www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Na heide-paars komt zeekraal-rood

19 september 2011 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Nadat de heide in augustus volop paars is gekleurd komt in het najaar het rood van het zeekraal op de kwelders. Dit plantje leeft aan de randen van kwelders en wordt geregeld overspoeld door de zoute zee. Het zout wordt opgeslagen in de blaadjes, die daardoor aan het einde van de zomer steeds roder worden. Grote delen van de Boschplaat worden zo langzaamaan rood.

De rode kleur is de éénnalaatste groeifase van zeekraal, dat een éénjarige plant is. Geleidelijk wordt de plant van onderaf steeds houtiger totdat het in de herfst afsterft. Op de Boschplaat komen verschillende soorten zeekraal voor, waaronder één heel zeldzame. Tijdens een inventarisatie weekend van FLORON hebben onderzoekers namelijk het éénbloemig zeekraal gevonden, een plantje dat al 20 jaar niet meer gezien was in Nederland!

reageren

geef een reactie

  • tobekrijger
    19 september 2011 om 14:55

    Zeekraal rood, je zou het willen rijgen. Aan ieder vinger wel wat. Wat een kleuren. Mooi, ook de foto om zo even van te genieten met je hart, je ogen, je oren en op je huid.
    Hartelijke groet van Tobe

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog