www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Koniks bij de Herefords

20 februari 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Vorige week zijn in het begrazingsgebied bij Oosterend, aan de rand van de Boschplaat, vier Koniks losgelaten. De Koniks zijn net als de 17 Hereford runderen die al in het gebied lopen, eigendom van eilander boer Wietse van Deelen. Met deze dieren neemt hij voor ons de begrazing van het gebied voor zijn rekening. Bij het loslaten had Wietse gezorgd dat de Herefords in de buurt van de veewagen waren, zodat die meteen konden wennen aan de paarden. Toch was het voor ze even schrikken toen die grijze beesten uit de kar kwamen…..

Uit ervaringen bij Paal 8 en elders in het land is gebleken dat een gecombineerde begrazing door paarden en runderen het mooiste resultaat oplevert voor de vegetatie. Dat komt doordat paarden en runderen ieder hun eigen voorkeur hebben voor voedsel. Paarden eten bijvoorbeeld ook bast en knoppen van struiken maar liever geen pijpestrootjes. Runderen doen dat weer wel, maar eten geen houtige soorten.

Dit jaar gaan we kijken op welke manieren we samen met Wietse excursies en arrangementen kunnen opzetten. Denk bijvoorbeeld aan een vee excursie, zoals de collega’s op Vlieland doen. Het vlees van de Herefords wordt op dit moment ook al verkocht als streekproduct.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Koniks bij de Herefords
    6 maart 2013 om 22:23

    […] Meer op het blog van Staatbosbeheer Terschelling – KLIK HIER […]

  • Anoesjka Volkerts
    20 februari 2013 om 13:54

    Leuk dat het nu zover is. En wat een mooie plaatjes zo met de winterse sneeuw!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog