www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

2022 door de ogen van de boswachter

30 december 2022 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

Het is alweer bijna 31 december, het einde van het jaar. Altijd een mooi moment om terug te kijken op alle dingen die we gedaan hebben. Het zijn er natuurlijk te veel om op te noemen, maar hieronder toch 5 hoogtepunten op een rij! Met ook vast een blik vooruit naar 2023.

De hoge trap is opgeknapt!

De trap achter het buitencentrum is opgeknapt en feestelijk geopend. Met dank aan alle donateurs kunnen we de 55 meter hoge trap naar de hoogste duin weer beklimmen.

In 2023 hopen we genoeg geld op te halen om ook de uitkijktoren op te kunnen knappen. Help jij ook met een donatie?

Natuurwerkdag

Met de vrijwilligers hebben we tijdens de Natuurwerkdag op 5 november heel veel jonge vogelkers weggehaald. Zo voorkomen we dat de heide dichtgroeit, want deze exoot breidt zich snel uit in het open duin. En heel veel soorten zoals de zandhagedis profiteren hiervan.

In 2023 valt de Natuurwerkdag op 4 november, zet het vast in je agenda! 

Soof is de leukste hond

Uit meer dan 1000 inzendingen werd Soof verkozen tot #leukstehondvanNoordHolland. Ze werd het gezicht van de campagne in het broedseizoen. De campagne was erop gericht om mensen erop te wijzen dat tijdens het broedseizoen de hond aan de lijn moet, zodat de natuur minder verstoord wordt.

In 2023 gaan we natuurlijk opzoek naar een nieuw boegbeeld. Heb jij ook zo’n leuk hond? Houd dan deze blog in de gaten.

Foto: Dennis Gouda fotografie

Boswerkzaamheden

In de Schoorlse Duinen heeft een dunning plaatsgevonden. Door in het bestaande bos enkele bomen weg te halen, zorgen we voor een geleidelijke ontwikkeling van monotoon dennenbos naar Atlantisch duinbos met meer loofbomen.  Mooie winst voor de natuur, want door meer variatie in boomsoorten en struiken, wordt de biodiversiteit van het bos uiteindelijk groter. Ook wordt het bos bestendiger tegen klimaatinvloeden, branden en ziektes.

In het najaar van 2023 gaan we opnieuw in een deel van het bos een dunning uitvoeren.

Op de radio

Afgelopen jaar was ik als boswachter van de Schoolse Duinen meerdere keren te gast bij ‘June tot twaalf’ in een echte radio studio! Super leuk om te vertellen over wat er gebeurt in de natuur en om mijn kennis te delen.

Op 25 januari zal ik weer te gast zijn bij June tot twaalf op NH Radio! Linkje is leuk!

reageren

geef een reactie

  • Han Smit
    30 december 2022 om 12:31

    Prima dat er verder gedund gaat worden in het monotone gedeeltelijk kwijnende naaldhout.
    Dat mag wat mij betreft grootschalig aangepakt worden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog