www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Niet storen: de natuur ontwaakt

24 februari 2016 schoorlseduinen in Schoorlse Duinen

Hond aan de lijn van 1 maart tot 1 september

Door boswachter Yvonne van der Meer

Merkt u het al? Gaat het bij u al kriebelen?. Na opnieuw een zachte winter staat het broedseizoen op losbarsten. Liederen worden aangeheven. Takken worden versleept. Het wordt lente! In het broedseizoen zijn er veel nesten en opgroeiende jonge dieren in de natuur. De natuur is daardoor extra kwetsbaar en gevoelig voor verstoring. In de Schoorlse Duinen geldt daarom een aanlijnplicht voor honden van 1 maart tot 1 september. De boswachters van Staatsbosbeheer letten extra op de naleving; het broedseizoen is tenslotte begonnen dus: EVEN NIET STOREN.

Scholekster broedt op Baaknol (fotograaf: Yvonne van der Meer)
Scholekster broedt op Baaknol (fotograaf: Yvonne van der Meer)

Uit volle borst zingen
In het vroege voorjaar vliegen vogels honderden of soms wel duizenden kilometers vanuit hun overwinteringsgebieden om hier te broeden. Ook vogels die het hele jaar in Nederland blijven, gaan nu op zoek naar een partner. Ze zijn druk met het afbakenen en verdedigen van hun grenzen. De meeste vogels doen dat door uit volle borst te zingen. ’s Ochtends zijn buiten prachtige concerten te horen. Sommige zijn zelfs al aan de slag met het maken van een veilige nestplek in een boom of in een struik. Vogels zoals de houtsnip en de nachtzwaluw maken hun nest op de grond!

Opwarmen in het zonnetje
Wanneer laat de eerste zandhagedis zich zien? Als het buiten warm genoeg is geworden, komen de zandhagedissen uit hun winterslaap. Langzaam kruipen ze uit hun holletjes in de grond. Deze koudbloedige diertjes hebben de warmte van de zon nodig om actief te kunnen bewegen. Het liefst zoeken ze een plekje in de zon op kale duinzand. Zodra ze genoeg zijn opgewarmd gaan ze op pad, op zoek naar een partner. Na de paring begraaft het vrouwtje haar eitjes in het kale duinzand. De zon verwarmt het kale zand. Het warme duinzand broedt de eitjes uit!

Honden aan de lijn
Veel mensen genieten samen met hun hond van een heerlijke wandeling in de Schoolse Duinen. Honden snuffelen graag bij de grond om geuren op te sporen. Ook graven zij graag in de grond om de geursporen zo ver mogelijk te volgen. Ze kunnen vogelnesten opsporen en verstoren of zelfs opeten. Dat is hun natuur. Maar dit brengt veel dieren in de stress. Om de parende, broedende en opgroeiende dieren rust te bieden, moeten de honden in de Schoorlse Duinen aangelijnd zijn in het broedseizoen. In de komende periode ziet Staatsbosbeheer er extra op toe dat de regels voor honden worden nageleefd! Het niet aanlijnen van de hond wordt beboet met een sanctie van €90,- + €9,- administratiekosten. Wij vragen om uw begrip en medewerking.

 

reageren

geef een reactie

  • Jacqueline Boeckhorst
    24 februari 2016 om 21:30

    Wat een mooie foto van die eieren! De lente staat te popelen…

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog