www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Podcast tip: Groene Oren, met weetjes over en ván dieren en planten

4 augustus 2021 Boswachter Mikal in Schoorlse Duinen

Waarom vliegt een nachtzwaluw elk jaar 10.000 van Congo naar Nederland en weer terug? En die eikenprocessierups, wat vindt een eik daar nou eigenlijk van? In de podcastserie van Staatsbosbeheer: Groene Oren worden dieren, planten en bomen geïnterviewd over hun dagelijks leven. Een absolute aanrader voor jong en oud, bijvoorbeeld in de auto onderweg naar je vakantiebestemming!

Dieren en planten als ‘studiogast’

Eerlijk is eerlijk. Toen ik over de lancering van de serie podcasts hoorde stond ik er ietwat sceptisch in: dieren en planten als studiogast, pakt dit niet kinderachtig uit? Maar na het beluisteren van de eerste podcast over de nachtzwaluw was ik meteen om. Wat een ludieke manier om alles te weten over dieren en planten die in de Nederlandse natuur voorkomen. Het is niet alleen luchtig met de nodige humor, ook leerzaam met soms pittige discussies. Het grijpt je meteen! En dat bleek ook bij het Nederlands publiek die op deze wijze veel specifieke informatie te horen heeft gekregen over soorten als de nachtzwaluw, hazelmuis, eik, vliegenzwam en zandhagedis.

De nachtzwaluw, een van de sterren uit de podcast, broedt ook in de Schoorlse Duinen.

Ook geschikt voor kids

De serie podcasts is laagdrempelig en daarmee ook geschikt voor kinderen. Inmiddels zijn ook mijn neefjes en nichtjes fan geworden van de serie. De goed geacteerde afleveringen houden ze van begin tot het einde geboeid. Leuke bijkomstigheid is dat ook zij weer veel leuke dingen over de natuur leren. En, juist omdat ze de meeste soorten ook in de Schoorlse Duinen tegen kunnen komen: leeft het echt!

Groene oren is geschikt voor de hele familie, leuk voor onderweg! (Foto: Our Globetrotter)

Bekende acteurs en cabaretiers

De dieren worden geïnterviewd over hun dagelijks leven, hoe zij dit ervaren en waar ze tegen aan lopen. Ze worden gespeeld door bekende Nederlandse acteurs en cabaretiers als Paulien Cornelisse, Wart Kamps, Gijs Naber en Marcel Musters. Leuk feitje is dat ook Noord-Hollandse boswachters goed vertegenwoordigd zijn in de serie. In de aflevering van de zandhagedis en eik komen boswachters Leon en Jeroen uit Noord-Holland aan het woord.

Nieuwsgierig geworden? Je vindt de afleveringen op Spotify of op de website van Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog