www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Koude tenen in de Schoorlse Duinen

4 juli 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Meetapparatuur in de Schoorlse Duinen

Meetapparatuur in de Schoorlse Duinen

Op meerdere vlakken is het natuurgebied “De Schoorlse Duinen” uniek, maar wist je al dat de weerelementen nog iets bijzonders bijgedragen hebben aan dit gebied?

Door Karel Holvoet

Verscholen achter zandtoppen of in bossen, vind je duinvalleitjes die door de jaren heen gevormd zijn. Andere zijn nog in volle ontwikkeling. Sommige zijn volledig ingesloten en andere niet. Hier en daar zijn er ook plekken waar ze verder benut zijn voor zandwinning.

Weerfenomeen
Na een zonnige en rustige dag brengt de avond een weerfenomeen dat enkel in die gesloten duinkommen bekend is. Net na zonsondergang duikt het kwik er fors naar beneden. Geen wind, geen wolkje aan de lucht en geen bomen die de warmte nog kunnen vasthouden. Het dalletje verandert in een koude poel waarbij steeds koudere lucht zich helemaal onderin nestelt. Dit proces gaat veel sneller en is veel sterker dan in vlakke gebieden.

Meetlocatie in de Schoorlse Duinen
Meetlocatie in de Schoorlse Duinen

Vorstmeer
Noem het een ‘koude put’ of een ‘vorstmeer’, want zelfs in de zomermaanden tipt de temperatuur tot aan het vriespunt! Van zodra er wind opsteekt of bewolking overdrijft, is het fenomeen voorbij en lijkt er niets meer aan de hand.

Op 18 en 20 juni jongstleden mocht ik onder toezicht van Laurens Bonekamp een meting verrichten in meerdere kommen. Er werd gemeten volgens de officiële richtlijnen en dat is 1,5 meter boven de grond en in een weerhut. Op die manier is het leuk van de metingen in die speciale dalletjes te vergelijken met andere stations in Nederland.

Minimum temperatuur  18/06/17          20/06/17
Schoorlse Duinen            5,7 graden        9,6 graden
Schoorl-dorp                    13,9 graden      18,0 graden
Wijk-aan-zee                    9,7 graden        12,8 graden
Berkhout                           10,6 graden      14,9 graden
Schiphol                            12,4 graden      18,9 graden
Waarneming van zondag 18 juni en dinsdag 20 juni 2017. (gegevens KNMI)

Verbluffende resultaten
De eerste resultaten zijn verbluffend. Op slechts een ‘steenworp’ van de Noordzee en toch zijn de Schoorlse duinen zo koud. Het microklimaat trekt zich dus niks aan van de omgeving en gaat zijn eigen gang. Middenin het dorp is het ’s nachts warmer, maar wie had gedacht dat het op 20 juni ruim 8 graden kouder was, iets verderop? Enkel Wijk-aan-zee is duidelijk kouder dan de andere stations omdat het ook in de duinen ligt en met zandgrond te maken heeft. Het moet echter zijn meerdere erkennen in de Schoorlse Duinen. Met regelmaat zijn de Schoorlse Duinen het koudste plekje van Nederland. Niet alleen in de zomer. Ook een meting op 11 november 2016 toonde aan dat het nergens zo koud was.

Beeld van de webcam
Beeld van de webcam

Volg het live!
Wil je live meemaken of het er nu ook koud is? Kijk dan op http://holfuy.com/en/data/196 . Er is zelfs een webcambeeld om te zien welk weer het is. Woon je niet ver, maak dan zeker eens een wandeling of fietstocht in dit prachtige gebied en naast de vele andere bezienswaardigheden weet je nu ook dat je er vooral ’s nachts koude tenen kan hebben!

 
Over Karel Holvoet
Ik ben Karel Holvoet (36) uit Halle, in Vlaanderen. De passie voor het weer heb ik van kleins af aan en dat laat me niet meer los. Enkele jaren terug studeerde ik meteorologie aan de Universiteit Utrecht. In mijn vrije tijd ben ik naast stormjagen ook geïnteresseerd geraakt in het vinden van kou-de plekken in West-Europa. Normaal vind je die plekken vooral hogerop in de bergen, maar na een tijd was ik ook geïnteresseerd geraakt in de duinen in Nederland. Het feit dat die duinen vlak aan de Noordzee liggen, maakt het contrast tussen het relatief warme zeewater en die koude duinen des te interessanter. In de Schoorlse duinen is dat contrast het grootst. Het ‘Hollands licht’, de fauna en flora en zoveel dingen meer zorgen steeds voor een boeiende reis naar dit gebied.

reageren

geef een reactie

  • Hans Egberts
    13 juli 2017 om 20:44

    geweldig leuk verhaal en een duidelijke uitleg

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog