www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Paars, paarser paarst: de heide bloeit!

26 augustus 2021 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

Ook 's avonds is de heide momenteel prachtig in de Schoorlse Duinen.

Terwijl het einde van de zomer heel langzaam dichterbij komt, kleuren de anders wat groen-bruine velden prachtig paars. De struikheide staat in bloei! En ook in de Schoorlse Duinen kun je daarvan komen genieten. Veel routes komen langs stukken heide en er is zelfs een heuse duinheidewandeling.

Hollandse zomer doet heide goed

Het neerslagtekort van de afgelopen zomers zorgde ervoor dat de heide niet goed kon bloeien. Maar met de ‘Hollandse zomer’ van dit jaar bloeit de struikheide letterlijk op. De zaden kunnen honderd jaar overleven in extreme droogte. Dus uiteindelijk komt er altijd wel een moment dat die heide weer opveert. Eerder dit jaar kon je al genieten van de bloeiende kraaiheide (april) en van de bloeiende dopheide (juni), maar nu is de meest uitbundige heidesoort aan de beurt: de struikheide.

Insectenparadijs

Heb je het over struikheide, dan denkt iedereen meteen aan zomer en paarse heidevelden. Als je zo’n bloemetje van dichtbij bekijkt, is het ook nog heel bijzonder. Struikheide geeft veel stuifmeel en nectar. Geen wonder dat wilde bijen, vlinders en andere insecten er dol op zijn. Wil je zelf thuis insecten ook een plekje geven, dan ben je bij het Buitencentrum aan het juiste adres voor een mooi insectenhotel.

Atalanta, een van de soorten die profiteert van de bloeiende heide (Foto: Alrik Pot)

Met eigen ogen

Wil je de paarse pracht met eigen ogen bekijken en fotograferen, dan kun je het beste optijd komen. De heide staat er het mooist bij als je vroeg bent. Als de zon net over de heide scheert en je pakt de dauwdruppeltjes mee, dan heb je het mooiste beeld van de heide. Midden op de dag vervlakt de kleur. Wil je wat meer insecten zien, dan moet je wel ’s middags gaan want insecten hebben wat zon nodig. Ook ’s avonds rond zonsondergang is het genieten, het zogenaamde ‘golden hour’ laat de heide weer in een heel ander licht zien.

We vragen je als bezoeker wel om niet dwars door de heide velden te lopen. Hierdoor beschadig je de planten die hier groeien en verstoor je de dieren die hier schuilen. Vlak naast de paden en op dagrecreatieterreinen zijn mogelijkheden genoeg om mooie foto’s te maken van de heide.

Op onze website vind je verschillende routes die langs de heide komen. Bijvoorbeeld de paarse Duinheidewandeling van circa 11 kilometer. Op zoek naar een kortere route? Informeer dan eens aan de balie bij het Buitencentrum. Mijn collega’s helpen je graag. Je kunt daar ook de officiële wandelkaart van het gebied aanschaffen. Als je niet in staat bent om een wandeling door de duinen te maken, reserveer dan een plekje op de zonnetrein. Deze rijdt op zondagen en woensdagen door het gebied.

Wil je de drukte ontlopen? Parkeer dan bij Hargen aan Zee. Je loopt vanaf de parkeerplaats zo de heidevelden in bij de Baaknol. Vanwege het mulle zand is dit niet geschikt voor kinderwagens, of je moet een goede workout niet uit de weg willen gaan ;).

Vragen over routes of op zoek naar leuke artikelen zoals honing, insectenhotels of bijenwas? Kom dan langs in het Buitencentrum.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog