www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Beleef de lente in de Schoorlse Duinen

19 april 2021 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

De lente is het seizoen waarbij we de donkere winterdagen achter ons laten. De natuur komt uit zijn winterslaap en komt langzaam weer tevoorschijn. In de Schoorlse Duinen kan je hier volop van genieten. In deze blog lees je welke soorten je zoal vroeg in het lenteseizoen tegen kan komen.

Citroenvlinders

Ze zijn bijna niet te missen. Deze fel gele vlinders zie je op de eerste warme dagen van het jaar  al druk voorbij fladderen. Sommige vlinders komen de winter door als rups of eitje. De citroenvlinder overwintert in zijn volwassen vorm als vlinder tussen graspollen of dicht struikgewas. Zodra het lekker warm wordt, kunnen ze dus gelijk gaan vliegen. De mannetjes zijn als eerste actief om op zoek te gaan naar een dame. Ze zoeken de omgeving af over afstanden van soms wel enkele kilometers. Elke witte vlinder wordt achtervolgd om te controleren of het misschien wel een gewillige dame is om mee te paren.

 

Citroenvlinder. Foto: Twan Teunissen

Spechten

Tussen de bomen kan je het geroffel van de spechten horen. Er wordt er druk op los getrommeld, en niet alleen om een gat te maken. Ze gebruiken het geroffel ook om hun territorium te verdedigen. Zo laten ze horen ‘ik zit hier al, ga maar ergens anders heen’. Elke spechtensoort heeft zijn eigen unieke roffel. In de Schoorlse Duinen hoor je vooral de grote bont specht, hun roffel is kort en krachtig.

 

Grote bonte specht. Foto: Ron Stevense

Duinviooltjes

De naam zegt het al. Het duinviooltje behoort tot viooltjesfamilie en groeit in de duinen. Dit zeldzame plantje geeft de voorkeur aan een voedselarme grond en kan daardoor in de Schoorlse Duinen goed vertoeven.

Ze hebben een bijzondere manier voor het verspreiden van hun zaden. Aan de zaden zit een aanhangsel dat we mierenbrood noemen. Mieren eten dit graag en nemen de zaden mee. Op weg naar het nest raakt het zaad los van het mierenbrood waardoor het op de grond valt. Zo verspreidt dit plantje zich.

Duinviooltje. Foto: Foto: Twan Teunissen

 

Rugstreeppad

De rugstreeppad is makkelijk te herkennen aan de streep op zijn rug. In april verlaat hij zijn overwinterplek op weg naar het water. Ze zoeken graag een ondiepe plek om in te zitten, want het zijn helemaal geen goede zwemmers. Ze kunnen wel heel hard roepen; tot wel een kilometer afstand kun  je de roep van het mannetje horen. Hiermee lokt hij de vrouwen. Het vrouwtje legt de eitjes in het water. De larve die hieruit komen zijn gitzwart maar hebben wel al een streep op de rug.

Rugstreeppad. Foto: Janneke de Groot
Larve rugstreeppad. Foto: Yvonne van de Meer.

Beleef de lente

In de Schoorlse duinen zijn er verschillende prachtige routes uitgezet.  Ook de allerkleinste kunnen heerlijk op pad, bijvoorbeeld met de elfendeurtjesroute.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog