www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Schapen als hulptroepen

29 oktober 2020 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

Sinds vorige week staan de schapen weer te grazen in de Schoorlse Duinen. De kudde van 250 schapen helpt ons met het beheer in de duinen. De schapen zijn op pad met herder Marijke Dirkson.

Beheer

Er wordt volop gegeten. De schapen eten niet alleen het gras weg maar ook jonge boompjes zoals de Amerikaanse vogelkers, eikjes en jonge dennen. Hierdoor wordt bosvorming tegengegaan en blijven gebieden zoals heiden en witte en grijze duinen open. Daarvan profiteren weer allemaal planten en dieren. Het bloementje het zandblauwtje groeit hier graag en deze trekt weer volop vlinders. Ook loopkevers vinden het goed vertoeven. Al deze insecten trekken weer andere dieren aan zoals de nachtzwaluw.

Het zandblauwtje

Gekleurde kudde

De schaapskudde is een kleurig gebeuren. De rammen hebben een tuig met een stempel. Als een ooi gedekt wordt krijgt ze dan met de stempel een mooi kleurtje op haar rug. Veel mensen denken dat elke ram zijn eigen kleur heeft, maar dit is niet zo. De stempel geeft aan wanneer de ooien gedekt zijn, niet door welke ram. Zo beginnen alle rammen bijvoorbeeld met een gele stempel. De ooien die dan gedekt worden, krijgen een gele stempel. En na een paar dagen krijgen ze allemaal de volgende kleur. Zo weet de herder wanneer welk schaap lammetjes krijgt.

De schaapskudde

Ontmoet de schapen

De schapen zijn tot half november aan het ‘werk’ in de Schoorlse Duinen. Dus met een beetje geluk kom je ze onderweg tegen.

 

reageren

geef een reactie

  • Dijkstra
    31 oktober 2020 om 06:04

    Fantastisch,hopelijk gaan die koeien nu weg?

    • Boswacher Samuelle
      2 november 2020 om 10:00

      Beste Dijkstra,

      De schapen zijn extra ondersteuning. De koeien blijven gewoon staan.

      Groetjes,
      Boswachter Samuelle

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog