www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Doe mee met de opruimactie in de Kerf op 17 september

31 augustus 2022 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

Op 17 september gaan we in de Kerf de strijd met microplastics aan. (Foto: Plastic Soup Foundation)

Zwerfafval. Je komt het overal tegen, ook in de Schoorlse Duinen. Op zaterdag 17 september organiseren we daarom van 9.30 tot circa 12.00 uur een opschoonactie in de Kerf. Doel van de actie is om zoveel mogelijk afval te verzamelen, zodat de natuur weer een stuk schoner wordt.

Ruim 20 jaar geleden groeven bulldozers een gat in de zeeduinen tussen Schoorl en Bergen aan Zee om zand, wind en water weer vrij spel te geven. Daarbij werd ook een gat gegraven in de eerste duinenrij, zodat bij gunstige storm het zeewater in de achterliggende duinvallei kan stromen.

Afgelopen jaren heeft de natuur razendsnel van de nieuwe situatie geprofiteerd. Veel bijzondere planten (zoals zilt torkruid, strandbiet en gewortelde champignonzwam) en dieren (onder andere de bontbekplevier en de rugstreeppad) hebben zich in het gebied gevestigd.

Microplastics in de Kerf

Maar de zee liet ook heel veel zwerfafval achter: van koelkasten tot visnetten. Met name het kleine plastic vind je nu nog veel terug. Met de opruimactie willen we voorkomen dat bijvoorbeeld dieren hierdoor gewond raken of ziek worden. Meer over de effecten van met name plastic in de natuur lees je op de website van de Plastic Soup Foundation.

Help je mee?

Iedereen vanaf 8 jaar en ouder is welkom om mee te helpen. Het is wel belangrijk dat deelnemers in redelijke conditie zijn en dat regelmatig bukken geen probleem is. Doe je mee? Meld je dan aan door een e-mail te sturen aan de boswachter via boswachtersschoorlseduinen@staatsbosbeheer.nl. Uiteraard zorgen wij voor koffie en thee en koek.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog