www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Hoornaar verhuist

12 juli 2012 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Vorige week kregen we een melding dat een hoornaar, een grote soort wesp, de berm van het Kooipad op de Grië had uitgekozen als nestlocatie. Dat was leuk om te horen want deze insecten leven vooral in het oosten en zuiden van het land. Als je de waarnemingen in Nederland bekijkt zie je dat in Noord Friesland en op de Wadden de hoornaar niet vaak gezien wordt.

Hoornaars kunnen erg groot worden, koningen zelfs iets groter dan 3 centimeter. Ze komen niet, zoals de wesp, af op zoete luchtjes maar eten andere insecten zoals bijen en libellen. Hoornaars zijn niet zo agressief als bijvoorbeeld wespen en zullen normaal ook niet snel steken, maar kunnen toch wat stekelig reageren wanneer je in de buurt van hun nest komt. Een insectenkenner op het eiland die ook het nest gevonden had adviseerde ons daarom wel om het nest weg te halen. Collega boswachter en oud imker Oene heeft daarom het nest met de koningin en de ene werkster die het nest al rijk was verplaatst naar een plek waar ze niet snel gestoord zullen worden.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

 • geerlof du Bois
  12 juli 2012 om 20:54

  Geerlof zegt :
  Leuke actie om dat nest te verplaatsen.Werd de nieuwe plek ge geaccepteerd ?

 • titus reith
  12 juli 2012 om 11:43

  Inderdaad: het oosten des lands. Een vriend van me had eens zo’n nest in zijn schuurmuur. Hij had er absoluut geen last van. “De lieverds” zei hij.

 • Anoniem
  12 juli 2012 om 11:42

  Wat leuk dat er naar mijn blog over de hoornaar wordt verwezen.
  Een imposante Wespensoort is het!
  Natuurkieker Coby

 • tina
  12 juli 2012 om 10:51

  die hoornaars eten toch hele grote stukken vlees als t moet?
  Heb er wel eens eentje met een stuk gehaktbal vandoor zien gaan.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog