www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Schoorlse Duinen scoort goed in Noord-Holland bij bezoekersonderzoek natuur- recreatiegebieden Noord-Holland

1 juni 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen krijgt een 8,1 als waardering. De provincie Noord-Holland en de terreinbeherende organisaties hebben in 2016 een bezoekersonderzoek natuur- en recreatiegebieden laten uitvoeren. Van 65 gebieden die belangrijk zijn voor de openluchtrecreatie in Noord-Holland door NBTC-NIPO Research bekeken hoe inwoners van Nederland deze gebieden bezochten en waardeerden. Deze onderzoeksmethode is eerder al in ander provincies gebruikt.

Schoorlse Duinen scoort goed

Met het belangrijkste cijfer, de tevredenheid van de bezoekers scoort de Schoorlse Duinen boven het gemiddelde in Noord-Holland: 8,1. ‘Texel bos en duin’ scoort het hoogste in Noord-Holland: 8,3. Het strand van Bergen/Egmond/Schoorl staat met o.a. het Noordhollands Duinreservaat  op een gedeelde tweede plaats met een 8,2. Het gemiddelde voor Noord-Holland is 7,8.

De Schoorlse Duinen kende in 2016 863.000 unieke bezoekers uit Nederland, goed voor 2-3 miljoen bezoeken. Dit is nagenoeg gelijk aan het unieke bezoekers in het Noordhollands Duinreservaat. Wel kent dit gebied meer bezoeken wat ligt tussen de 3-4 miljoen per jaar.
Het strand van Bloemendaal-Zandvoort bijna 1,5 miljoen unieke bezoekers met 4-6 miljoen bezoeken is het best bezocht. De hoge bezoekers aantallen gaan in de Schoorlse Duinen gaan samen met een relatief lage bezoekdichtheid; minder dan 1500 bezoeken per hectare. De drukste gebieden in Noord-Holland kregen meer dan 10.000 bezoeken per hectare.

Wie zijn bezoekers de Schoorlse Duinen?
De onderzochte Nederlandse bezoekers de Schoorlse duinen zijn iets vaker vrouw (51%) dan man. De leeftijd van de bezoekers is in tegenstelling tot veel andere natuurgebieden goed gemêleerd. Het grootste aandeel bezoekers zijn ouder dan 55 jaar (37%) en ruim 34 % is tussen de 0 en 34 jaar. Met ruim 70% komen de meeste mensen uit Noord-Holland. Uit het onderzoek komt naar voren dat veel verschillende soorten mensen naar dit gebied komen waarbij de leefstijlen, gezellig, uitbundig, en rustig evenredig de grootste groepen vormt. Nogmaals een echt gemêleerd gezelschap.

Wat doen de bezoekers van de Schoorlse Duinen?
Bezoekers ondernemen vaak meerdere activiteiten per bezoek 70% van de bezoekers wandelt tijdens een bezoek, dit is veruit de belangrijkste activiteit. 32% rijdt op een toerfiets, waarvan de grootste groep (21%) op een elektrische. Ruim 6% beleeft het gebied van de mountainbike en ruim 7% komt om te spelen.  23% gaat tijdens een bezoek ook bij een horecagelegenheid langs. De grootste groep (43%) van de bezoekers komt om te genieten van natuur en landschap op de voet gevolgd door mensen die buiten willen zijn voor een frisse neus (34%) of gezellig op stap gaan met familie (33%). Opgaan in de natuur (26%) en mensen die komen omdat het interessant gebied is (22%) zijn ook belangrijke bezoekmotieven.

Ook interessant zijn de opmerkingen die mensen maken wanneer ze op onderdelen een relatieve lage score geven. Een aandachtspunt is dan de capaciteit van de parkeergelegenheid en de drukte in het gebied tijdens vakanties en weekenden. De waardering werd vooral uitgesproken voor het afwisselende gebied qua natuur, en dat de Schoorlse Duinen 1 van de mooiste MTB routes heeft.

Economisch belang
Gemiddelde besteding per persoon bij een bezoek aan de Schoorlse Duinen is € 13,33. Dit is ruim boven het gemiddelde van Noord-Holland van € 8,66 besteding per bezoek. De hoogste besteding bij een bezoek In Noord-Holland is op het strand van Bergen/Egmond/Schoorl (€ 19,51). Hiermee wordt alleen vanuit bezoekers aan de Schoorlse Duinen een omzet voor de lokale middenstand gegenereerd van circa € 33,3 miljoen per jaar.

Je vindt het hele onderzoek via het nieuwsbericht op staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

 • Erik
  9 juni 2017 om 10:28

  Beste Louise, wat een lekkere zure opmerking, voel je je nu beter? Grappige is dat jouw aanname feitelijk onjuist is. Kijk maar eens wat er gebeurde na de branden, er komen zelfs mensen van heinde en verre om van de unieke ontstane natuur te genieten. Dus vrees niet het blijft gezellig druk en iedereen kan op zijn/haar manier heerlijk genieten van de natuur met respect voor elkaar en de natuur uiteraard.

 • Louise Jonkman
  6 juni 2017 om 13:01

  Schoorl hooggewaardeerd!
  Nu nog wel…
  Maar na de kap zal het aantal bezoekers snel reduceren.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog