www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Dit weekend is de Nationale Tuinvogeltelling: Doe mee!

27 januari 2021 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

In de wintermaanden struinen vogels, zoals de pimpelmees, de tuinen af op zoek naar voedsel. (Foto: Otto de Vries)

Dit weekend is het weer zover: de Nationale Tuinvogeltelling. Door een half uurtje de vogels te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland. Doe jij ook mee?

Met jouw bijdrage help je de Vogelbescherming en Sovon om inzicht te krijgen in hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen zij vogels beter helpen en beschermen. Kijk voor meer informatie op tuinvogeltelling.nl.

Meedoen is makkelijk

Meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling is simpel: tel een half uurtje lang de vogels in de tuin of op het balkon en meld de resultaten op mijntuinvogeltelling.nl. ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.

Liefde van vogels gaat door de maag

In de wintermaanden struinen groepen vogels de tuinen af op zoek naar voedsel. In de bossen en op de weilanden is er steeds minder voedsel te vinden, waardoor de vogels op zoek gaan in onze tuinen. Wie dus voert, zal zeker vogels te zien krijgen. Met een vetbol, een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm. Je kunt nu nog starten met voeren, de vogels hebben in een mum van tijd in de gaten waar eten te vinden is. Meer over hoe je verantwoord vogels kunt voeren lees je hier.

De winterkoning is één van de kleinste broedvogels in Europa. Met zijn opgewipt staartje en heldere zang is het een opvallende verschijning. (Foto: Otto de Vries)

Vogels herkennen

Het herkennen van vogels is soms best lastig. De Vogelbescherming heeft een nieuwe website ontwikkeld, waardoor vogels herkennen nog makkelijker is. Je kan via de website een handige tellijst met daarop de meest voorkomende tuinvogels downloaden. In het weekend zelf is Vogelbescherming bereikbaar via Twitter, Facebook, Instagram en mail (tuinvogeltelling@vogelbescherming.nl) om alle vragen te beantwoorden. Nieuw dit jaar is ook de webapp Mijntuinvogeltelling.nl, waarmee je eenvoudig vogels kunt herkennen én de resultaten direct kunt doorgeven.

Wist je dat je bij de koolmees het mannetje en vrouwtje kunt onderscheiden door de streep op de borst? Bij mannetjes is deze breder dan bij vrouwtjes! (Foto: Otto de Vries)

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog