www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

50.000 Oerol-ers helpen bij natuurbeheer

30 juni 2011 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

In een vorig blogbericht schreef ik iets over de verschillende grazers in de duinen en hun invloed op de plantengroei. Bij Arjensduin worden geiten ingezet om de vergrassing en verruiging met dennen tegen te gaan. Ook open stukken zand ontstaan hierdoor langzaam. Een onbedoelde beheeringreep werd na afloop van Oerol duidelijk.

Na 10 dagen Harmonic Fields met iedere dag honderden bezoekers ziet het duin er vertrapt en verwoest uit. Dat klinkt negatief maar het is in dit vroege stadium (1,5 jaar terug stond er op Arjensduin nog bos, zie ook de folder) goed voor de ontwikkeling van de duinen. Het is natuurlijk niet zo dat een grote mate van betreden overal in de duinen goed is, maar in dit geval was een éénmalige ingreep zo slecht nog niet. Zand kan op kleine schaal stuiven, duinplanten krijgen een kans doordat er nu versneld plekken met fris, open zand zijn ontstaan. De geiten nemen het nu verder over.

reageren

geef een reactie

  • Staatsbosbeheer maakt het jaarbeeld op | Staatsbosbeheer Terschelling
    23 december 2011 om 13:46

    […] op diezelfde Boschplaat hebben we veel mensen te woord gestaan, we hebben mosselbanken aangelegd, Oerol meegemaakt en begeleid en excursies gegeven. Zomaar een greep uit alle activiteiten en werkzaamheden die dit jaar hebben […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog