www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Herstel natte duinvalleien, 1 jaar later

25 januari 2018 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen

De afgelopen maanden heeft het nogal veel geregend. Hoog tijd dus om te kijken hoe de vorig jaar herstelde duinvalleien er bij staan. In deze BoswachtersVlog neem ik jullie mee naar de herstelde plekken aan de Wilhelminalaan en de Fortblink.

reageren

geef een reactie

  • Aard
    4 maart 2018 om 19:59

    Ja Erik, de verstuiving neemt daar af zoals de elementen het zelf regelen.
    Wie zijn wij om daarover te oordelen?

    Gr aard

  • Erik3
    20 februari 2018 om 16:21

    Aard, ongefundeerd en persoonlijk commentaar geven is heel makkelijk. Kijken we echter objectief naar wat De kerf en wat deze maatregel ons en de natuur gebracht heeft dan kan ik niet anders concluderen dan dat het toch een groot succes is geweest en nog steeds is. Ik citeer:

    Natuurkenners beamen het succes
    Bas Arens van Bureau Duin- en strandonderzoek en gespecialiseerd in duinvorming, onderschrijft de bevindingen van Pater. ‘Er is volop dynamiek, tenminste tot ruim 100 meter landwaarts van de voormalige opening. De Kerf vormt een tochtgat, waardoor de wind bakken met zand naar de duinen blaast. Er stuift in deze zone meer zand dan eind jaren negentig, toen er nog zeewater door de Kerf stroomde! Wel zie ik dat het stuivende oppervlak langzaam kleiner wordt. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.’
    Ook plantenkenner Pieter Korstanje van de plantenwerkgroep van de KNNV regio Alkmaar is enthousiast over de Kerf. ‘We vinden zeldzame soorten die er voorheen niet voorkwamen. Het gaat om soorten zoals zeewolfsmelk, zeepostelein en duinaveruit. Daarnaast zijn er enkele juweeltjes gevonden die je nog maar weinig langs onze kust vindt, bijvoorbeeld zeevenkel en zeelathyrus. Kijk maar eens op waarneming.nl, dan kan je het zelf zien. Wat mij betreft is de Kerf geslaagd.’

  • Aard
    26 januari 2018 om 17:14

    Ja, het ziet er goed uit. Ik zag zelfs op plekken waar niet gegraven is water staan.
    Dit is dan ook een enorm natte periode.
    Ook zag ik dat het gat in de zeereep voor de verstuiving bij Schoorl aan Zee behoorlijk uit de hand gelopen is.
    Ze hebben er allemaal rietschermen moeten plaatsen om de schade te beperken.
    De beheersbaarheid in een kalkarm gebied is moelijk in te schatten.
    We zien de zandverstuiving bij de Oude Baaknolweg dan ook met meer dan 10 meter per jaar naar achterlopen. Een kleine rekensom zegt dat het duin over ca 20 jaar de Hargerzeeweg passeert.
    Ook lees ik dat in het BON onderzoek voor kleinschalige dynamiek specifiek bij Camperduin, ik citeer: Waar in kalkrijke duinen een sterk effect van overstuiving werd gevonden was dit in kalkarm duingebieden vrij wel afwezig.
    In kalkrijk gebied is het positieve effect ook maar een jaar of 10.
    De Oudebaaknol is een kalkarme verstuiving.
    Ik hoop dat het herstel natteduin vallei goed uitpakt en niet, zoals bij de Kerf, een leuke manier van anders denken wordt.
    We gaan het zien.

    Gr aard

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog