www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Natuurcadeautjes in november

14 november 2017 Boswachter Patricia van Lieshout in Schoorlse Duinen

Genieten van het kleine in de natuur, dat zijn mijn favoriete cadeautjes. De natuur zit namelijk vol verrassingen. Zo bloeit het korstmos in de winter. Tussen het grijs van het mos vind je kleine steeltjes met daarop rode bolletjes. Zo mooi. Je moet er wel even voor op je knieën. Achter bij ons buitencentrum in Schoorl hebben we in deze periode de mossentafel, met wel 40 mossoorten die in de Schoorlse Duinen groeien. Als je die gezien hebt, herken je wel 50 tinten groen. In dit blog deel ik een aantal cadeautjes uit de natuur die bij de feestdagen horen. En je kan ze gewoon tegenkomen tijdens je winterse wandeling.

Oh kom maar eens kijken!

In de natuur vind je verschillende dieren die graag verstoppertje spelen. Soms denk je dat je alleen bent in het bos. Dat is toch echt niet waar. Als je goed speurt zijn er altijd dieren om je heen. Kijk maar eens onder een stapel bladeren. Het krioelt van de kleine diertjes. Met een zoekkaart kan je er zelf achter komen welke dieren het zijn. En als je geluk hebt zie je de eekhoorn of de gaai druk bezig met het aanleggen van hun wintervoorraad. Eten om te overwinteren en als ze de zaden niet terugvinden groeit er in het volgende voorjaar zomaar een klein plantje.

Hoor wie klopt daar?

Heb je wel eens dat korte geroffel gehoord in het bos? Dan is de specht in de buurt. Met zijn snavel klopt hij behendig op de bast op zoek naar voedsel. Iedere spechtensoort is te herkennen aan het geklop. Hoor je 2 a 3 korte klopjes achter elkaar? Dan kan het de middelste bonte specht zijn. Een lange roffel? Dan is het vaak de kleine bonte specht!

De herdertjes lagen bij nachten

Even een gebied-specifiek cadeautje… Tot eind november vind je namelijk een schaapskudde in de Schoorlse Duinen. Het geeft altijd een nostalgisch gevoel om de herder met de kudde door de duinen te zien struinen. Mijn collega Laurens maakte er een filmpje over wat je kunt zien in een eerder boswachtersblog.

De baard van… de kerstman?

En mocht je dan niet in de buurt van Schoorl zijn eind november/begin december, ga dan op zoek naar de baard van Koning Winter! Dit natuurcadeautje vind ik extra bijzonder. Wanneer de luchttemperatuur onder het vriespunt ligt en het hout water uitperst kan dit bevriezen. Er ontstaan dan kleine haartjes ijs, die nét een kerstmanbaard lijken. Je kunt het goed zien op onderstaande foto.

De baard van Koning Winter

Wat is jouw natuurcadeautje? Of ga jij op zoek naar één van mijn verrassingen? Ik hoor het graag in de reacties!

Boswachter Patricia
Buitencentrum Schoorlse Duinen

reageren

geef een reactie

 • Ank Pronk
  18 november 2017 om 17:09

  Allereerst: wát een aantrekkelijke nieuwsbrief met fijne foto’s ook! Wij hebben een tuin met veel groen ook nog in de winter. Achterin de tuin is alles bedekt met dovenetel en afgevallen blad. We hebben al eens een egeltje gezien maar we gaan niet “rommelen”om te ontdekken waar hij/zij zit. Onze twee katten zitten af en toe met gespitste oortjes te loeren, maar duiken gelukkig niet tussen de ” bosjes “. In de struiken cotoneaster en hulst smikkelen merels van de bessen en koolmezen en pimpelmezen weten onze tuin ook te vinden. Heerlijk al dat gefladder en getjilp! Wat jammer toch dat mensen met een tuin vol tegels dat allemaal moeten missen en ook sneu voor de vogels. Succes allemaal met de kennis over natuur waar we van mogen meegenieten.Een hartelijke groet,
  Ank

 • Elles Kater
  14 november 2017 om 14:49

  Zo’n mooie mos- en korstmosbodem vind je ook bij het in 2009 verbrande bos achter de viertrappen. Helemaal vanzelf gekomen, al beweren sommigen dat het is ontstaan door menselijke aandacht. Maakt niet uit. Het is hier mooi, biodivers en je zou het eenvoudig kunnen bewonderen zoals het is……..

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog