www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Ga in gesprek over natuurherstelmaatregelen in de Schoorlse Duinen

18 september 2018 Boswachter Maarten in Schoorlse Duinen
Natuurmozaïek Hargerplas

Wij nodigen u graag samen met de provincie Noord-Holland uit om deel te nemen aan een van de drie duindialogen over de werkzaamheden die deze winter in de Schoorlse Duinen plaatsvinden. Doel is het herstel van de natuur in het duingebied. De duindialogen vinden plaats op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober bij uitzichtpunt de Blink aan de Schoorlse Zeeweg.

De projectleider van de provincie Noord-Holland en onze boswachter en ecoloog  vertellen u tijdens de duindialogen graag meer over de achtergrond en doelen van het Natura 2000 beheerplan Schoorlse Duinen. Er is vooral aandacht voor de geplande werkzaamheden van komende winter. Deze bestaan uit het verwijderen van bomen zodat er meer open duinen ontstaan en het op plekken weghalen van de bovenste bodemlaag zodat de heide zich kan ‘verjongen’. Deze maatregelen zorgen ervoor dat we de voor de duinen kenmerkende plant- en diersoorten behouden en laten terugkeren.

Geef je op!

De duindialogen duren circa twee uur zodat er volop de ruimte is om met elkaar in gesprek te gaan en vragen te stellen. Op vrijdag 5 oktober starten de dialogen om 13:00 uur en om 17:00 uur. Op zaterdag 6 oktober om 13:00 uur. De locatie is uitzichtpunt De Zwarte Blink, gelegen aan de Schoorlsezeeweg. Deze locatie is alleen per fiets bereikbaar. U kunt zich aanmelden via natuurherstelschoorlseduinen@staatsbosbeheer.nl. Per duindialoog kunnen maximaal 20 deelnemers mee.

Meer informatie

Achtergrondinformatie, veel gestelde vragen en nieuws over de herstelwerkzaamheden in de Schoorlse Duinen vindt u op schoorlseduinen.staatsbosbeheer.nl of via deze Flyer Duindialoog Natuurherstel

 

***

Inmiddels hebben de duindialogen plaats gevonden: een kort verslag vindt u hier:

einde bericht.

reageren

geef een reactie

  • G.D Broekman
    30 november 2019 om 19:09

    L.S.,

    Vrijdagavond j.l. naar de discussie op de radio geluisterd over bomenkap.
    Respect voor Maarten Duinker, die met een duidelijke argumentatie kwam, maar nauwelijks de ruimte kreeg om zijn visie op basis van deskundigheid over te brengen. Niet geremd door adequate kennis dachten een actievoerder en een ex-sportman -bekend, dus deskundig- het allemaal beter te weten. Zij maakten hun oordeel op onbeheerste, respectievelijk domme manier kenbaar.
    Jammer; als belangstellende luisteraar wil je graag weten wat de achtergrond van zo’n maatregel is.
    Aan Maarten: petje af voor het geduld en de beheersing.

    Met vriendelijke groet

    Ger Broekman (1951)
    Oud-Beijerland

  • Peter Bosman
    8 november 2019 om 12:04

    Ik heb een vraag over Natura 2000. In het kader van Natura 2000 moet bos in Schoorl worden gekapt om het zogenaamde grijze duin te maken.
    Wat gebeurt er als er niet aan de voorwaarden voor Natura 2000 wordt voldaan? Wat kost dat? Moet er dan subsidie worden terugbetaald?
    Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Aard
    10 april 2019 om 20:15

    Maarten het zou mooi zijn als jullie ook overgaan om te stoppen met kappen
    Zo als natuurmonumeten zich dat heeft voorgenomen.
    Zo maar een tip,geheel gratis.
    Gr aard

  • Jan E.
    23 december 2018 om 13:41

    Hierbij wil ik Staatsbosbeheer bedanken voor het onbegaanbaar achterlaten van de wandelpaden in het Schoorlse Bos. De wandelpaden zijn veranderd in baggerpaden, stukgereden met zware machines. En dat in de kerstvakantie, nu veel mensen willen wandelen in de natuur.
    Hopelijk is de stop in de kerstvakantie geen tussenstop maar een definitief eind van de kap en geeft Staatsbosbeheer nu gehoor aan het klimaatakkoord, waarin wordt opgeroepen om ontbossing te voorkomen en waarin staat dat bos juist moet worden uitgebreid.

  • Aard
    18 december 2018 om 15:21

    Florian het is een terechte verontwaardiging dat wij nog geen actie en standpunt hebben ingenomen betreffend het uitdunnen van het bos.
    Dit is omdat het voor ons moeilijk was om een reeel beeld van van de zogenaamde omvorming te krijgen. Te meer omdat op veel plekken veel achterstallig onderhoud in het bos was.
    Maar wat we nu kunnen zien is dat er zoveel gekapt wordt dat je wel kan spreken over het kappen van bos. We zijn ons dan ook aan het beraden over de te nemen stappen. Hierbij is iedere inbreng ook van buiten onze groep welkom.
    Het is zeer gênant als je leest dat Remkes een voorstander van het referendum is en vervolgens niks met de ca 15000 handtekeningen doet onder zijn bewind bij de Provincie NH.
    Hoe verassend is het dan voor bestuurders dat er plotseling overal gele hesjes opduiken.

    We weten van de waarnemingen.nl over de zandhagedis dat hij het prima doet bij dennenbos randen specifiek bij de Baaknol, die ook gekapt zou moeten worden en om voor de illusie van de Tapuit bijna al het dennenbos te elimineren, lijkt mij erg ver gaan .

    Je tip om een forum op onze site ,schoorlsebosmoetblijven , en de duinstichting ,te plaatsen wordt aan gewerkt.

    Gr aard

  • Peter
    29 november 2018 om 14:52

    Wil je deze aankondiging vervangen door het verslag van de dialogen?

  • Aard
    25 oktober 2018 om 18:39

    Maarten, even een vraag: we zijn wezen kijken bij de omvorming c.q. kap bij de Klimweg .
    Wat gaan jullie doen met de toekomstige opslag van jonge dennen, en de huidige jonge dennenbomen die er nu nog staan? Blijven deze?
    Tweede vraag: als ik het zo zie is het nog een beperkt gebied, blijft dat zo of gaat de kapmachine straks weer verder?
    Is er misschien een plattegrond met details.

    Hoor van je
    gr aard schoorlsebosmoetblijven.

    • Boswachter Maarten
      29 oktober 2018 om 15:52

      Hoi Aard,

      Wat we gaan doen met toekomstige opslag en huidige jonge dennenbomen, is geheel afhankelijk over welke plek het gaat. De bedoeling is dat in dit gebied bos bos blijft maar dat er wel op een natuurlijke manier meer loofbomen gaan groeien. Je krijgt uiteindelijk een mix van loofbomen en dennenbomen.

      meer info vind je hier:
      https://schoorlseduinen.staatsbosbeheer.nl/Nieuws/1160182.aspx?t=Boswerkzaamheden+in+middengebied+Schoorlse+Duinen+

      daar vind je ook een kaartje, mocht je meer info zoeken, stuur gerust een mailtje.

      groet,

      Maarten

  • Hugo
    10 oktober 2018 om 00:29

    Het slopen van een bos is GEEN natuurbehoud

    • florian
      13 december 2018 om 12:09

      Zou het zo kunnen zijn dat de inhoud van het artikel , te lezen in onderstaande link, iets te maken heeft met de grootschalige kap verwoesting en dus dat geld de hoofdrede is?

      http://interessantetijden.nl/2017/08/16/kaplustig-staatsbosbeheer/

      Ik vindt het buitengewoon merkwaardig dat er zo ontzettend veel gekapt wordt zonder noemenswaardig protest. Op de SBB blogs vind je alleen oude artikelen terug en van een inhoudelijke en steekhoudende reactie mag je slechts dromen. Ook is er sprake van het uitblijven van reacties van lezers en van SBB, vreemd. Op de Schoorlsebosmoetblijven.nl site ontbreekt een ‘deel je ervaring’ knop en is er dus geen mogelijkheid ervaringen te delen, of te discussiëren. De tv zender NH nieuws deelt vrolijk mee dat er voorlopig nog niet mag worden gekapt, en dit terwijl er in hoog tempo en met bruut geweld, in allerijl lijkt wel, gekapt wordt. Is e.e.a legaal vraag ik mij af, of staan er straks, in navolging van de Oostvaardersplassen ook hier boswachters op die het beleid niet meer trekken en inzien dat wat ze doen niets meer te maken heeft met waarom ze in eerste instantie voor het vak van boswachter hebben gekozen?.

      Ook het schrijven van voormalig boswachter Jacob vis, te lezen in onderstaande link, laat weinig heel van het huidige beleid tav de bomenkap in Schoorl.

      http://schoorlsebosmoetblijven.nl/sites/kappenmetkappen.nl/files/inline-files/2017-03-26%20Aan%20dhr%20Thijsen%20van%20Jacob%20Vis.pdf

      Er zijn volgens de meter op de schoorlsebosmoetblijven site zo’n 15.000 tegen stemmen te lezen, hoe is het mogelijk dat de kap dan toch gewoon plaatsvindt?

      Volgens mij gaat SBB net als in de Oostvaardersplassen zijn/haar boekje ver te buiten en moet deze organisatie als verdacht worden aangemerkt.

      Met vriendelijke groet,

      Florian mol

    • Boswachter Maarten
      13 december 2018 om 12:58

      Beste Florian,

      In de Schoorlse Duinen vinden werkzaamheden plaats rond twee thema’s
      kortgezegd
      1) De reguliere dunning, hierbij halen we op sommige plekken dennen weg zodat ze ruimte kunnen maken voor loofhout (o.a. eiken, berk en lijsterbes). Dit hoort bij onze gewone boswerkzaamheden. Bos blijft Bos.
      Meer informatie hierover vind je hier: https://schoorlseduinen.staatsbosbeheer.nl/Nieuws/1160182.aspx?t=Boswerkzaamheden+in+middengebied+Schoorlse+Duinen+

      2) Natura2000 maatregelen, hierbij halen vlakken dennen weg (in de eerste fase ongeveer 2%) zodat er langs de zeereep meer duin ontstaat.
      Meer informatie hierover vind je hier: https://schoorlseduinen.staatsbosbeheer.nl/over+het+project/default.aspx

      Beide maatregelen geven de Schoorlse Duinen veel meer (bio)diversiteit in de toekomst. Het gebied wordt weerbaarder en we hopen dat bepaalde soorten juist behouden kunnen worden niet allen het bos, duin en heide maar ook o.a. de Zandhagedis en de Tapuit. Dit is de reden waarom we het doen. Geld is geen rede.

      De petitie van schoorlsebosmoetblijven is tegen de tweede maatregel: de natura2000 maatregel, die wordt gedaan in opdracht van de provincie. Als ik het goed heb, zijn die in der tijd aan de provincie overhandigd.

      Met vriendelijke groet,

      Maarten Duinker

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog