen

Door boswachter Jeroen Pater

Staatsbosbeheer is op woensdag 26 januari met de houtoogst in natuurgebied Pettemerduinen begonnen. De werkzaamheden vinden plaats in het bos bij Petten en St. Maartenzee. Op donderdag 4 februari om 14.00 kunt u met de boswachter mee op excursie. U krijgt dan uitleg over hoe een houtoogst anno 2016 wordt uitgevoerd, en waarom het zagen van bomen in de Pettemerduinen plaats vindt. Startpunt is de Stenen bank aan de Spreeuwendijk in Petten. De excursie is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur. Aanmelden kan bij het Buitencentrum Schoolse Duinen.

Film door boswachter Yvonne van der Meer

Excursie
Tijdens de excursie geven boswachters van Staatsbosbeheer deskundige uitleg over de werkzaamheden. Waarom zagen we juist dennenbomen om en geen loofbomen? Welke dieren profiteren er van het veranderende bos? Wat is een dunning? Hoe worden de bomen gezaagd, en wat gebeurd er met het hout? Deze en andere vragen komen allemaal aan de orde tijdens de excursie. Als het meezit kunnen we een kijkje nemen in de machine die de bomen omzaagt! De Boswachter controleert elke werkdag de voortgang van de werkzaamheden. Meestal zijn ze tussen 9.00 en 10.00 aanwezig. Dus mocht u niet in de gelegenheid zijn om de excursie bij te wonen, dan kan u op die momenten gerust de boswachter aanspreken en vragen stellen. U kunt zich voor de excursie aanmelden bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Tel: 072-5093352

Harvester: hightech machine met “vliegtuigcockpit”
Het zagen van bomen is een geraffineerde en bijzonder nauwkeurige klus. Met zware bomen en grote machines werken in kwetsbare natuur vraagt veel concentratie en vakmanschap. Staatsbosbeheer geeft aan welke bomen geoogst mogen worden. Vervolgens gaat de harvester aan de slag. Een harvester lijkt wel op een graafmachine. Alleen zit er aan de graafarm geen bak om mee te graven, maar een hightech zaagmachine. Deze zaagkop zaagt in korte tijd de boom om, meet automatisch de dikte en lengte, en zaagt de stam in stukken van gelijke lengte. De bediener van een harvester is een machinist, maar piloot is eigenlijk een betere benaming! Het aantal knopjes, hendels, pedalen en joysticks in de cabine doet niet onder voor een vliegtuigcockpit. Ruim een jaar duurt het voordat je een harvester een beetje in de vingers hebt, en vaak een jaar of vijf voordat de machinist kan zeggen dat hij de machine helemaal kent. Het is echt een hightech stuk techniek.

Zorgvuldig vakmanschap
Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld mierenhopen of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Het hout uit de bossen van Staatsbosbeheer is FSC gecertificeerd. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn. Het bos ziet er na een houtoogst altijd wat rommelig uit, maar de ervaring leert dat dit beeld snel weer verdwijnt.

reageren

geef een reactie

  • w. de vries
    5 februari 2016 om 11:18

    Genoeg belangstellende (ruim 20 man/vrouw) en 3 boswachters.
    De groep werd in 2-en gedeeld en gingen ieder een kant op.
    Tijdens de loop werd er verteld – stilgestaan – vragen gesteld en uitgebreid
    antwoord gegeven, kortom, er werd tijd en aandacht voor genomen.
    Nu weet ik iets meer van het Pettermerbos waar ik uit m’n achterraam tegen aan kijk
    en hoe het vanaf de 1ste wereldoorlog is begonnen tot wat het nu is en wordt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog