www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Van boom tot bank

23 mei 2012 Boswachter Remi in Terschelling

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9ptnTTLPf5U&feature=youtu.be]Maandag 7 mei hebben we twee picknickbanken bij de basisscholen in Hoorn afgeleverd. Deze zijn gemaakt voor het schoolproject ‘van boom tot bank’, dat in het teken stond van bosbeheer en houtverwerking.
De groepen 7 en 8 gingen een aantal keer met ons naar buiten, om het hele proces van het maken van een picknickbank mee te maken. De eerste keer namen vrijwilligers Jan Wever, Jaap de Jong, collega Oene en ikzelf de kinderen mee het bos in om uitleg te geven over bosbeheer. We vertelden de kinderen welke bomen bij een bosdunning worden gekapt om ruimte te geven aan andere bomen. Een aantal kinderen was ‘bomenboer’; zij moesten bomen met grote, rechte stammen uitzoeken. Een tweede groep was ‘natuurbeheerder’: zij zochten de voor de natuur meest waardevolle bomen uit. De laatste groep ging op zoek naar de voor de mens mooiste bomen, die het meest in het oog springen tijdens een boswandeling. Uiteindelijk werden twee grote rechte dennen onder het toeziend oog van de kinderen omgezaagd en afgevoerd. De daaropvolgende keer zaagde Ton Buskermolen op zijn bedrijf in Striep deze bomen tot planken en balken, nadat hij aan de kinderen had uitgelegd hoe de zaaginstallatie werkt. Uiteindelijk monteerden de kinderen de planken op de bank.Nadat Oene en Jan de laatste hand hadden gelegd aan de picknickbanken, zijn deze met de tractor door Rein-jan op de juiste plaats op het schoolplein geplaatst.

De banken hebben een prominente plaats gekregen, direct links van de ingang van de school. Zij kunnen een mooie gebruikt worden bij diverse buitenactiviteiten. Zoals één van de kinderen zei: ‘juf, daar kunnen we mooi gaan zitten bij het pannenkoeken eten!’.

reageren

geef een reactie

 • Berdien van Overeem
  29 mei 2012 om 23:00
 • Tjerk Fennema
  23 mei 2012 om 13:33

  Leuk dat jullie de kinderen op deze wijze betrekken bij en informeren over de natuur en dat het hen ook nog twee prachtige banken oplevert. Vakwerk overigens !

 • Meyndert Bos
  23 mei 2012 om 12:51

  Mooi gefilmd !! Mooi verteld!! Leuke activiteit !! Dank voor deze blog !!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog