www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Aan de bak; cranberry’s plukken!

19 september 2012 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Wie op Terschelling komt kan er niet omheen; cranberrygebak, cranberrysap, gedroogde cranberry’s en cranberryjam. Er wordt vanalles gemaakt van deze rode besjes die in de duinen van het eiland groeien. De naam cranberry komt overigens van het Engelse woord “crane”, wat kraanvogel betekent. Wanneer je het bloempje goed bekijkt lijkt dat op de kop van een kraanvogel, dus “kraanvogelbes”. De Nederlandse naam is Grote Veenbes.

De cranberrypluk wordt door Staatsbosbeheer verpacht aan het cranberrybedrijf Terschelling. Het plukken gebeurt hier handmatig, in tegenstelling tot de cranberryteelt in Noord Amerika. Niet iedereen mag zomaar plukken, in eerste instantie mogen alleen de mensen met een plukpas (dit jaar 20) met de plukbak op pad. Wanneer zij klaar zijn mogen ook anderen de bessen plukken, zonder plukbak. Dit jaar is dat waarschijnlijk net voor de herfstvakantie.

Cranberry’s komen van oorsprong niet op Terschelling voor. Wie geïnteresseerd is in de hele geschiedenis kan op de site van het cranberrybedrijf het verhaal lezen.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog