www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Bouwen op het wad

12 april 2011 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

In het kader van het project Waddensleutels is een groot deel van onze medewerkers deze week op een voor ons bijzondere plek aan het werk geweest. Niet het duin of bos, maar juist het wad stond deze dagen in het teken van ons werk. Samen met onder andere het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) zijn er 12 proefvlakken uitgezet waarop de aangroei van mossels de komende jaren in de gaten wordt gehouden. Sommige vlakken zijn bekleed met kokosmatten waarop mossels zich kunnen vastzetten, andere vlakken blijven kaal om het verschil te kunnen zien. Ook worden op een paar vlakken mossels uitgezaaid.

Omdat we een eind het wad op moesten zijn alle materialen met paard en wagen over de droogvallende platen vervoerd. Met behulp van diezelfde paarden zijn met een ouderwetse ploeg sleuven in het wad gemaakt waarin de kokosmatten werdenvastgezet. Een erg bijzondere en leuke klus waar ook de lokale paardenverhuurder erg enthousiast van werd! Hopelijk heeft deze proef succes en is dit een eerste zet naar meer mosselbanken op het wad.

Staatsbosbeheer is geen beheerder op het wad. Wel zijn we samen met Natuurmonumenten, Rijksuniversiteit Groningen, het Nederlands Instituut voor Ecologie en het NIOZ betrokken bij dit onderzoeksproject.

reageren

geef een reactie

  • Mossels per krat op het wad | Staatsbosbeheer Terschelling
    22 mei 2012 om 13:55

    […] april vorig jaar schreef ik het blog “Bouwen op het wad” over de aanleg van proefvelden voor mosselonderzoek voor het project Waddensleutels hier op […]

  • Staatsbosbeheer maakt het jaarbeeld op | Staatsbosbeheer Terschelling
    23 december 2011 om 13:46

    […] dagen naar de Boschplaat geweest, op diezelfde Boschplaat hebben we veel mensen te woord gestaan, we hebben mosselbanken aangelegd, Oerol meegemaakt en begeleid en excursies gegeven. Zomaar een greep uit alle activiteiten en […]

  • Carl zuhorn
    12 april 2011 om 11:06

    Goed initiatief, ook om de lokale mensen erin te betrekken!
    Nu hopen op goed resultaat.
    Groeten Carl

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog