www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Boommarters in het bos!

12 juli 2021 Boswachter Mikal in Schoorlse Duinen

Om sommige dieren een keer te kunnen zien moet je heel veel geluk of geduld hebben. De boommarter is een van deze dieren. Deze geheimzinnige bosbewoner laat zich zelden zien. En toch verschijnen ze op steeds meer plekken in onze natuur.

Een aantal weken terug ontving ik een filmpje van een van onze buren, Lodewijk Lockefeer, bij het de Schoorlse Duinen. Een korte blik op het filmpje) maakte mij meteen super enthousiast: overduidelijk een boommarter!

Hoe herken je een boommarter?

De boommarter is een prachtig lenig dier dat qua formaat overeenkomt met een huiskat, maar dan met veel kortere poten. Kenmerkend is de volle, pluimstaart die bijna een derde van de totale lengte van het dier in beslag neemt. Die prachtige staart gebruikt het dier om zijn evenwicht te bewaren bij het achtervolgen van een prooi in de bomen. Zijn kop is spits met vrij grote oren. Poten en snuit zijn bijna altijd donkerder dan de koffie- tot roodbruine vacht met grijsbruine ondervacht. Opvallend is de gele, soms bijna witte, bef.

Boommarter (Foto: Robert van ’t Zelfde)

Lenige klimmers

Boommarters zijn eersteklas klimmers. Hun wendbaarheid, spierkracht en scherpe nagels stelt hen in staat om razendsnel te klimmen. Met speels gemak klauteren ze loodrecht langs stammen en takken, al dan niet met prooi in hun bek. En mocht een boommarter eens vallen, dan belandt hij altijd op zijn poten.

In bomen voelen boommarters zich dan ook helemaal thuis.. Hun schuilplaats bestaat meestal uit een holle boom, hier maken ze ook hun nest. Hun leefgebied bestaat doorgaan uit bos. Zowel loof- als naaldbos en gemengd bos, jong en oud. Toch wagen ze zich ook buiten bosgebieden, maar bomen zijn nooit ver weg.

Roofdier

De boommarter is een roofdier. Op zijn menu staan muizen, konijnen, vogels, insecten, maar ook aas, eieren, paddenstoelen en allerlei bessen en vruchten. Het jagen doet een boommarter vooral ’s nachts, maar ook overdag kun je met heel veel geluk soms een tegen komen.

Aan de afgebeten veren kun je zien dat deze duif door een marterachtige of vosachtige gepakt is. (Foto: Aaldrik Pot)

Boommarters zien?

Het late voorjaar en de zomer is ook de beste periode om boommarters tegen te komen. De vrouwtjes moeten dan meer voedsel vangen voor hun jongen. De jongen kijken soms heel nieuwsgierig uit het gat van de boomholte. En als ze het nest uitgaan, blijven ze de eerste weken bij elkaar. Als je tijdens een boswandeling ineens lawaai hoort, let dan goed op. Het zou goed kunnen dat allerlei vogels elkaar waarschuwen voor een boommarter. Die lust namelijk wel een eitje, vooral in het voorjaar als ze net jongen hebben gekregen.

reageren

geef een reactie

 • Wilma Delaive
  13 juli 2021 om 00:12

  Wat leuk de boommatter , gelukkig zijn nog niet alle bomen gekapt ,
  Met vriendelijke groet Wilma Delaive

 • Anke Wijdeman
  12 juli 2021 om 17:46

  Wij verblijven op camping de Nollen aan de rand van het Kooybos in Callantsoog. 3 weken geleden zat er een boommarter op de schutting, Prachtig beestje!

  • Rob Boltjes
   28 juli 2021 om 20:06

   Boswachters van SBB zijn allemaal medeplichtig aan de doelbewuste vernietiging van onze bossen, met als eeuwige drogreden “de zandhagedis”. Bomen – die geld opleveren indien ze gekapt worden- zijn dan steeds een probleem, mountainbike-routes – die geld opleveren, terwijl die beestjes daar massaal sneuvelen- zijn nooit een probleem.
   Wantrouw die boswachters: zij zijn de betaalde PR machine van de houtkapmaffia!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog