www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Staatbosbeheer start met werkzaamheden

23 oktober 2023 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

Staatsbosbeheer start komende weken op twee locaties met werkzaamheden in de Schoorlse Duinen. In het noordwesten van het bos wordt een dunning uitgevoerd. Hier worden dennenbomen weggehaald om plaats te maken voor jonge loofbomen. En ten oosten van het Leeuwenkuilbos worden in het open duin exoten verwijderd om de duinen open te houden.

Werkzaamheden locatie 1: Van dennenbos naar Atlantisch Duinbos
Bij een dunning halen we een aantal bomen uit het bos weg, om meer ruimte en licht te creëren voor jonge bomen. Het betreft een deelgebied van zo’n 70 hectare in het Noordwesten van de Schoorlse Duinen waar Staatsbosbeheer een deel van de dennenbomen gaat weghalen, om ruimte te maken voor meer loofbomen. Dit doen we omdat we zo het bos ontwikkelen van een monotoon dennenbos naar een gevarieerd, gemengd bos. Dit vergroot de biodiversiteit en tevens de weerbaarheid van het bos. Het is onderdeel van een meerjarentraject, waarin elke paar jaar dennen worden weggehaald voor meer ruimte voor loof. Het resultaat wordt een Atlantisch duinbos met meer soorten bomen, planten en  dieren.  

Tijdens de werkzaamheden zullen de bomen met een gele stip gekapt worden. Dit gebeurt met een machine, een harverster. Deze ontdoet de boom van de takken en zaagt de boom in stukken. De boomstammen worden eerst opgestapeld langs de Schoorlse Zeeweg. Daarna worden ze afgevoerd en verwerkt. 95% van het hout wordt OSB plaat, 5% kisthout. Het tophout en takken blijven in het gebied liggen. Dit is een vereiste binnen de Natura 2000 regelgeving. Het kan er in het begin rommelig uitzien, maar het is voor de ecologie van het bos heel nuttig dat het juist blijft liggen.  

In het Atlantisch Duinbos vind je een grote variatie aan dieren en planten.

Werkzaamheden locatie 2: Open duinen open houden 

De open duinen in de Schoorlse Duinen dreigen dicht te groeien doordat snel groeiende boomsoorten als Amerikaanse vogelkers en de zeeden er makkelijk uitzaaien. Hierdoor verdwijnt het open duin en daarmee de bijzondere soorten die er leven. Daarom start Staatsbosbeheer met werkzaamheden ten oosten van het Leeuwenkuilbos om exoten te verwijderen. De jonge zeedennen en amerikaanse vogelkers worden door een aannemer handmatig weggehaald. De bomen worden afgezaagd en daarna versnipperd. De snippers zullen worden gebruikt voor het herstel van de paden in het duingebied.  

In de open duinen is het leefgebied voor veel dier- en plantensoorten

Omleidingen voor de werkzaamheden 

De dunnings werkzaamheden (locatie 1) starten op maandag 30 oktober. Tijdens deze werkzaamheden in het bos zal voor de veiligheid het werkgebied afgesloten zijn voor publiek. De gemarkeerde wandelroutes worden in het veld omgeleid. Het ruiterpad tussen de Schoorlse Zeeweg en het Blokkerspaadje is afgesloten. Deze werkzaamheden zullen worden afgerond voor 30 november.    

De werkzaamheden in het open duin (locatie 2) starten op maandag 6 november. Tijdens de werkzaamheden voor het verwijderen van de exoten zal voor 1 week de MTB route worden omgeleid. De gemarkeerde wandelroutes zullen tijdelijk in het veld worden omgeleid. Deze werkzaamheden duren tot in 2024, tijdens de kerstvakantie ligt het werk stil. 

De werklocaties: rood = locatie 1, grijs = locatie 2

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Axel Bak
  23 oktober 2023 om 11:19

  Prachtig project, veel succes! We kunnen niet wachten om het resultaat te zien en om vervolgens te zien hoe het gebied zich in de jaren daarna ontwikkelt.

  We begrijpen niets van de weerstand tegen zulke projecten, want uw projecten zijn gebaseerd op o.a. ecologie en historische geografie. U vertaalt kennis zorgvuldig in praktische plannen die alleen maar bewondering kunnen losweken.

  • Boswachter Samuelle van Deutekom
   23 oktober 2023 om 13:13

   Dankjewel voor je fijne reactie!

  • Ernestine
   23 oktober 2023 om 16:59

   Ik ben net lid van Natuurmonumenten en golf op de Noordwijkse,
   Waar ook plannen zijn voor verbetering van de baan en hoop ook voor de natuur.

   Wat jullie gaan doen is geweldig, ik kijk naar alle plannen en de blog van
   Samuelle van Duitekom
   Allen veel succes, groene groet Ernestine

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog