www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Jan gered door Oene

17 augustus 2011 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Vogelwachter Oene de Jong vond deze week op het strand van de Boschplaat een jonge Jan van Gent. De vogel zat verstrikt in touw en kon niet meer vliegen of zwemmen. Jammer genoeg gebeurt het vaak dat vogels, zeehonden en bruinvissen verstrikt raken in afval dat in zee drijft. Netten, touwen en ook verpakkingen van blikjes zijn de grootste boosdoeners. Meestal overleven de dieren het niet, maar deze Jan van Gent had geluk. Samen met vogelkenner Harry Horn heeft Oene de vogel losgemaakt en voorzien van een ring. Op die manier is het mogelijk meer te weten te komen over waar en wanneer deze Jan heen vliegt. De eerste vlucht ging weer snel richting zee waar Oene en Harry hem nog ruim 5 minuten hebben zien vliegen.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Warden saves gannet on Terschelling island | Dear Kitty. Some blog
    29 mei 2012 om 16:35

    […] are here. The gannet looks about three years old. Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to […]

  • Waddenwerkweekend; met 200 man het strand op | Staatsbosbeheer Terschelling
    28 september 2011 om 12:09

    […] Behalve gewonde wandelaars werden nog meer bijzondere zaken van het strand gehaald. Opvallend is het grote aantal ballonnentouwtjes dat aanspoelt. In totaal een winkelwagen vol hadden we hiervan. Omgerekend komt het erop neer dat er iedere meter op het strand een ballonnentouwtje te vinden is. Dat is geen mooi gezicht maar is daarnaast ook gevaarlijk voor vogels (zie het bericht over de jan van gent). […]

  • Anoniem
    5 september 2011 om 15:04

    Wat leuk dat je reageert.en bedankt voor de foto’s. Ik heb ze inmiddels ontvangen.Groeten van Tershelling,Oene.

    • Margreet Joustra
      5 september 2011 om 15:27

      Graag gedaan Oene. Inmiddels alweer andere wandelingen gemaakt. Gisteren op het Balloërveld en morgen ga ik naar het Dwingelderveld.

  • Margreet Joustra
    27 augustus 2011 om 22:43

    Maar goed dat je deze Jan tegenkwam. :Leuk om jou ook even in het echt ontmoet te hebben in de vogelwachthut. Ik heb nog twee leuke foto’s voor je/ Waar kan ik deze heen sturen.

  • Piet Lammerts
    17 augustus 2011 om 21:50

    Gelukkig heeft deze Jan het gered, meestal zijn de dieren die verstrikt raken in touw of resten van netten ten dode op geschreven. Hier moet nog meer aandacht aan worden besteed in de media bijvoorbeeld

    • Joeri Staatsbosbeheer
      17 augustus 2011 om 21:58

      Het is natuurlijk triest dat zoveel vogels dood gaan door dit soort dingen. De foto waarop de jan van gent nog verstrikt zit laat goed de wanhoop in het dier zien. ben het er mee eens dat er meer aandacht voor moet komen. Gelukkig zijn er op het strand steeds meer schoonmaakacties, komende zondag bijvoorbeeld hier op Terschelling en eind september is er het waddenwerkweekend. Maar goed, in zee drijft nog genoeg troep..

  • Anoniem
    17 augustus 2011 om 10:37
  • Anoesjka Volkerts
    17 augustus 2011 om 10:30

    En nu maar hopen dat hij nog eenw terugkomt zonder touw.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog