www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Staatsbosbeheer knapt wandelpaden op in de Pettermerduinen

23 maart 2016 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

Door Boswachter Laurens Bonekamp

Maandag 21 maart is Staatsbosbeheer gestart met het opknappen van de wandelpaden in de Pettermerduinen. Door de boswerkzaamheden in januari en februari zijn veel wandelpaden in het natuurgebied beschadigd geraakt door de zware machines die zijn ingezet. De komende weken worden de paden voorzien van een laag houtsnippers om ze weer goed toegankelijk te maken voor publiek.

20160322_134947
Resultaat herstel wandelpaden Pettermerduinen

 

Opknappen wandelpaden

De paden worden opgeknapt met houtsnippers uit eigen bos. Bij de omvorming van het bos in St. Maartenszee is al het tak en tophout versnipperd. Een deel van deze houtsnippers worden nu gebruikt om de wandelpaden in de Pettermerduinen op te knappen. Het herstellen van de wandelpaden is één van de laatste werkzaamheden om de Pettermerduinen weer op te knappen voor het publiek na de boswerkzaamheden. Zo zijn in de afgelopen weken alle regelgevende- en wandelroute bebording weer teruggeplaatst, wordt er nu gewerkt aan herstel van de paden en zetten wij de komende tijd de puntjes op de i.

Natuurlijk Duinbos

De uitgevoerde boswerkzaamheden dragen bij aan de ontwikkeling van een meer natuurlijk duinbos dat aantrekkelijk is voor vogels, dieren en mensen. Dennenbomen die hier van nature niet voorkomen zijn weggehaald om meer ruimte te geven aan loofbomen die hier van nature wel voorkomen. Op loofbomen kunnen veel meer verschillende soorten insecten leven. Op een Inlandse eik bijvoorbeeld zijn soms wel honderden verschillende insecten te vinden. Op een Corsicaanse den zullen dit hooguit tientallen zijn. Deze insecten trekken vervolgens weer meer vogel- en diersoorten aan en zorgen zo voor een meer compleet ecosysteem.

Dampende houtsnipper

Niet alle houtsnipper worden gebruikt voor het herstel van de wandelpaden. Het grootste deel zal worden afgevoerd naar de biomassacentrale om hier vervolgens energie uit op te wekken. In de tussentijd liggen de snippers opgeslagen in St. Maartenszee. Verse snippers bevatten nog veel water dat op zonnige dagen verdampt. Door de waterdamp die vrij komt, lijkt het soms net alsof de berg met houtsnippers in brand staat. Dit is dan gelukkig niet het geval.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog